Besøk TSSK +

Åpent
Onsdag – fredag 12.00 – 17.00
Lørdag – søndag 12.00 – 16.00

Adresse og kart ›

Pia Antonsen Rognes
Å begjære vold

25. oktober 2018 – 18. november 2018

Gjennom form og overflate skaper verkene et språk for det usagte, usette og skamfulle.

Norsk

  • Utstillingen åpner torsdag 25. oktober kl. 19.00

Velkommen til Pia Antonsen Rognes første store separatutstilling i Trondheim. Som en relativt ung tekstilkunstner har hun markert seg på den nasjonale kunstscenen med et særegent uttrykk og tematisk vinkling. Utstillingen ved Trøndelag senter for samtidskunst består av flere nyproduserte tekstile skulpturer i stort format og en serie fotografier. I tillegg presenteres “Looking for Monsters”, en videodokumentar om kunstnerens verksproduksjon, med støtte fra Norske Kunsthåndverkere.

I utstillingen anvendes syntetiske materialer som danner store, forvridde kroppslige former med en sterk fysisk tilstedeværelse. En knallrosa skulptur på ni meter kveiler seg dominerende ned fra taket og ut i rommet. Det hodeløse, flerarmede vesenet består av sammenskjøtede benløse ledd, hvor de håndsydde overgangene fremstår som hovne arr i en ufullstendig eller forvrengt kropp. Denne tarm-aktige, monstrøse formen går igjen i utstillingens øvrige skulpturer.

Rognes karakteristiske bruk av syntetiske materialer, lateks og klips-hår, samt en skarp fargepalett byr på motstridende kulturelle assosiasjoner. Mens de glansfulle rosa, lilla og sorte materialene kan virke visuelt tiltrekkende, kan de avstumpede kroppslige formene oppleves som frastøtende, kalde og livløse ved berøring. De spiller på en estetikk som både minner om plastleker rettet mot små jenter, og samtidig peker mot sexindustrien og plastiske sexleketøy. Dette aggressivt fargede uttrykket assosieres også med noe billig og vulgært. Rognes spiller slik på den kroppslige drivkraften i et menneskelig begjær, aggressiviteten i ønsket om å ville ha noe, og den kjølige kontrasten i den sanselige opplevelsen av det samtidig tiltrekkende og ubehagelige.

I sin mangel på menneskekroppens hudlige kamuflasje avdekker skulpturene et indre kaos som ser ut til å vokse seg stort og uhåndterlig. Gjennom form og overflate leter Rognes etter et språk for det usagte, usette og skamfulle i en destruktiv drivkraft. De ekstreme motpolene får stå sentralt. Hun peker på kompleksiteten i det som driver noen til å skade seg selv for å overkomme vanskelige emosjonelle tilstander – og på konflikten og selvbedraget i det å begjære vold.

Pia Antonsen Rognes (f. 1986, Trondheim) er utdannet med en mastergrad i billedkunst ved Iceland Academy of the Arts i Reykjavik (2014), og med en bachelorgrad i tekstil ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2012). I 2015 fikk hun debutantprisen ved den 39. Trøndelagsutstillingen for verket “As they believe my lying body”, og i 2013 mottok hun Kunsthåndverkprisen under Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling. I 2016 presenterte hun separatutstillingen “In this fever of Defiance” ved Galleri Soft i Oslo og i 2019 viser hun en ny utstilling ved Format Galleri i Oslo.

piaarognes.com

Instagram: @pia_antonsen_rognes

Bilde: Pia Antonsen Rognes «Jeg kler meg i ditt begjær #1», tekstilskulptur. Foto: Magnús Elvar Jónsson

English

  • The exhibition opens Thursday 25 October at 19:00.

The exhibition Desiring Violence consists of sculptures made of textile. The artist’s pink textile can be associated both with the sex industry and the girl’s section in the toy department. It is a color that is both aggressive and uplifting at the same time. Through shape and surface, the works create a language for the untold, the unseen and the shameful.

Instagram: @pia_antonsen_rognes

 

Bilder fra utstillingen til Pia Antonsen Rognes, "Å begjære vold" Trøndelag senter for samtidskunst 26.10 - 18.11.2018. Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst