farhads_980x406_for_web.jpg
Utstillinger
og events

  1. Utstillinger
Trails of water behind a passing boat
Farhad Kalantary
06.03.2009–29.03.2009

Trails of Water Behind A Passing Boat er tittelen på en samling arbeider av Farhad Kalantary bestående av tre videoinstallasjoner
- Migrations, 2005, fire synkroniserte videoer
- Massive Waves of Independence, 2007
- The Day of Removal, 2009
 
De tre arbeidene i denne antologien har mange fellestrekk: Alle tre benytter seg av fugleperspektiv og ser alt ovenfra, fra over bygninger og broer. De studerer bevegelsesmønstre og søker etter spor av hastigheten. Og alle tre har dessuten sin opprinnelse i Istanbul, og er en hommage til denne byen. Minner fra Istanbul spiller en nøkkelrolle i denne samlingen. «Jeg besøkte Istanbul for første gang vinteren 1982. Jeg kom som en ung asylsøker fra den politiske uroen i Iran. Som en ulovlig beboer holdt jeg meg i skjul og søkte ly i byens gjemmesteder et helt år inntil jeg kom meg til Paris. 23 år senere kom jeg til Istanbul for andre gang, denne gangen som gjestekunster. Jeg behøvde jeg ikke være usynlig. Jeg var på søken etter sporene fra mitt første opphold i byen. Lite visste jeg at avtrykkene fra fortiden er knyttet til steder, og at steder med tiden forsvinner. Minner går over i forglemmelse, men lengter likevel etter å fortsette sin evige vekst. Jeg oppdaget mange former for hastighet og flere spor etter det forrige oppholdet mitt. Nesten alt jeg fant var i konstant bevegelse, og dessuten altfor flyktig til at jeg var i stand til å gripe det. Det var som følelser som svevde over horisonten, eller i beste fall som sporene i vannflaten bak en forbipasserende båt.»
 
Farhad Kalantary (født 1962 i Tabriz),har sin utdannelse fra San Fransisco State University (BA 1992) og San Fransisco Art Institute (MFA 1996) Han har vist sine arbeider ved mange internasjonale filmfestivaler og utstillinger i USA og Europa, ,og er representert i samlingene til Moderna Museet i Stockholm og Norsk Kulturråd. Han bor og virker i dag i Norge hvor han er en viktig og aktiv aktør, både som kunstner og som en av initiativtakerne og ledere av ATOPIA i Oslo, et prosjektrom og visningssted for film og video.
 
Les mer  om ATOPIA