Besøk TSSK +

Åpent
Onsdag – fredag 12.00 – 17.00
Lørdag – søndag 12.00 – 16.00

Adresse og kart ›

Moderne Ruiner:
Hjemløse gjenstander

25. februar 2021 – 04. april 2021

 

 

I årevis har kunstnergruppen Moderne Ruiner dokumentert og observert hvordan bydeler i Trondheim og andre norske byer har endret seg. Tomme og forlatte industribygg, fabrikker, etterkrigsarkitektur og maskinhaller har blitt revet til fordel for nye leilighetskomplekser, næringslokaler og kjøpesentre.

Utstillingen «Hjemløse gjenstander» handler om vår tids ‘moderne ruiner’. Ved å ta utgangspunkt i fotodokumentasjon av skrotede maskiner og installasjoner fra nedlagt industri, undersøker de rester av materiell kultur, menneskeskapte miljøer og gjenstander fra vår nære fortid. Adskilt fra sitt opprinnelige miljø framstår gjenstandene, med sine geometriske former, som en slags «bokstaver», tegn og symboler man halvveis gjenkjenner. De innehar ikke lenger noen funksjon og er blitt til abstrakte skulpturer. Miljøene er gjenstand for en lignende prosess, når konteksten er borte forvandles de til melankolske rom og stemningslandskaper.

I «Hjemløse gjenstander» presenterer kunstnerne animasjonsfilmer, forseggjorte modeller, tablåer og skulpturelle objekter. Motivene er hentet fra steder i forfall, forlatte hus, fabrikker og andre virksomheter som har tapt kampen mot samfunnsutviklingen, eller naturkreftene.

Kunstnergruppen Moderne Ruiner viser hvordan tiden kan forandre et sted, og setter søkelys på det som befinner seg så nær oss i tid, at vi nesten ikke legger merke til at det forsvinner. Trær vokser, bygninger forfaller og nye produksjonsmetoder fører til at gamle metoder, og dermed også gamle maskiner og fabrikker blir forlatt.

Moderne Ruiner ble etablert i 2009 og består av Astrid Findreng, Grethe Britt Fredriksen og Elisabeth Engen. Moderne ruiner er ikke bare en gruppe, men også et kontinuerlig prosjekt. I begynnelsen dreide det seg om et utstillingssamarbeid, men i dag utføres alle kunstverkene som fellesarbeider.

Moderne ruiner har tidligere hatt utstillinger ved blant annet Nordnorsk kunstnersenter, Agder kunstsenter, Babel Visningsrom for kunst, Østfold kunstsenter, Trondhjems kunstforening, og Heimdal kunstforening. De har også deltatt på Høstutstillingen, NKs årsutstilling og Trøndelagsutstillingen.

Moderne ruiner har mottatt støtte til utstillingen fra Norsk kulturråd, Billedkunstnernes vederlagsfond og Norske kunsthåndverkere.

Astrid Findreng (f. 1964) er billedkunstner basert i Trondheim, utdannet ved Mandal yrkesskole i tegning form og farge, Bergen Kunsthåndverksskole på grafikklinja og Vestlandske kunstakademi på avdeling for maleri.

Grethe Britt Fredriksen (f.1957) er billedkunstner basert i Trondheim, utdannet ved Østfold kvinnelige husflidsskole i søm og vev, yrkesskoler i Oslo og Fredrikstad i grafiske fag, Det fynske kunstakademi og Kunstakademiet i Trondheim med hovedvekt på maleri.

Elisabeth Engen (f. 1957) er kunsthåndverker basert i Trondheim, utdannet ved Tynset yrkesskole på møbelsnekkerlinja, Norsk kunsthandverksskule i Voss på trelinja, Bergen Kunsthåndverksskole, avdeling for møbeldesign og rominnredning.

De tre jobber i hovedsak med det kontinuerlige prosjektet Moderne ruiner der de til sammen dekker et vidt spekter av materialkunnskap og arbeidsteknikker.