tssk_banner_980x390.jpg
Utstillinger
og events

  1. Utstillinger
Stille Rom
Vigdis Haugtrø / Pernille Elida Fjoran / Tommy Høvik / Karianne Stensland & The art world is Burning
01.12.2011–22.12.2011


Stille Rom
 
En verden i unntakstilstand
Med desember går vi inn i den mørkeste tiden av året, lenger sør har Europa møtt sin største krise siden 2. Verdenskrig; den Arabiske våren har veltet diktaturer og vestens befolkning har mistet troen på det de rådene økonomiske systemer, og hær hjemme ulmer 22. Juli fortsatt under overflaten. Samtidig går Norge inn i Adventstid...
 
Sett i lys av en verden i unntakstilstand og et Norge i adventstid, ønsker Trøndelag Senter for Samtidskunst å skape en alternativ posisjon, ved å gi byens befolkning et kontemplativt rom, fritt for kommersiell aktivitet og religiøs forventning, et stille rom hvor kunsten har fått en menneskelig betydning.
 
Velkommen!

4 utstillinger og 4 kunstnere
 - Vernisage hver torsdag i advent

Vigdis Haugtrø: 1 - 4 desember
Åpning torsdag 1. Desember kl 19.00
Øvrige åpningstider: fredag 16 – 21. Lørdag og søndag 12 - 18
 
Pernille Elida Fjoran: 8 - 11 desember:
Åpning torsdag 8. Desember kl 19.00
Øvrige åpningstider: fredag 16 – 21. Lørdag og søndag 12 - 18
 
Tommy Høvik: 15 -18 desember
Åpning torsdag 15. Desember kl 19.00
Øvrige åpningstider: fredag 16 – 21. Lørdag og søndag 12 - 18
 
Karianne Stensland & The art world is burning
Åpning 22. desember kl 19.004 utstillinger og 4 kunstnere:Vigdis Haugtrø

 
Tittel på verk: Inn,  i naturen.
Teknikk: Skulptur; Found Objects.
 
Sagt av kunstneren:
 ”Jeg beveger meg fritt mellom ulike uttrykk, og startpunktet er ofte forholdet til naturen, vår historie og kulturelle arv. Jeg bruker elementer fra min egen bakgrunn, objekter, historier og måter å omgås.  Bakgrunnen fra jordbruk og fiske, enkle kår og nærhet til naturen speiles i arbeidene og jeg søker å gjenskape noe av kontakten jeg føler vi har mistet på veien. ”
 
Om kunstneren:
Vigdis Haugtrø ( f. 1974)  er utdannet ved Statens Kunstakademi, 1998-2002. Hun har stilt ut ved flere kunstinstitusjoner i inn og utland, blant annet Kunstnernes hus i Oslo og Gallery Napa, Rovaniemi i Finland. Hun har blitt invitert til å deltatt i flere utsmykningskonkurranser og er kjøpt inn av Trondheim Kommune. Haugtrø jobber med blandede teknikker, ofte innen skulptur, found objects og installasjon.  Hun har flere større samarbeidsprosjekter i offentlig rom bak seg, blant annet Husly Artist residency på Svartlamon i Trondheim. Kunstprosjektet Husly kom på 4.plass i stiftelsen Bauhaus Dessau sin konkurranse i 2008.
  

 
Pernille Elida Fjoran
 
Tittel på verk:
Du sitter på en bred grein, du trenger ikke frykte for å falle ned
Teknikk: Meditasjon i Grensen 04.06. 2011   10 min

Sagt av kunstneren:
Grensen No 6, et hus som er bygget i 1891 med 4 leiligheter, og ligger i bakken nedenfor Gløshaugen. Her har det bodd Arkitektstudenter og Kunststudenter i de siste tiår. De siste årene har NTNU  stått som eier og har nå kastet ut alle beboerne utenom en. De sier at det er brannfarlig og de vil selge det. Selv bodde jeg der i nesten 3 år før jeg fikk mitt utkastelsesbrev. Huset er forfallent og innpakket i store løvtrær store deler av året, men det har en atmosfære som ønsker en velkommen med alle sine skjeve hjørner og slitne trappetrinn. Det er et hjem.

Prosjekt - Omsorg for et hus:
I 2011 er det bare en beboer med livstidskontrakt igjen i huset. Dørene til de andre leilighetene er brutt opp og ingen vasker trappen. Veggene som holder huset på plass er slitne, pornobladene ligger fortsatt på loftet, og  mannen som bor alene er mindre glad. Jeg ville tilbake til huset og laget derfor en workshop  med noen få inviterte kunstnere sommeren 2011. En stor del av Workshopen var å delta bare med å gå rundt i huset.  Arbeidstittelen var Nå er Nå ,Ingenting Annet. Med dette fokuset inviterte jeg danser og yogalærer Ingrid Krogh Remmen til å holde en yogatime og lage en egen meditasjon til huset. Veggtegningen som formes i videoen Du Sitter På En Bred Grein Og Trenger Ikke Frykte For Å Falle Ned er en handling med tiden som medium. Samtidig er det en fortelling om trærne med røtter som går igjennom grunnmuren videre inn i huset og grener med blader som banker på vinduene. Trærne kommer snart til å ta over - jeg hjelper dem litt på vei uten å reflektere - jeg bare registrer at det skjer.
 
Hittil har jeg laget disse arbeidene i serien No6.
Boken No6 (2009)  Filmen No6 (2010)   Workshopen Nå Er Nå Ingenting Annet, Lydsporet Kunstneriske opplevelser og  Meditasjonen Du Sitter På En Bred Grein og Trenger Ikke Frykte For Å Falle ned. (2011)
 
Om kunstneren:
Pernille Elida Fjoran er en nyutdannet kunstner fra kunstakademiet I Trondheim, 2005-10. Hun har blant annet deltatt på en rekke gruppeutstillinger som Tegnebiennalen og Trønderlagsutstillingen. Hun har også vist arbeider på Alma Löv Museum, Tegnerforbundet i Oslo og Galleri Brandstrup.
  

 
Tommy Høvik
 
Hope you were there to receive him, 2011
 
Tittel på verk i utstilling: Untitled (I'm so happy I hope you can see it), 2011, Tekst på foto.  In memory, 3:50, 2011, Super 8 film overført til video.
 
 
Jeg har siden filmen ble ferdig tenkt på hvordan jeg kunne få vist den i Trondheim for venner, familie og kunst interesserte. Når jeg fikk innbydelsen av Ann-Cathrin Hertling til å stille ut under hennes utstillingskonsept "Stille Rom" var rammene tilrettelagt for å presentere disse verkene.
Super 8 filmen jeg har laget består av opptak jeg gjorde i min mors hage sommeren 2010, da alle blomstene, busker og trær hadde hver sine blomstringsperioder i løpet av disse månedene. Samtidig hadde min mor selv sine siste dager i hagen da hun i juni samme sommer tapte kampen i mot kreften som hadde vart i over to år. Utstillingen er min hommage til henne. En uendelig takk for alt hun har lært meg og min bror. Minnene hun har gitt alle oss som var rundt henne, og det vakre hun skapte som fortsatt lever videre.
 
Tommy Høvik


Om kunstneren:
Tommy Høvik (f.1979) avsluttet våren 2011 sin mastergrad ved Kunstakademiet i Oslo med avgangsprosjektet From here we go sublime. Med  samme prosjekt vant han den europeiske kunstprisen StartPoint Prize hvor han konkurrerte imot 34 andre avgangsverk fra ulike skoler i Europa. Høvik jobber med ulike medier i sine installasjoner, og det er ofte en kombinasjon av det personlige og det spirituelle, det moderne og det sakrale som kommer til uttrykk i mange av hans verk.  Tidligere har han blant annet laget en omfattende installasjon i Nidarosdomen, vist arbeider på Museet for Samtidskunst, Nasjonalmuseet og har deltatt på en rekke utstillinger i utlandet. Han er også kurator for det nomadiske utstillingskonseptet Agnes Amstaff.
 


Karianne Stensland & The art world is burning 

"Kunstverden brenner. Verden brenner. Vi ser ikke lenger enn nesen. Fins ærlighet? Kjærlighet? Er vi lurt? Hvem lurte oss? Side om side med aksjer, oljer, sult og begjær, lever kunstverden etter premissene i et økonomisk system. På Trøndelag Senter for Samtidskunst vil The Artworld is Burning framføre noe med sang og skuespill, håp og havari." 

The Artworld is Burning (TAiB) er et pågående kunstprosjekt som reflekterer omkring kunstverdens underliggende strukturer og hvordan kunstnere relaterer seg til disse. TAiB har som mål å være undersøkende og kritisk, men lar seg lett forlede. TAiB føres framover eller bakover, og som oftest av følelsesmessige impulser. Dette utgjør The Artworld is Burnings mest kritiske punkt, hvor alt står og faller.

”Jeg er verken din fiende eller venn. Jeg kjenner deg ikke. Ahhrg! Om noen for en gangs skyld kunne forestille seg min situasjon. Dag inn og dag ut, kunst ditt og kunst datt. Den kvelende utvelgelsen. Kvalitet! Jeg skal gi deg kvalitet!”
(replikk fra enakteren Kunstverden brenner)
 
Om kunstneren:
Karianne Stensland har MFA fra Kunstakademiet i Trondheim, 2005. Stensland var en av initiativtakerne bak og aktiv i arbeidet med Marienborg atelierfellesskap og prosjektrom, Trondheim, 2005-10. Mellom 2002-07 arbeidet Stensland i den skandinaviske feministiske kunstnergruppen High Heel Sisters. Drivkraften bak Stenslands kunstneriske praksis er undersøkelser og omformuleringer av makt, kjønn og hierarkidannelse.
 
www.theartworldisburning.com