Besøk TSSK +

Åpent
Onsdag – fredag 12.00 – 17.00
Lørdag – søndag 12.00 – 16.00

Adresse og kart ›

Erlend Grytbakk Wold
Till the Last Light Fades

01. juni 2017 – 25. juni 2017

Denne utstillingen utforsker grenselandet mellom maleri, skulptur og møbel.

Norsk

  • Åpningsfest torsdag 1. juni kl. 20.00-22.00. Dørene åpner kl. 19.00.
  • Samtale mellom Erlend Grytbakk Wold og Tarald Johan Wassvik søndag 11. juni kl. 13.00

Erlend Grytbakk Wold arbeider gjennom maleri og skulptur med arven etter det modernistiske form- og billedspråket, med særlig vekt på hans tidligere tro på det rene og fullkomne i dette uttrykket. Gjennom en oppvekst i Trondheim hvor norsk non-figurativt maleri var en del av hverdagen, ble ideen om Maleriet og Maleren plassert på en pidestall som lenge var urokkelig og utilnærmelig for ham. Når Grytbakk Wold nå har nærmet seg maleriet er det derfor med varsomhet, og med et ønske om å finne fram til de grunnleggende karakteristikkene ved maleriet, for slik å finne en egen vei inn.

Till the Last Light Fades er Grytbakk Wolds første utstilling i hjembyen Trondheim, og består av en større skulpturinstallasjon og flere nye malerier i serien LUX.

LUX (2013-) er en pågående serie med rødbrune bilder, malt med akvarell på upreparert linlerret. Malingen sprayes på i flere lag av vekselsvis blått, gult, rødt som trekker seg inn i duken. Istedenfor å dekke til så framhever denne teknikken vevstrukturen i lerretet. Gjennom å spraymale skapes også et bilde uten å ty til penselens tegnskaping. Ved å kun benytte primærfarger fjernes muligheten til fargevalg, da all fargeblanding skjer i betrakterens øyne. Resultatet er vage og tåkeaktige linjer og felter, som vekselvis fremstår som å falme inn eller ut av bildeflatene, og gir et blekt, melankolsk og dystopisk svar på modernismens skinnende hvite utopi.

Sammen med de nye maleriene vises en installasjon bestående av 42 mindre skulpturer i forkrommet kobber, med lær oppspent over metallet ved hjelp av snører. Verket tar utgangspunkt i modernistisk møbeldesign og minimalistisk skulptur. Hver skulptur er en variasjon av et forsøk på å danne ytterkantene av en kube, en form som svært ofte er utgangspunktet for enkle sittemøbler. Skulpturene har kjennetegnene til møbler, men uten møbelets funksjon peker de abstraherte og perverterte formene istedet mot fetisjiseringen av modernismens formspråk.

Erlend Grytbakk Wold (f. 1986, Trondheim) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet på Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konsthögskolan i Malmö. Grytbakk Wold har nylig hatt separatutstillinger i galleri LNM i Oslo og BLOKK i Bergen. Han har også deltatt på gruppeutstillinger på blant annet Galleri Arnstedt og Høstutstillingen. Till the Last Light Fades er støttet av Kulturrådet og er tildelt prosjektstøtte fra Kunstmuseet i Nord-Trøndelag. I 2017 ble Grytbakk Wold også tildelt BKHs produksjonsstipend av TSSKs kunstfaglige råd.

www.erlendwold.com

Fotogalleri: Susann Jamtøy

English

  • Opening Party Thursday 1 June at 20.00 – 22.00. The doors open at 19.00.
  • Artist Talk between Erlend Grytbakk Wold and Tarald Johan Wassvik Sunday 11 June at 13.00

Erlend Grytbakk Wold works with painting and sculpture based in the legacy of the modernist tradition. Through an exploration of form and imagery, he questions the idea of the pure and perfect in modernist thought. In Grytbakk Wold’s paintings, simple geometric compositions fade into sight, and give a pale, melancholic and dystopian rebuttal to the gleaming white utopia of modernism. In the same way, his sculptures resemble furniture in size and shape, but appear as abstract and dysfunctional editions of design classics. This exhibition explores the borderline between painting, sculpture and furniture.

www.erlendwold.com