Besøk TSSK +

Åpent
Onsdag – fredag 12.00 – 17.00
Lørdag – søndag 12.00 – 16.00

Adresse og kart ›

12. november 2020kl. 18.00 Utstillingsåpning av Reinhold Ziegler «Transgression»

01. november 2020Kunstnersamtale: Annika Borg og Tina Jonsbu

Søndag 1. november kl. 15.00: Kunstnersamtalen mellom Annika Borg og Tina Jonsbu finner sted i Annika Borgs separatutstilling «punkt.kontinuum» hos Trøndelag senter for samtidskunst. Samtalen arrangeres i samarbeid med Trondheim Open 2020.

Det er gratis å delta på kunstnersamtalen. Som et smitteverntiltak har vi begrensning på antall personer på arrangementet. Du kan sikre deg plass ved å reservere en gratisbillett via Hoopla billettservice.

Gratisbillett til arrangementet finner du her

06. oktober 2020Vitforum: Annika Borg – omvisningsforedrag

Velkommen til VITFORUM på Trøndelag senter for samtidskunst, tirsdag 06. oktober kl. 18 – 20.

Annika Borg: «Kunstneriske transformasjoner: fra tall til bilde, form og lyd» er et omvisningsforedrag i henne nyåpnede separatutstilling «punkt.kontinuum» hos Trøndelag senter for samtidskunst. Vitforum, i samarbeid med Vitenskapsteoretisk forum, NTNU

Som et smitteverntiltak er vi nødt til å begrense antall personer i utstillingslokalet, og ber derfor alle om å reservere billett som fremvise ved inngangen. https://trdsamtidskunst.hoopla.no/sales/vitforum

24. september 2020Billetter til utstillingsåpning | Annika Borg «punkt.kontinuum»

Hjertelig velkommen til åpning av Annika Borgs utstilling «punkt.kontinuum» på Trøndelag senter for samtidskunst torsdag 24. september kl. 18.00 – 21.00. Utstillingen står fra 24. september til 1. november. For å delta på utstillingsåpningen 24. september må du booke en gratisbillett på forhånd som fremvises i døra. Billetter finner du på Hoopla Bilettservice her

22. september 2020Tildeling av BKH produksjonsstipend 2020

(f.v.) Reidun Synnøve Gravelseter, Veslemøy Lilleengen, Matilde Westavik Gausdad, Martin Stråhle

Trøndelag senter for samtidskunst har gleden av å annonsere mottakerne av BKH produksjonsstipend for 2020. De fire kunstnerne er Martin Stråhle, Reidun Synnøve Gravelseter, Matilde Westavik Gaustad og Veslemøy Lilleengen. De mottar 25.000 kroner hver i stipend.

Stipendene går til profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med Trøndelag som bo- og arbeidssted, og tildeles på bakgrunn av søknad. Stipendene er muliggjort gjennom Bildende Kunstneres Hjelpefonds (BKH) ordning «Delegerte midler» der formålet er å styrke det regionale kunstfeltet i tilknytning til landets 15 kunstsentre.

Som kunstnerstyrt formidlingsinstitusjon er Trøndelag senter for samtidskunst opptatt av å støtte opp om arbeidsvilkårene og økonomien til kunstnere som bor og virker i Trøndelag. Midlene fra BKH går uavkortet til stipendutdeling og bidrar i arbeidet TSSK gjør for å stimulere og styrke det profesjonelle kunst- og kunstnermiljøet i vår region. BKH sine retningslinjer ligger til grunn for innstillingene, og er godkjent av styret i TSSK. Den eksterne juryen er oppnevnt av styret, og har i år bestått av Billedkunstner Randi Nygård (Oslo) og kunsthåndverker Ahmed Umar (Oslo). TSSK mottok i år 36 søknader.

Juryens begrunnelse for tildelingene:  

Juryen har valgt å tildele produksjonsstipendene til fire kunstnere. Alle viser god formsans, de jobber med en undersøkende åpenhet og har alle god refleksjon rundt sine prosjekter. Prosjektene spenner fra undersøkelser rundt maleriets materialitet, til forholdet mellom vann og foto, emosjoner og emulsjoner, og fra store, vevde og mørke tekstilers møte med rom og møbler til feministisk bruk av potteblått. På grunn av jevngode søknader har juryen valgt å tildele 25.000 kroner til hver av stipendmottakerne.

 

Martin Stråhle (f. 1987) har en mastergrad fra Kunsthøyskolen i Bergen og en bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim. Han skal ha separatutstilling ved LNM i Oslo og Kraft i Bergen i Juryen ble fascinert av hans undersøkelser på ulike naturlige materialer uført med en monotypi-teknikk hvor han bruker sin egen kropp til å trykke. Hans spill med tegn og språk i tegning er også noe vi gleder oss til å se mer av i fremtiden.

Reidun Synnøve Gravelseter (f. 1983) har en master grad fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun jobber med fotografi og vannets evne til å skape liv på fotografisk papir gjennom tørking og oppløsning. Hun viser en fin og poetisk innsikt i materialets uttrykkspotensial og hun har en svært god romlig presentasjons-evne, trass materialenes små størrelser.

Matilde Westavik Gaustad (f. 1987) har en Master of Fine Art fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun jobber for tiden med en kommende soloutstilling på Vold Visningsrom og en gruppeutstilling ved Trondheim Kunsthall. Med sine myke og bølgete, men også faste og geometriske tekstiler går Gaustad i dialog med rommene hun stiller ut i. Hennes tekstile verk tar tak i lokalene på vare og overraskende måter. De skaper både poetiske samspill og tydelige kontraster mot møbler, linjer og på vegger, i det de er både myke og stramme på samme tid.

Veslemøy Lillengen (f. 1975) har en master fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun jobber med prosjektet «Norsk bauta», et feministisk og konseptuelt prosjekt hvor hun fremkaller potteblått (indigo) fra urinen til kvinnelige kunstnere i Trøndelag regionen. Bakgrunnen er de store ulikhetene mellom kvinner og menn i kunstfeltet. Hun farger ulltråder og silke til tekstilskulpturer og lager blå T-skjorter med kvinnenes navn på. Kunstneren har et lekent og sterkt engasjement til en viktig politisk tematikk.

Fotokreditering: Inga Skålnes – Hans Egede Scherer – David Kumlin

18. september 2020Kulturnatt Trondheim 2020 | Pop-up kunstsalg

Trøndelag senter for samtidskunst arrangerer pop-up kunstsalg i 2. etasje på kulturnatta. Denne kvelden fra kl. 16:00 – 21:00 kan du sikre deg billedkunst og kunsthåndverk laget av profesjonelle kunstnere i Trøndelag. Du vil finne et sortiment av grafiske trykk, fotografier, malerier, skulptur, tegninger, kunstbøker og mye mer til forskjellige priser. Betaling skjer via VIPPS direkte til kunstnerne. Velkommen innom!

18. september 2020Kulturnatt Trondheim 2020 | Skulpturvandring Brattørkaia

Bli med på gratis familievennlige skulpturvandringer på Brattørkaia. Omvisningene passer for barn og voksne som ønsker å lære mer om skulpturene og kunsten i området. Omvisningene ledes av kunstformidler Amalie Marie Selvik som jobber ved Trøndelag senter for samtidskunst. Oppmøte v/Hurtigbåt terminalen: kl. 15:00, kl. 16.00 og kl. 17.00.

PÅMELDING / GRATIS BILLETTER

Som et smitteverntiltak har vi begrensning på antall personer per omvisning. Du kan sikre deg plass ved å reservere en gratisbillett til ønsket tidspunkt via Hoopla billettservice her:

https://trdsamtidskunst.hoopla.no/sales/skulpturvandring

 

02. september 2020Kunstløypa: Dropsfabrikken og Trøndelagsutstillingen

Onsdag 2. september kl. 19 – 20 kan du bli med på Kunstløypa! Det er et gratis kvelds-arrangement der vi i løpet av en time besøker to ulike utstillinger i Trondheim. Vi begynner i Dropsfabrikken som viser en dobbelutstilling med Katrine Giæver og Heidi Bjørgan. Neste stopp er Trøndelagsutstillingen 2020 på Trøndelag senter for samtidskunst – som presentert et mangfold av kunst laget av kunstnere med tilknytning til Trøndelag og Midt-Norge. Her er lenke til arrangementet på Facebook for mer informasjon her

16. august 2020Påmelding til omvisninger i Trøndelagsutstillingen

Gratis omvisninger i Trøndelagsutstillingen

 • Søndag 16. august kl. 13.00
 • Søndag 23. august kl. 13.00
 • Søndag 06. september kl. 13.00
 • + Onsdag 26. august kl. 13.00

Tre søndager og en onsdag kl. 13.00 vil våre dyktige kunstformidlere, Veslemøy Lilleengen og Amalie Marie Selvik, ta deg med på en runde i utstillingen for å snakke om kunstverkene.

Påmelding

Det er gratis å delta på omvisningene. Som et smitteverntiltak har vi begrensning på antall personer per omvisning. Du kan sikre deg plass ved å reservere en gratisbillett til ønsket dato via Hoopla billettservice her

13. august 2020Trøndelagsutstillingen 2020 åpner 13. august!

Etter sommerferien åpner vi utstillingsprogrammet vårt for høsten med Trøndelagsutstillingen 2020 den 13. august med kunstverk av 18 kunstnere. Les mer om årets Trøndelagsutstilling her.

RESERVER GRATIS INNGANGSBILLETT TIL ÅPNINGEN

Som et smitteverntiltak er vi nødt til å begrense antall personer i galleriet, og ber derfor alle om å reservere billett som fremvise ved inngangen.

Reserveres gratis inngangsbillett på Hoopla her

For å unngå sammenstimling foran inngangsdøra ber vi publikum om å ikke møte lenge før innslipp. Billetten er gyldig i 45 minutter og du kan velge blant følgende tidsperioder:

kl. 19.00 – 19.45, kl. 19.45 – 20.30, kl. 20.30 – 21.15 og kl. 21.15 – 22.00

Vi ønsker å gjøre ditt besøk ved Trøndelag senter for samtidskunst så trygt som mulig, og bidra til å begrense spredning av Covid-19. Les mer om våre tiltak og anbefalinger før besøket her

02. juli 2020God sommer! Fra 2. juli til 3. august holder Trøndelag senter for samtidskunst stengt.

Vi ønsker alle en riktig god sommer og fine feriedager. I tidsrommet 23 juli til 3. august holder Trøndelag senter for samtidskunst stengt.

14. mai 2020TSSK Årsmøte torsdag 28. mai kl. 18.00 (påmelding 20. mai)

Til medlemmer i Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge. Innkalling, dagsorden og Årsmøtepapirer er sendt alle medlemmer.  
Tid: Torsdag 28. mai kl. 18.00 – 20.00. Sted: Trøndelag senter for samtidskunst, Fjordgata 11
 
Vi ønsker å benytte utstillingssalen i 1. etasje til gjennomføringen av årsmøtet, og følger retningslinjer fra nasjonale helsemyndigheter for Arrangement og samlinger samt lokale helsemyndigheters anbefalinger på smitteverntiltak. Begrensning på antall deltakere og kontrollert avstand er påkrevd. Forhåndspåmelding er derfor nødvendig i år. Om noen av medlemmene kun kan delta digitalt gi oss beskjed ved påmelding så tilrettelegger vi for digitalt oppmøte via zoom. 

Påmelding innen onsdag 20. mai til post@samtidskunst.no
Påmeldte vil etter svarfristen bli orientert om de praktiske forholdene knyttet til oppmøte og gjennomføringen av møte. 

30. april 2020Stengt fredag 1. mai!

18. april 2020Vi har gjenåpnet for besøk i HC Giljes utstilling «mellomrom». Besøk utstillingen frem til 10. mai!

Trøndelag senter for samtidskunst åpner dørene for å motta besøk i HC Giljes utstilling «mellomrom» fra og med lørdag 18. april. Åpningstidene er lørdag og søndag kl. 12 – 16 og onsdag – fredag kl. 12 – 17. Gratis inngang.

HC Giljes utstillingen åpnet 6. mars og er en del av kunstbiennalen Meta.Morf X – Digital Wild. Den 12. mars ble utstillingen stengt grunnet koronaviruset. Vi har nå forlenget utstillingsperioden til 10. mai. Gjenåpningen skjer etter dialog med Trondheim kommune og kommunalt helsevesen. Vi er svært glad for å invitere besøkende tilbake, gjennom kontrollert innslipp og med en begrensning på 4 besøkende i utstillingslokalet. En ansatt møter deg, og sørger for informasjon samt at smitteverntiltakene overholdes under besøket.

Vi følger de nasjonale anbefalingene om smitteverntiltak fra offentlige myndigheter og Folkehelseinstituttet. Her er lenke til samlet informasjon om tiltak for å hindre spredning av Koronaviruset for den norske befolkningen på helsenorge.no 

Besøkende må være oppmerksom på følgende:

 • Maks 4 besøkende i utstillingen av gangen.
 • Vennligst benytt håndsprit ved inngang/utgang.
 • Hold to meter avstand til andre personer.
 • Det er ikke tillat å berøre kunstverkene.
 • Unngå berøring av overflater.
 • Publikumstoalettene er stengt.

06. mars 2020Utstillingsåpning HC Gilje «mellomrom» | Performance Radian Live kl. 18.00

Velkommen til åpningen av Mellomrom fredag 6. mars:

18.00: Utstillingsåpning

18.30: Performance Radiant Live

I «Mellomrom» presenterer HC Gilje to installasjoner, blant annet «Radiant». Med en sterk laserstråle og fosforiserende maling er HC Giljes installasjon «RadiantW et midlertidig maleri av lys i storformat. HC Gilje sender mønster av hvite laserstråler gjennom gallerirommet for å skape avtrykk på en veggflate med fosforiserende maling. Gilje tar her utgangspunkt i forholdet mellom lyspunktets flyktige bevegelser og malingsflatens evne til å absorbere og avgi lys. I reaksjonen på laserlyset avgir den malte veggflaten et grønt skimmer fra de lagvis lasermalte linjene. Det utvikler seg til et glødende grønt maleri ettersom sporene av lyset gradvis viskes ut, mens nye laserstråler kontinuerlig overskriver med nye linjer og former.

«Mellomrom» er en del av Meta.Morf X – Digital Wild: Trondheim internasjonale biennale for kunst og teknologi (5.mars-3.mai 2020).

På utstillingsåpningen vil HC Gilje fremføre en live performance Radiant Live. Denne presenterte Gilje første gang på Amsterdamfestivalen Sonic Acts i 2019 og nå i februar på Inversia festivalen 2020 i Murmansk, med ekstra lydprogrammering av David Kiers.  Les mer om utstillingen

 

19. februar 2020kl. 12-17: Sissel M Bergh tegner på kartet hver onsdag

Onsdager kl. 12 – 17 kan du møte Sissel M Bergh i utstillingen mens hun arbeider på sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ) i prosjektet «Ajmoejimh ajtoejimh».

Frem til 23. februar presenterer TSSK Sissel M Bergh sitt prosjekt «Ajmoejimh ajtoejimh» – et større kartleggingsarbeid av det sørsamiske språket. Prosjektet, som ble påbegynt i 2009, leter etter spor av den sørsamiske kulturen blant ord og stedsnavn i landskap, arkeologiske funn og historier fra kysten av Møre, Trøndelag og tilliggende områder.

Prosjektet er fremdeles under bearbeidelse, og hver onsdag i løpet av utstillingsperioden vil derfor Sissel Bergh tilføre nye funn fra de siste to årene til sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ).

Kartet måler hele 5,6 x 5,3 meter og viser et omriss av Nordmøre fylke, samt deler av Trøndelags geografi, med detaljerte lokale opptegnelser og ordforklaringer der piler, streker og forbindelser er sirlig nedtegnet med penn og tusj. Kartet er slik en pågående visualiserende del av «Ajmoejimh ajtoejimh».

Onsdag 5. februar, onsdag 12. februar og onsdag 19. februar vil det derfor være en unik mulig for publikum å komme innom for å observere kunstneren i arbeid med tegningen og slå av en prat.

Sissel Mutale Bergh (f. 1974) er en kunstner som arbeider undersøkende med mange forskjellige materialer, teknikker og metoder. Hun er opptatt av hvordan blikket formes av kroppens erfaringer og kunnskap. Hun lager installasjoner, film, maleri, tegning og objekter – i tillegg til samarbeidsprosjekter som kan få mange ulike former. De siste årene har hun fokusert på det sørsamiske språkets indre logikk, som verktøy for å forstå nærområdenes landskap og forandre fortellingene om fortiden. Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of technology i Durban, Sør-Afrika og bor og arbeider i Trondheim.

Gratis inngang!
/
ENGLISH
As an artist, Sissel M Bergh (b. 1974) works investigative with many different materials, techniques and methods. Sami language related to land, landscape, and history has led her to create several art projects and exhibitions. Trøndelag Centre for Contemporary Art is proud to presents Bergh’s new and ongoing work «Ajmoejimh ajtoejimh» (“Erased, washed out”) that collects traces of Sami culture along the coast of Møre and Trøndelag and adjacent areas. More info here

Wednesdays in February, the 5th, 12th and 19th Bergh will work on the map by adding research findings from the past two years. This is a unique opportunity to visit and observe the artist working on her drawing and to talk to her about the project.

Gratis inngang/Free admission

Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst

12. februar 2020kl. 12-17: Sissel M Bergh tegner på kartet hver onsdag

Onsdager kl. 12 – 17 kan du møte Sissel M Bergh i utstillingen mens hun arbeider på sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ) i prosjektet «Ajmoejimh ajtoejimh».

Frem til 23. februar presenterer TSSK Sissel M Bergh sitt prosjekt «Ajmoejimh ajtoejimh» – et større kartleggingsarbeid av det sørsamiske språket. Prosjektet, som ble påbegynt i 2009, leter etter spor av den sørsamiske kulturen blant ord og stedsnavn i landskap, arkeologiske funn og historier fra kysten av Møre, Trøndelag og tilliggende områder.

Prosjektet er fremdeles under bearbeidelse, og hver onsdag i løpet av utstillingsperioden vil derfor Sissel Bergh tilføre nye funn fra de siste to årene til sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ).

Kartet måler hele 5,6 x 5,3 meter og viser et omriss av Nordmøre fylke, samt deler av Trøndelags geografi, med detaljerte lokale opptegnelser og ordforklaringer der piler, streker og forbindelser er sirlig nedtegnet med penn og tusj. Kartet er slik en pågående visualiserende del av «Ajmoejimh ajtoejimh».

Onsdag 5. februar, onsdag 12. februar og onsdag 19. februar vil det derfor være en unik mulig for publikum å komme innom for å observere kunstneren i arbeid med tegningen og slå av en prat.

Sissel Mutale Bergh (f. 1974) er en kunstner som arbeider undersøkende med mange forskjellige materialer, teknikker og metoder. Hun er opptatt av hvordan blikket formes av kroppens erfaringer og kunnskap. Hun lager installasjoner, film, maleri, tegning og objekter – i tillegg til samarbeidsprosjekter som kan få mange ulike former. De siste årene har hun fokusert på det sørsamiske språkets indre logikk, som verktøy for å forstå nærområdenes landskap og forandre fortellingene om fortiden. Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of technology i Durban, Sør-Afrika og bor og arbeider i Trondheim.

Gratis inngang!
/
ENGLISH
As an artist, Sissel M Bergh (b. 1974) works investigative with many different materials, techniques and methods. Sami language related to land, landscape, and history has led her to create several art projects and exhibitions. Trøndelag Centre for Contemporary Art is proud to presents Bergh’s new and ongoing work «Ajmoejimh ajtoejimh» (“Erased, washed out”) that collects traces of Sami culture along the coast of Møre and Trøndelag and adjacent areas. More info here

Wednesdays in February, the 5th, 12th and 19th Bergh will work on the map by adding research findings from the past two years. This is a unique opportunity to visit and observe the artist working on her drawing and to talk to her about the project.

Gratis inngang/Free admission

Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst

05. februar 2020kl. 12-17: Sissel M Bergh tegner på kartet hver onsdag!

Onsdager kl. 12 – 17 kan du møte Sissel M Bergh i utstillingen mens hun arbeider på sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ) i prosjektet «Ajmoejimh ajtoejimh».

Frem til 23. februar presenterer TSSK Sissel M Bergh sitt prosjekt «Ajmoejimh ajtoejimh» – et større kartleggingsarbeid av det sørsamiske språket. Prosjektet, som ble påbegynt i 2009, leter etter spor av den sørsamiske kulturen blant ord og stedsnavn i landskap, arkeologiske funn og historier fra kysten av Møre, Trøndelag og tilliggende områder.

Prosjektet er fremdeles under bearbeidelse, og hver onsdag i løpet av utstillingsperioden vil derfor Sissel Bergh tilføre nye funn fra de siste to årene til sitt monumentale håndtegnet kart «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ).

Kartet måler hele 5,6 x 5,3 meter og viser et omriss av Nordmøre fylke, samt deler av Trøndelags geografi, med detaljerte lokale opptegnelser og ordforklaringer der piler, streker og forbindelser er sirlig nedtegnet med penn og tusj. Kartet er slik en pågående visualiserende del av «Ajmoejimh ajtoejimh».

Onsdag 5. februar, onsdag 12. februar og onsdag 19. februar vil det derfor være en unik mulig for publikum å komme innom for å observere kunstneren i arbeid med tegningen og slå av en prat.

Sissel Mutale Bergh (f. 1974) er en kunstner som arbeider undersøkende med mange forskjellige materialer, teknikker og metoder. Hun er opptatt av hvordan blikket formes av kroppens erfaringer og kunnskap. Hun lager installasjoner, film, maleri, tegning og objekter – i tillegg til samarbeidsprosjekter som kan få mange ulike former. De siste årene har hun fokusert på det sørsamiske språkets indre logikk, som verktøy for å forstå nærområdenes landskap og forandre fortellingene om fortiden. Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of technology i Durban, Sør-Afrika og bor og arbeider i Trondheim.

Gratis inngang!
/
ENGLISH
As an artist, Sissel M Bergh (b. 1974) works investigative with many different materials, techniques and methods. Sami language related to land, landscape, and history has led her to create several art projects and exhibitions. Trøndelag Centre for Contemporary Art is proud to presents Bergh’s new and ongoing work «Ajmoejimh ajtoejimh» (“Erased, washed out”) that collects traces of Sami culture along the coast of Møre and Trøndelag and adjacent areas. More info here

Wednesdays in February, the 5th, 12th and 19th Bergh will work on the map by adding research findings from the past two years. This is a unique opportunity to visit and observe the artist working on her drawing and to talk to her about the project.

Gratis inngang/Free admission

Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst

30. januar 2020Utstillingsåpning: Sissel Bergh / Trygve Luktvasslimo

Den 30. januar har Trøndelag senter for samtidskunst gleden av å åpne en todelt utstilling som presenterer Sissel M Bergh sitt prosjekt Ajmoejimh ajtoejimh – et større kartleggingsarbeid av det sørsamiske språket, og Trygve Luktvasslimo sin nyeste novellefilm Den veganske tannbørsten (Shallow Water Blackout) (2019).

kl. 18:00: Kunstnerpresentasjon/lecture ved Sissel M Bergh
kl. 19:00: Åpning/opening av utstillingen
kl. 19:30: Filmvisning/screening av Den veganske tannbørsten (37:00 min)

Les mer om Sissel M Bergh sitt utstilte tegning her

Les mer om Trygve Luktvasslimo sin film her

30. januar 2020kl. 18.00: Kunstnerpresentasjon / Lecture: Sissel M Bergh «Ajmoejimh ajtoejimh»

Den 30. januar har Trøndelag senter for samtidskunst gleden av å åpne en todelt utstilling som presenterer Sissel M Bergh sitt prosjekt Ajmoejimh ajtoejimh – et større kartleggingsarbeid av det sørsamiske språket, og Trygve Luktvasslimo sin nyeste novellefilm Den veganske tannbørsten (Shallow Water Blackout).

En time før åpningen vil Sissel M Bergh fortelle om sitt prosjekt som ble påbegynt i 2009. Her leter hun etter spor av den sørsamiske kulturen blant ord og stedsnavn i landskap, arkeologiske funn og historier fra kysten av Møre, Trøndelag og tilliggende områder, og er fremdeles er under bearbeidelse. Dette har tatt form som et monumentalt håndtegnet kart med tittelen «Noerte Mïere Fuelhkie» (2018 – ). Kartet er seks meter høyt og viser et omriss av Nordmøre fylkes geografi, med detaljerte lokale opptegnelser og ordforklaringer der piler streker og forbindelser er sirlig nedtegnet med tusj.

kl. 18:00: Kunstnerpresentasjon/lecture ved Sissel M Bergh
kl. 19:00: Åpning/opening av utstillingen
kl. 19:30: Filmvisning/screening av Den veganske tannbørsten (37:00 min)

 

 

08. januar 2020Artist Talk/Kunstnersamtale med Prerna Bishnoi og Tobias Liljedahl

Tobias Liljedahl, Turist, 2019, stillbilde.

Onsdag 8. januar kl. 18.00
Kunstnersamtale med Prerna Bishnoi og Tobias Liljedahl

Onsdag 8. januar inviterer vi til kunstnerpresentasjoner av Prerna Bishnoi og Tobias Liljedahl. Begge kunstnerne deltar i utstillingen «Out of this world», og denne onsdagen vil de snakke om sine videoarbeider i samtale med Margrete Abelsen som har vært kurator for utstillingen.

I «Out of this world» presenterer Prerna Bishnoi to utdrag fra prosjektet Surface Tension, som er en videovandring langs innsjøen Bellandur Lake i Bangalore. Her kartlegger Bishnoi topografien og historiene om sosiale og materielle forhold under byutviklingen som foregår i området. Tobias Liljedahl reflekterer i sin video Turist over turistrollen, mens kameraet hviler over pittoreske landskap og severdigheter. I sitt videoverk undersøker Liljedahl hvordan turistens blikk har fusjonert med kameralinsen.

Arrangementet vil foregå på engelsk. Gratis inngang!

/ ENGLISH /
Wednesday, January 8 at 18:00
Artist talk with Prerna Bishnoi and Tobias Liljedahl

Please join us on this Wednesday for an artist talk with Prerna Bishnoi and Tobias Liljedahl. See their work on view in «Out of this World» and hear the two the artists in conversation with Margrete Abelsen, when they discuss the processes that go into the creation of their work.

Prerna Bishnoi’s two excerpts from the film Surface Tension is a walk along the perimeter Bellandur, mapping the topography, observing and narrating the social and material relations that produce the image of urban development around it. Tobias Liljedahl’s film shows Spanish picturesque landscapes, tourist attractions and sights while reflecting on the tourist role. Liljedahl is concerned with how the camera and the human gaze have developed a mutual dependence and investigates how the tourist’s gaze has merged with the camera lens.

The event will be in English. Free entry!

23. desember 2019Stengt i romjulen fra 23. desember 2019 – 1. januar 2020

Vi viser for tiden gruppeutstillingen «Out of this World» i perioden 30. november 2019 – 12. januar 2020. Dessverre holder vi stengt i romjulen fra 23.12.2019 – 02.01.2020. Vi har normal åpningstid igjen f.o.m. torsdag 2. januar.

30. november 2019Utstillingsåpning «Out of this World» kl. 18.00!

Velkommen til åpning av utstillingen «Out of this World» lørdag 30. november kl. 18.00 – 20.00. Vernissage fest fra kl. 20.00 – 00.00!

Les mer om utstillingen her

30. november 2019Tre utstillinger og felles vernissage fest på TSSK kl. 20.00 – 00.00

Lørdag 30. november åpne tre nye kunstutstillinger!

Trøndelag senter for samtidskunst er ikke alene om å åpne ny utstilling denne lørdagen. Kunsthall Trondheim og Trondheim Kunstmuseum åpner også hver sin nye utstilling. Vi vil derfor ønske publikum hjertelig velkommen til en spennende kunstlørdag som ender opp i en hyggelig Vernissage fest hos Trøndelag senter for samtidskunst kl. 20:00 – 00:00. Her vil DJ AKA Kitty Hertling stå for musikken. 

Her er link til arrangementet på Facebook

Gratis inngang!

28. november 2019Kunst, kulturarv og byutvikling: Byutviklingsverksted i Levanger

«Kunst, kulturarv og byutvikling: Byutviklingsverksted» 

Når: 28. og 29. november | Sted: Festiviteten, Levanger 

Levanger kommune inviterer til et spennende todagers byutviklingsseminar i Levanger der kunst og kulturarv som ressurs i byutviklingen blir et tema.

Seminaret anbefales kunstkonsulenter, prosjektledere i kommuner og andre aktører i feltet i Trøndelagsregionen som kunstnere, kuratorer, arkitekter og private utbyggere og næringsliv m.fl.

Her under finner du lenke til hele programmet for de to dagene og påmeldingsskjema.

Program
Påmelding
Facebook arrangement

Påmeldingsfrist er 22. november!

14. november 2019Før-premiere og utstillingsåpning av «Polyfonatura»

Velkommen til åpningen torsdag 14. november kl. 18.00

18.00: Åpning av utstillingen med lydverk av Eirik Havnes

18.30: Førpremiere av filmen «Polyfonatura» av Jon Vatne

19.00: Samtale mellom Jon Vatne, Eirik Havnes og Øyvind Brandtsegg, ca 40 min.

Gratis inngang!

Les mer om om utstillingen og filmen!

23. oktober 2019Stengt 23.oktober

Tirsdag 22. oktober er staben her på kunstsenteret på Norsk Kulturåd sin årskonferanse.
Onsdag 23. oktober holder vi stengt pga. seminar kl. 12 – 17. Torsdag 24. oktober har vi vanlig åpningstid kl. 12 – 17 og da kan du se både filmen «Tåke» av Inger Lise Hansen og tegningen «Sørfjorden» av Ingeborg Annie Lindahl.

25. september 2019Tre kunstnere mottar BKH Produksjonstipend!

Trøndelag senter for samtidskunst har gleden av å tildele kunstnerne Annika Borg, Thea Meinert og Hasan Daraghmeh Produksjonsstipend for 2019. Thea Meinert mottar 50.000 NOK i stipend, og Annika Borg og Hasan Daraghmeh mottar 25.000 NOK hver i stipend.

Tildelingen av stipendene skal gå til profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med Trøndelag som bo- og arbeidssted på bakgrunn av innsendt søknad. Stipendene er muliggjort gjennom Bildende Kunstneres Hjelpefonds Delegerte tildelinger. Midlene tildeles norske kunstsentre på bakgrunn av søknad, og har som formål å styrke det regionale kunstfeltet i tilknytning til kunstsentrenes virksomhet. Trøndelag senter for samtidskunst har en en målsetting om å støtte opp om arbeidsvilkårene for kunstnere i Trøndelag fylke. Formålet med stipendene er å bidra til kunstproduksjon av høy kvalitet.

Juryen har bestått av:
Siri Skjerve (styreleder for Norske Kunsthåndverkere), Agnieszka Foltyn (styremedlem i Trøndelag Bildende Kunstnere), og Margrete Abelsen (utstillingsprodusent ved Trøndelag senter for samtidskunst).

Juryens uttalelse: 
De innkomne søknadene viser at kunstnerne lever i en prekær situasjon hvor det per i dag dessverre ikke eksisterer tilstrekkelige midler for å gjennomføre kunstnernes uttrykte ambisjonsnivå. Søknadene kommer fra kunstnere med ønske om å utvikle prosjekter på et høyt kunstnerisk nivå. Juryen er stolte over den høye aktiviteten og den sterke kvaliteten som vi ser i kunstfeltet i Trøndelagsregionen, og som reflekteres i de gjennomgåtte søknadene. De tre kunstnerne som juryen velger å gi støtte til gir en tydelig beskrivelse av et kunstnerisk arbeid i utvikling. Prosjektbeskrivelsene har en klar målsetning innenfor en realistisk tidslinje med et solid idémessig og kunstnerisk fundament. Juryen har valgt å tildele produksjonsstipender til Annika Borg, Thea Meinert og Hasan Daraghmeh på bakgrunn av deres søknader som beskriver overbevisende om spennende prosjekt som juryen gleder seg til å se realisert.

Thea Meinert (f. 1989, Trondheim) er en aktiv billedkunstner i etableringsfasen, som arbeider med materialitet og rom gjennom skulpturelle installasjoner. Hun undersøker kroppens møte med bearbeidede masseproduserte materialer, hvor materiale, farge, teknikk, rytme og repetisjon utforskes. Meinert beskriver et solid prosjekt hvor hun vil produsere en serie skulpturer som henter inspirasjon fra ulike klesplagg og som vil integreres i romlige installasjoner. Prosjektet har en realistisk tidslinje, en tydelig avgrensning og et konkret kunstnerisk fundament. Meinert tildeles et stipend på 50.000 NOK.

Annika Borg (f. 1964, Stockholm) arbeider med et langtidsgående prosjekt som i år tar en ny og spennende retning. Borg arbeider med en form for konseptkunst hvor prosess og idé står sentralt. Hennes materiale er tall hentet fra daglige terningkast. I 25 år har hun kastet seks terninger hundre ganger hver dag. Dette tallarkivet behandles både som et selvstendig prosjekt og som utgangspunkt for videre arbeid. I sitt utstillingsprosjekt «punkt.kontinuum» vil hun gjennom ulike tilnærminger utforske det særegne tallmaterialets iboende natur, blant annet gjennom tegning og skulptur. Borg fortsetter også å utvikle sine arbeidsmetoder gjennom animasjon og lydverk, noe som er relativt ukjente media for kunstneren. Borg tildeles et stipend på 25.000 NOK.

Hasan Daraghmeh (f. 1983, Palestina) er en kunstner i etableringsfasen som arbeider på en poetisk og meditativ måte med digitalt billedmateriale, tid og rom. Daraghmeh tar utgangspunkt i at kameraet kan introdusere og forsterke nye måter å betrakte omgivelsene på. Gjennom å bryte ned avbildningen til dens minste komponent, piksler, dannes en underliggende struktur i kunstnerens digitale billedmateriale som består av horisontale og vertikale linjer. På den måten dekonstruerer han tiden og rommet i landskapet og bevegelser i det offentlige rom, gjennom kameralinsen. I sitt prosjekt vi kunstneren innhente videomateriale fra lokale reiser med trikk som vil danne et video-panorama i stor skala. Daraghmeh tildeles et stipend på 25.000 NOK.

Les utlysningen

f.v. Annika Borg, Thea Meinert og Hasan Daraghmeh

19. september 2019Kunstløype // Charlotte Rostad (Dropsfabrikken) & Maiken Stene (TSSK)

Kunstløypa // 19. september kl. 19 – 20.30

Charlotte Rostad (Dropsfabrikken) & Maiken Stene (Trøndelag senter for samtidskunst)

Bli bedre kjent med kunsten i Trondheim! Kunstløypa er et gratis arrangement der vi i løpet av en time rusler mellom to ulike kunstutstillinger i Trondheim og får omvisninger i begge utstillingene av dyktige kunstformidlere.

Vi begynner i Dropsfabrikken kl. 19:00 der vi undersøker Charlotte Rostads tegninger i utstillingen «Narrativ feilslutning» (15.08-22.09). Tegningene baserer seg på ulike billedarkiv der motivene hentes fra både personlige fotografier og funnet materiale.

Deretter går vi til Trøndelag senter for samtidskunst i Fjordgata for å oppleve Maiken Stenes utstilling «Via norske fjell» (29.08-06.10). Her presenterer hun store malerier og kunstinstallasjoner som på uvanlig vis utforsker naturopplevelse og hvordan det nasjonalromantiske landskapsmaleriet har formet ideen om den norske naturen i dag.

Dette blir en knallfin kunstopplevelse! Det er bare å møte opp!

Her er link til arrangementet på Facebook

 

17. september 2019Temakveld: Om norske fjell via geologi og kunsthistorie

Denne tirsdagen inviterer vi til en innholdsrik temakveld med et kunstnermøte med Maiken Stene, samt to foredrag med fokus på det norske landskapet gjennom geologi og kunsthistorie.

Landskapsmaleriet har lenge hatt en særegen posisjon i kunsthistorien. Da kunstnerne på begynnelsen av 1800-tallet startet å male bilder av stupbratte fjell, fjorder, isbreer og øde vidder bidro de til å åpne opp øynene våre for å se, oppleve og sette pris på norsk natur.

I sin utstilling «VIA NORSKE FJELL, del 1» undersøker kunstneren Maiken Stene hvordan det nasjonalromantiske landskapsmaleriets sterke historie har påvirket hennes eget og vårt bilde av den norske naturen. I sine nærstudier, video og store ekspressive malerier tar hun utgangspunkt i opplevelsen av kjente utsiktspunkter på Vestlandet. Denne kvelden vil hun snakke om kunstverkene og arbeidet med utstillingen.

Geolog Tom Heldal vil fortelle om hvordan vi betraktet fjellet for 200 år siden, i forhold til idag. Det har skjedd veldig mye de siste 150 årene. Hvordan så verden ut for geologene på tidlig 1800-tallet da de første kunstnerne gikk lange turer over norske fjell for å studere den “urørte naturen”? Tom Heldal er geolog ved Norges Geologiske Undersøkelse i Trondheim.

Kunsthistoriker Tore Kirkholt vil gi et tilbakeblikk på det norske nasjonalromantiske landskapsmaleriets historie fra 1800-tallet of remover. Kirkholt er førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap. Han underviser i kunsthistorie på NTNU og skrev sin doktorgrad om kritikk og resepsjon av malerkunsten i Norge 1820 – 1914.

Her er link til arrangementet på Facebook

13. september 2019Kulturnatt Trondheim 2019 – Kveldsåpen utstilling og omvisninger kl. 15-21

Kulturnatt Trondheim 2019
Fredag 13. september kl. 15.00 – 21.00

Kulturnatt er Trondheims største endagsfestival! En unik opplevelse for hele familien, hvor du får oppleve smakebiter fra Trondheims rike kulturliv på kjente og ukjente arenaer. Kulturnatt Trondheim gjennomføres for syvende året på rad i 2019, og blir arrangert i regi av Midtbyen Management.

Kveldsåpen utstilling til kl. 21.00
Denne fredagen holder Trøndelag senter for samtidskunst kveldsåpent frem til klokka 21.00 slik at det er mulig å besøke utstillingen til Maiken Stene under Kulturnatta. Er du nysgjerrig på noe i utstillingen? Bli med på drop-in-omvisninger, eller slå av en prat med vår kunstformidler og spør om noe du lurer på. Gratis inngang. Passer for alle i alle aldere!

Les mer om Kulturnatt og programmet for kvelden her! Eller last ned den nye appen KULTURNATT TRONDHEIM

11. september 2019«Kunst i offentlige rom (fra A til Å)» Sted: Kimen kulturhus, Stjørdal

Trøndelag senter for samtidskunst inviterer i samarbeid med Trøndelag fylke og Trondheim kommune til en seminarrekke om kunst i offentlige rom i regionen.  

Seminarene henvender seg i til kommunene i regionen og andre aktører i feltet som kunstnere, kuratorer, kunstkonsulenter, arkitekter og private utbyggere og næringsliv.

«Kunst i offentlige rom (fra A til Å)» 

Når: 11. september kl. 10.00 – 15.00 | Sted: Kimen kulturhus, Stjørdal.

Det første seminaret gjennomføres i samarbeid med Stjørdal kommune. Konferansen skal gi en helhetlig innføring i feltet og vise til de muligheter og utfordringer det er i arbeidet med kunst i offentligheten – være seg i bygg, uterom eller i stedsutvikling. Vi vil belyse forhold som angår drift, forvaltning, produksjon og formidling fra foredragsholdere med inngående kjennskap til og erfaring fra feltet. Samt gi praktiske eksempler på hvordan et utsmykkingsprosjekt kan initieres, planlegges og gjennomføres.

Utfyllende program og praktisk informasjon for dagen kommer snart! 

PÅMELDINGSKJEMA FINNER DU HER!

——————————————————————————————————————————————-

Neste seminar «Kunst, kulturarv og byutvikling» skjer i Levanger i november! 

Les mer om dette seminaret og vårt arbeid som kompetansesenter for Kunst i offentlige rom i Trøndelag. 

——————————————————————————————————————————————-

 

01. juli 2019Søk produksjonsstipend for 2019 – søkefrist 19. august!

Trøndelag senter for samtidskunst har gleden av å utlyse 2-4 individuelle produksjonsstipend til profesjonelle billedkunstner og kunsthåndverkere med Trøndelag som bo- og arbeidssted. Stipendene er muliggjort gjennom delegerte midler fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH).

Søkefrist: 19 august 2019

Les hele utlysningsteksten og hvordan du søker på TSSK sin nettside her

 

30. juni 2019Gratis søndagsomvisning kl. 13.00

Gratis søndagsomvisninger i juni!

Søndag 2. juni kl. 13.00
Søndag 9. juni kl. 13.00
Søndag 16. juni kl. 13.00
Søndag 23. juni kl. 13.00
Søndag 30. juni kl. 13.00

Bli med på søndagsomvisning i Trøndelagsutstillingen 2019. Kunstner Veslemøy Lilleengen, kunsthistoriker Amalie Marie Selvik og kunstner Matilde Westavik Gaustad er dyktige kunstformidlere som i juni tar deg med på en runde i utstillingen for å snakke om kunstverkene. Gratis og fri entre!

11. juni 2019Søk Regionale prosjektmidler for visuell kunst – søkefrist 30. august!

DIGITAL SØKNADSPORTAL åpner i midten av juni og er tilgjengelig her.
SØKNADSFRIST 30. august 2019!

Her https://soknad.kunstsentrene.no kan du søke Regionale Prosjektmidler for Visuell Kunst (tidligere Statens Utstillingsstipend) fra Kunstsentrene i Norge.

Formålet med denne ordningen er å gi profesjonelle kunstnere i det visuelle kunstfeltet bedre vilkår i arbeidet med utstillinger og andre formidlingsprosjekter. Videre skal ordningen bidra til å heve kvaliteten og styrke profesjonaliteten i offentlig visning av kunst i kommuner og fylker i hele landet.

Søknadsfristen er 30. august 2019 klokken 13.00.

Mer info finner du her:

https://kunstsentrene.no/regionale-prosjektmidler-for-visuell-kunst/

Søknadsportalen finner du her:

https://www.kunstsentrene.no/regionale-prosjektmidler-for-visuell-kunst/

29. mai 2019Open/Åpent 29. mai kl. 12 – 16

Se utstillingen på torsdag 29. mai. Vi holder åpent kl. 12 – 16 selv om det er Kristi himmelfartsdag.

Velkommen! Gratis inngang

25. mai 2019Åpning av Trøndelagsutstillingen 2019 kl. 18.00 m/fest!

Hjertelig velkommen til åpning av den 43. Trøndelagsutstillingen lørdag 25. mai kl. 18.00 på Trøndelag senter for samtidskunst i Fjordgata 11.

 • Offisiell åpning ved Erling Moe, Trondheim kommune.
 • Utdeling av Trøndelagsutstillingens Kritikerpris ved kunstner og kritiker Nora Joung.
 • Utdeling av Debutantprisen ved leder av Trøndelag bildende kunstnere Kalle Eriksson.
 • Utdeling av NTNUs kunstpris.
 • Performance ved Michelle Rasmussen.

Gratis inngang og servering av forfriskninger!

Etter åpningen blir det fest med åpen bar. Alle er hjertelig velkommen!

Les mer om årets Trøndelagsutstilling her

25. mai 2019Vi holder åpent i hele sommer! / Open all summer! kl. 12-17 (lø og sø 12-16)

Trøndelagststillingen vises hos Trøndelag senter for samtidskunst gjennom hele sommeren frem til 4. August.

Åpningstider:
Tirsdag – fredag kl. 12 – 17
Lørdag – søndag kl. 12 – 16

Visit our summer exhibition this from 25 May to 4 August !
Free entry!

Opening Hours:
Thuesday – Friday  12 – 17
Saturday – Sunday 12 – 16

05. mai 2019Tresnitt workshop med Cathrine Dahl og Ørjan Aas (Fulltegnet)

Tresnitt workshop med Cathrine Dahl og Ørjan Aas
Søndag 5. Mai kl. 10 – 15

I denne workshopen vil du få en innføring i tresnitt ved bruk av kniver, mdf-plater og trykking for hånd. Vi vil også ha et fokus på kunstnerisk samarbeid og metoder for å kombinere ulike motiver og skape helhet. Deltagerne vil jobbe individuelt og i grupper med hver sin mdf-plate i A5-størrelse. Disse skal skal trykkes alene og i kombinasjon med andre deltageres plater.

Deltakeravgift: 100 kr.
Påmelding: formidling@samtidskunst.no
Sted: Trøndelag senter for samtidskunst

Wood print workshop with Cathrine Dahl and Ørjan Aas
May 5th at 10:00 – 15:00

Sunday May 5th the artists will conduct an introductory workshop for producing woodcuts at Trøndelag Centre for Contemporary Art.

Participation fee: 100 NOK
Registration: formidling@samtidskunst.no

12. april 2019Åpent i påsken / Open during Easter 2019

Trøndelag senter for samtidskunst har åpent i påska!

Åpningstider: onsdag – søndag (15. – 21. april) kl. 12.00 – 16.00

Gratis inngang. Vi ønsker alle god påske!

/ ENGLISH /

Trøndelag Centre for Contemporary Art is open during Easter Holiday!

Openings hours:

April 15 and 16 closed.

April 17, 18, 19, 20 and 21 open from 12:00 – 16:00

Free admission. Happy Easter!

11. april 2019Utstillingsåpning: No Fun Zone – Cathrine Dahl og Ørjan Aas

Velkommen til åpningen av utstillingen NO FUN ZONE

Åpning skjer torsdag 11. april kl. 19.00

I utstillingen No Fun Zone ved Trøndelag senter for samtidskunst presenterer kunstnerduoen Cathrine Dahl og Ørjan Aas en større serie tresnitt i svart-hvitt med ulike format.

31. mars 2019Kunstnersamtale: Trude W. Nordmark og Gunhild Vatn

Velkommen til kunstnermøte og samtale med Trude Westby Nordmark og Gunhild Vatn søndag 31. mars kl. 13.00 – 14.00!
De to kunstnerne er aktuelle med utstillingen “SILDRE”, som er deres andre, og hittil største samarbeidsutstilling. De presenterer her et rikt utvalg av keramiske skulpturer. Begge kunstnerne utforsker kontrasten mellom sanselige vakre objekter og de ubehagelige, politiske og foruroligende assosiasjonene som skulpturene kan fremkalle. I samtale med Siri Skjerve vil det gis et innblikk i de to kunstnerskapene.

Gratis inngang og enkel bevertning!

Gunhild Vatn (f. 1969, Inderøy) og Trude Westby Nordmark (f. 1969, Trondheim) har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo. De har stilt ut i mange gruppe- og separatutstillinger i anerkjente museer og gallerier. Begge er representert i offentlige museer og private samlinger i inn og utland, og utført en rekke offentlige kunstprosjekter.

Besøk kunstnernes nettsider vatn.info og trudewestby.com
Her er link til arrangementet på Facebook

Foto: Anders Bergersen

07. mars 2019Utstillingsåpning «Sildre» Trude Westby Nordmark og Gunhild Vatn

Velkommen til åpningen av utstillingen «Sildre» med keramiske skulpturer av de to kunstnerne Trude Westby Nordmark og Gunhild Vatn.

Les mer om utstillingen her

02. februar 2019Kunstnersamtale: «Om Mathias»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til ett kunstnermøte og samtale mellom Idun Baltzersen, Anna Ihle og Karianne Stensland!

Idun Baltzersen og Anna Ihle er aktuelle med utstillingen “Mathias” ved Trøndelag senter for samtidskunst. De siste årene har de to samarbeidet om flere utstillinger hvor de stiller spørsmål knyttet til håndverk, arbeid og kunstnerrollen. Begge arbeider i stort format, med trevirke (skulptur, tresnitt, grafikk), og har en undersøkende tilnærming til det kunstneriske arbeidet og dets suksessfaktorer. I møte med kunstner Karianne Stensland, som selv arbeider med blant annet skulptur og video, hvor hun undersøker og omformulerer kjønn, makt og rangordning, er det duket for en utforskende samtale om “Mathias”.

Samtalen er gratis og åpen for alle.

19. januar 2019«Du som dimensjonerer porene mine» opplesning av Margrethe Aas og fletting med Ingrid Becker

 

Lørdag 19. januar kl.14.00 inviterer vi til et møte med kunsthåndverker Ingrid Becker og forfatter Margrethe Aas.

Margrethe Aas debuterte i 2015 med diktsamlingen Vy. Kurator Toril Redalen har invitert hennes inn som observatør av utstillingen og prosjektet for å belyse HUNGER i tekstform.

Denne formiddagen vil Margrethe Aas lese fra sine tekster, mens Ingrid Becker vil demonstrere sin flettekunst i verkstedet.

Ingrid Becker er en av kunstnerne som deltar i utstillingen HUNGER. Som kunsthåndverker arbeider hun med tekstil og materialer man finner i naturen. Hun har gjort seg bemerket for sin kunnskap om håndverksteknikker og flettverk i materialer som bark, pil og siv.

www.ingridbecker.no

Arrangementet er en del av det avsluttende publikumsprogrammet under siste helg av utstillingen HUNGER – Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling 2018.

 

19. januar 2019Arbeidshelg med tekstilkunstner Anna Nordström

Helgen den 19. og 20. januar kl. 12 – 16 vil tekstilkunstner Anna Nordström ha et arbeidsopphold i utstillingens verkstedsdel.

Anna Nordström er en av kunstnerne som deltar i utstillingen HUNGER. Hun er bosatt i Stockholm og arbeider hovedsakelig med tekstile materialer. Gjennom store applikasjoner (quilt), lappeteppe og broderi fokuserer hun på det materialbaserte i relasjon til femininitet. Hun er en av grunnleggerne av det feministiske kollektivet Den Nya Kvinnogruppen.

Besøk gjerne hennes nettside: www.nnnrdstrm.com

Arbeidsoppholdet til Anna Nordström i utstillingens verkstedsdel er en del av det avsluttende publikumsprogrammet under siste helg av utstillingen.

HUNGER er Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling i 2018 og et samarbeidsprosjekt mellom Norske Kunsthåndverkere, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge og Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK). Kurator er kunsthåndverker Toril Redalen og prosjektleder for HUNGER er Siri Skjerve (NKM).

Prosjektet og utstillingen er støttet av: Nordisk Kulturfond, Norsk Kulturfond, Trondheim kommune, Trøndelag Fylkeskommune, Svenska Kulturfonden, Norske Kunsthåndverkere, Kulturfonden för Finland och Norge, Trøndelag senter for samtidskunst og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge

 

18. januar 2019«Spilleregler og spillerom» samtale mellom Mikkel B.Tin og Edith Lundebrekke

Fredag 18. januar kl. 18.00 inviterer Trøndelag senter for samtidskunst til samtale mellom Mikkel B. Tin, filosof og professor i tradisjonskunst ved Universitetet i Sørøst-Norge og Edith Lundebrekke, kunsthåndverker og universitetslektor ved NTNU.

Et mønster representerer uendelige muligheter. I tradisjonskunsten finner vi ofte gjentatte grunnformer og mønstre, men hva er egentlig en tradisjon? Og hva skal til for at tradisjoner videreføres? Håndens skapende evne går som en rød tråd gjennom all kultur. Kroppen vår har iboende muligheter og begrensninger, og i kroppen bærer vi med oss en internalisert kunnskap som kommer til uttrykk i håndarbeidet. I denne samtalen møtes teori og praksis, teori om praksis og erfaringsbasert kunnskap om tradisjon, mønster og håndverk.

Moderator er Siri Skjerve, kunsthåndverker og prosjektleder for HUNGER.

Arrangementet er en del av det avsluttende publikumsprogrammet under siste helg av utstillingen HUNGER – Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling 2018.

/ ENGLISH /

Edith Lundebrekke, HUNGER artist and assistant professor at NTNU, will meet Mikkel B. Tin, philosopher and professor at USN, for a conversation about the use of patterns in traditional art and how patterns represent endless possibilities to explore and develope. What makes a tradition, and how are these traditions continued in contemporary art?

24. desember 2018Vi holder stengt i romjulen fra 24.12.2018 – 02.01.2019.

Closed for Christmas holidays from 24 December 2018 to 1 January 2019.

17. desember 2018Fire kunstnere tildeles BKH produksjonsstipend for 2019

Fire kunstnere tildeles BKH produksjonsstipend for 2019

Trøndelag senter for samtidskunst har gleden av å tildele fire kunstnere BKH produksjonsstipend for 2019. Stipendene skal gå til profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med Trøndelag som bo- og arbeidssted, og er muliggjort gjennom Bildende Kunstneres Hjelpefonds (BKH) delegerte midler. Midlene tildeles norske kunstsentre på bakgrunn av søknad, og har som formål å styrke det regionale kunstfeltet i tilknytning til kunstsentrenes virksomhet. Som kunstnerstyrt formidlingsinstitusjon har Trøndelag senter for samtidskunst en målsetting om å støtte opp om arbeidsvilkårene for kunstnere i Trøndelag fylke. Retningslinjene til BKH ligger til grunn for tildelingen.

Juryens uttalelse

Juryen har i år valgt å tildele produksjonsstipendene til fire kunstnere hvis prosjekter utmerker seg som faglig relevante, tydelig utprøvende og skarpt formulerte. Juryen har prioritert å støtte prosjekter rettet mot utstillingsproduksjon, men også prosjekter i startfasen, på sin vei til realisering. På grunn av svært gode søknader har juryen valgt å tildele 25.000 kroner til hver av stipendmottakerne.

De fire kunstnerne som mottar Produksjonsstipend for 2019 fra BKH er:

Helene Kjær

Kim Kvello

Brit Dyrnes

Per Ellef Eltvedt

Helene Kjær (f. 1990) er utdannet både som arkitekt og billedkunstner, noe som trer frem i hennes skulpturer og installasjoners presise og sanselige bearbeidelse av rommet, og videre undersøkelse av gjenkjennelige materialers egenart. I søknaden har hun formulert et lovende prosjekt som kobler en spesifikk fortelling til et spesifikt sted gjennom erfaringsbasert utforskning. Kjær tildeles et stipend på kroner 25.000.

Billedkunster Kim Kvello (f. 1987) arbeider med skulptur og installasjon som undersøker maleriet i en utvidet forstand. Hans sammenstillinger av materialene stål og tekstil gir interessante assosiasjoner til et kroppslig, manuelt arbeid og formidler et åpent narrativ om disse tingnes tidligere funksjon. Bruken av tekstil i denne sammenhengen fremstår som spesielt interessant. Kvello tildeles et stipend på kroner 25.000.

Kunsthåndverker Brit Dyrnes (f. 1955) har arbeidet med keramisk skulptur over flere tiår og har like lenge vært en aktiv samfunnsengasjert stemme på kunstfeltet. I sin søknad formulerer hun et prosjekt med utgangspunkt i begrepet “tilstand”, hvor hun skal fordype seg i det keramiske materialets foranderlighet og potensiale for bevegelse. Det vil produseres en serie keramiske objekter som innbyr til en poetisk lesning av det grunnleggende eksistensielle. Dyrnes tildeles et stipend på kroner 25.000.

Billedkunstner Per Ellef Eltvedt (f. 1987) arbeider primært med maleri og skulptur. Hans arbeider oppstår ofte som en konsekvens av tilfeldige krysningspunkter mellom det offentlige og det private rom. I sin utforskning av stål som materiale transformerer Eltvedt tunge, industrielle elementer til lette, luftige, romlige konstruksjoner. Disse skulpturenes form understrekes av konteksten de inngår i, og det oppstår en spennende dialog med omgivelsene. Eltvedt tildeles et stipend på kroner 25.000.

Juryen har bestått av Edith Lundebrekke, kunsthåndverker og styreleder for Trøndelag senter for samtidskunst og Margrete Abelsen, kunsthistoriker og utstillingsprodusent ved Trøndelag senter for samtidskunst.

I utlysningen ble det annonsert tre stipender – ett på kr 50.000 og to på kr. 25.000. På grunn av jevngode søknader har juryen valgt å fordele midlene på fire, fremfor tre søkere.

Four artists receive production grants for 2019

Trøndelag Center for Contemporary Art is pleased to announce the jury’s decision of awarding production grants to four artist. The grants are made possible through delegated funds from The Relief Fund for Visual Artists (Bildende Kunstneres Hjelpefond – BKH). It is TSSK’s ambition that the delegated funds will ensure high quality and diversity in the field of professional contemporary arts and crafts in our region. The intentions with the support is to help improve the working conditions, and the financial situation of professional artists based in Trøndelag.

Jury’s statement

The jury has chosen to award production grants to four artists whose projects are clearly formulated with professional relevance. The jury has given priority to supporting projects to be realized in an exhibition, and new projects on their way to realization. Due to very good applications, the jury has chosen to split the original three grants in to four, and award 25.000 NOK to each of the grant recipients.

The four artists are: Helene Kjær (f. 1990), Kim Kvello (f. 1987), Brit Dyrnes (f. 1955) and Per Ellef Eltvedt (f. 1987).

Les utlysningen / Read all about the grants

 

 

 

 

f.v. Brit Dyrnes, Helene Kjær, Per Ellef Eltvedt og Kim Kvello

12. desember 2018KNEKKPRODUKSJON – Demonstrasjon av mathåndverk ved Kristina Svinvik

KNEKKPRODUKSJON – demonstrasjon av mathåndverk ved Kristina Svinvik

Onsdag 12. desember kl. 16.00 – 19.00

Har du smakt knekk med høy? Demonstrasjonen viser lokale råvarer i nye kombinasjoner, og det blir selvfølgelig smaksprøver. Kristina Svinvik er kokk og grunnlegger av restauranten Svinvik Gard i Surnadal på Nordmøre. Hun har lang erfaring, blant annet som dessertsjef på Arne Brimi’s Vianvang.  Kristina ivrer for lokal mat med nye vrier, og gamle tradisjoner rundt måltidet.

Demonstration of untraditional candy making: Have you tasted caramels with a taste of grass and straw? Kristina Svinvik is the founder of the restaurant Svinvik Gard in Surnadal on Nordmøre. She has a long experience as a chef, including dessert chef at Arne Brimi’s restaurant Vianvang. Kristina eager for local food with a twist and for old traditions around the meal. Her demonstration will show local ingredients in new combinations. Of course, it will be possible to taste some of this.

 

09. desember 2018NORSK LEIREINDUSTRI – Foredrag med Ian Reed

NORSK LEIREINDUSTRI – presentasjon om leireindustrien i Trøndelag ved Ian Reed

Søndag 9. desember kl. 11.00

Presentasjonen tar for seg den generelle utviklingen av bruken av leire i Norge, både tegl og keramikk, fra middelalderen og oppover i tid. Den vil også gå nærmere inn på utviklingen i Trøndelag, her med spesielt fokus på keramikken. Ian Reed er arkeolog og forsker ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning i Trondheim. Han er spesialist på middelalder og nyere tids keramikk, og har skrevet boken Trønderkeramikk – adskillige sorter krustøi som ble gitt ut i 2009.

Lecture: Archaeologist Ian Reed is a specialist on medieval and later ceramics. In his lecture Reed tells about the development of the use of clay for the production of bricks and ceramics in Norway and Trøndelag from the Middle Ages to more recent times. He has participated on the archaeological excavations in Trondheim since 1971 and published books, and several articles on the pottery founding’s on these excavations.

 

08. desember 2018TRONDHEIMSTEGL – Mursteinproduksjon ved Sigrid Espelien og Tovelise Røkke-Olsen

TRONDHEIMSTEGL arbeidsopphold ved Sigrid Espelien og Tovelise Røkke-Olsen

Lørdag 8. og søndag 9. desember kl. 12.00 – 16.00

Denne helgen blir det produsert tegl i utstillingslokalene. Sigrid og Tovelise har begge lang erfaring med blåleire, og har gått sammen om å etablere en teglproduksjon for HUNGER. Leira de bruker har de gravd opp på Lade i Trondheim. Sigrid Espelien arbeider med keramikk og tegning. I sitt langtidsprosjekt «Bjørvikaleire: Research fra en kunsthåndverkers perspektiv» jobber hun med lokal blåleire og den voksende bydelen i Oslo. Tovelise Røkke-Olsens arbeider med keramikk og blåleire med inspirasjon fra industriproduserte hverdagsgjenstander.

Brick production: This weekend, Sigrid Espelien and Tovelise Røkke will produce bricks of clay in the exhibition room. Both have long experience with clay, and this time they will use local clay they have dug up from a building site at Lade in Trondheim.

05. desember 2018BOKLANSERING – 8 kunstnere fra Nord-Trøndelag

Velkommen til boklansering onsdag 5. desember kl. 19.00. Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til presentasjon av boken «8 kunstnere fra Nord-Trøndelag» ved forfatter Trine Lotte Krogseth, og samtale med kunstnerne Randi Strand og Grethe Unstad. Moderator er kunstner og skribent Martin Palmer.

I sin bok «8 kunstnere fra Nord-Trøndelag» presenterer Trine Lotte Krogseth åtte billedkunstnere med røtter i tidligere Nord-Trøndelag fylke. I hvert sitt kapittel forteller kunstnere om sin bakgrunn, oppvekst, studier, kunstnerskap og forholdet til sitt tidligere hjemsted. Boken tar også for seg et blikk på situasjonen i kunstfeltet i tidligere Nord-Trøndelag fylke. Alle kunstnerkapitlene er illustrert med fotografier av kunstnernes arbeider.

Kunstnernes som presenteres i boken er: John Søraune (Vikna/Svelvik), Eva Grøttum (Skorovas/ Berlin), Per Formo (Namsos/Trondheim), Grethe Unstad (Stjørdal/Bergen), Magne Rygh (Steinkjer/Oslo), Randi Strand (Nærøy/Oslo), Anders Sletvold Moe (Steinkjer/Oslo) og Tonje Høydahl Sørli (Nærøy/Oslo).

Boken gis ut på Kolofon forlag med støtte fra Norsk Kulturfond og Trøndelag fylkeskommune.

Denne kvelden kan du kjøpe et eksemplar av boken som koster 450 kr. Betaling mottas som VIPPS og faktura, eller du kan bestille boken allerede nå hos Kolofon nettbutikk.

Kunstsosiolog Dag Solhjell mener boka er en «(…) kulturpolitisk relevant bok med en kultursosiologisk gjennomgang av de faktiske forhold der forfatteren dokumenter begge de nevnte tendensene. Jeg kjenner ikke til noen annen bok som har grepet problemstillingen med ‘eksilkunstnere’ an på en så kreativ måte. Det er en ny sjanger som blir til med denne boken. Den blir både en innføring i 8 viktige nordtrønderske kunstnerskap, og en innføring i kulturpolitisk interessante grunnlagsdata og problemstillinger.»

Trine Lotte Krogseth (f. 1954, Rørvik) er billedkunstner, lektor og tidligere leder av Nord – Trøndelag Fylkesgalleri i Namsos i perioden 2006-2008. Krogseth kjenner derfor godt til det nasjonale og trønderske kunstfeltet. «8 kunstnere fra Nord-Trøndelag» er hennes første bokutgivelse. www.cargocollective.com/trinelottekrogseth

Grethe Unstad (f. 1959) kommer fra Stjørdal, bor og arbeider i Bergen. Hun har sin kunstutdanning fra Kunstskolen i Kabelvåg (1983-85) og Vestlandets Kunstakademi (1992). Unstad har undervist og vært rektor ved Kunstskolen i Bergen (KiB) i periodene 2005-10 og 2013-15. Som kunstner jobber hun med maleri der fargens lyskraft og koloritt står sentralt i hennes arbeider. Hun er opptatt av fargens relativitet og at hver enkelt farge defineres av fargene de står i forhold til. Parallelt med abstrakte fargeflater, jobber hun med små stilleben av hverdagsobjekter og enkle utsnitt av rom. hun hatt en rekke separatutstillinger og utført flere utsmykningsoppdrag blant annet Det Nye Rikshospitalet i Oslo og St. Olav Hospital i Trondheim. Hun er representert i ulike offentlige kunstsamlinger som Norsk Kulturråd og Nordland Fylkeskommune. www.gretheunstad.com

Randi Annie Strand (f. 1962) kommer fra Nærøy, bor og jobber i Oslo. Hun har utdannelse fra Statens høgskole for kunsthåndverk og design med hovedfag i grafikk (1992), og Faculty of Fine Arts of Lisbon, Portugal (1993). Sentrale element i hennes kunst er skrift, språk og sanseerfaringer. Hennes ideer er realisert i ulike medier og teknikker, som grafikk, kunstnerbøker, installasjon, landart, fotografi og videoarbeider. I 2017 fikk hun tildelt årets kritikerpris under den 42. Trøndelagsutstillingen for sin film og bokarbeid «Arabesk». Strand har hatt mange separatutstillinger og deltatt i flere kollektivutstillinger i inn- og utland, og er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet og KODE kunstmuseum. www.randistrand.no

Martin Palmer er kunstner og skribent som skriver jevnlig for kunstmagasiner som nettmagasinet Artscene Trondheim og magasinet KUNSTforum.

Arrangementet er gratis. Det blir lett servering og forfriskninger.

 

13. november 2018Lansering av Norsk kunstårbok 2018

Norsk

Velkommen til lansering av Norsk kunstårbok 2018 i Trondheim! I samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst inviterer kunstårboka til samtale med Marius Lervåg Aasprong og Per Kristian Nygård om kunst og motkultur.

Tema for årets utgave av Norsk kunstårbok er «Arven fra 1968». Året står som symbol for et opprør som førte til grunnleggende endringer innenfor kjønnsroller, religion, normer og autoritetsstrukturer. Norsk kunstårbok 2018 markerer jubileet med å se på hvordan sekstiårenes politiske og kulturelle omveltninger endret også kunsten og kunstverdenen. På hvilken måte preger de motkulturelle strømningene fra sekstitallet dagens kunstliv?

I en av artiklene i årboka beskriver sosiolog Marius Aasprong kunstmiljøet i Trondheim som sammensatt av flere miljøer, og hevder at de opprørske kulturmiljøene på Svartlamoen har smittet over på andre deler av kunstscenen i Trondheim. I samtalen møter han kunstner og selvbygger Per Kristian Nygård som er en av initiativtagerne til Eksperimentboligene på Svartlamon.

Marius Lervåg Aasprong er sosiolog og stipendiat ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (NTNU). Han leder Sosiologisk Poliklinikks avdeling på Stokkøya og er frilanskonsulent.

Per Kristian Nygård er kunstner og en av initiativtagerne til Eksperimentboligene på Svartlamon. Nygård har blant annet stilt ut på NoPlace i Oslo, Akershus Kunstsenter, RAKE visningsrom, Heimdal kunstforening og Kristiansand kunsthall.
Norsk kunstårbok utgis på Pax Forlag med støtte fra Norsk kulturråd.

Kjøp boken til redusert pris under arrangementet!

English

Welcome to this year book launch of The Norwegian Art Yearbook 2018 in Trondheim. It is the only annual book release on Norwegian art. Through articles, interviews and presentations by selected artists and exhibitions, the book gives a broad picture of Norwegian contemporary art. This evening we invite you to a conversation with Marius Lervåg Aasprong and Per Kristian Nygård on art and counterculture.

The theme for this year’s edition of the Norwegian Art Yearbook is “The legacy of the 1968 riots”. The year 1968 stands as a symbol of a rebellion that led to fundamental changes in gender roles, religion, norms and authority structures. By looking at how the sixties’ political and cultural upheavals also changed the art and the art world, The Norwegian Art Yearbook 2018 marks the anniversary by asking the question: In what way do the countercultural currents of the sixties characterize the art of today?

In one of the articles, sociologist Marius Aasprong describes the art environment in Trondheim as a composite of several communities, claiming that the rebellious cultural environments at Svartlamoen have infected other parts of the art scene in Trondheim. In the conversation at the book launch he meets artist Per Kristian Nygård.

Marius Lervåg Aasprong is a sociologist and research fellow at the Department of Industrial Economics and Technology Management (IØT) at NTNU. He is head of the Sociological Policlinics department in Stokkøya and is a freelance consultant.

Per Kristian Nygård is an artist and one of the initiators of experimental self-build house project in Svartlamoen. Nygård has exhibited at Gallery NoPlace in Oslo, Akershus Art Center, RAKE, Heimdal Kunstforening and Kristiansand Kunsthall.

The book is written both in Norwegian and English. Buy the book at a reduced price during the event

01. november 2018Kantinekino

Det arrangeres Kantinekino i samarbeid med Cinemateket og Trondheim Open 2018.

Krever påmelding: www.kantinekino.com

26. oktober 2018Paneldebatt: Kunstspråk kl. 18.00

TRONDHEIM OPEN 2018

Paneldebatt fredag 26. oktober kl. 18.00.

Trondheim Open er en kunstnerstyrt festival drevet av lokale, profesjonelle kunstnere som ønsker å synliggjøre den regionale kunstscenen i Trondheim for publikum. I perioden 26.10 – 04.11 blir det arrangert åpne kunstatelier, workshops, kunstmarked og utstillinger.

Trondheim Open 2018 åpner offisielt 26. oktober med paneldebatt og fest på Trøndelag senter for samtidskunst. Tema for årets biennale er «formidling» og paneldebatten vil ta for seg utfordringene ved kunstspråket. Hvilke språk brukes av kunstnere og kulturarbeidere i feltet og på institusjonene når de snakker, eller skriver om kunst?

I dag er det et økende krav til – og forventning om – at kunsten skal nå ut til mange og være relevant for publikum, et krav som er både kunstpolitisk og kommersielt begrunnet. Likevel kritiseres kunstfeltet for å støte fra seg store deler av publikum gjennom det vi ofte finner i kunstinstitusjonenes kuratortekster, i kunstkritikker eller i debatter: Art speak, International Art English, eller rett og slett et språk som gir oss en opplevelse av å ikke høre til sirkelen av innvidde som forstår samtidskunsten. Andre igjen vil hevde at det må være rom for et fagspråk med terminologi som diskuterer kunsten på et faglig relevant og høyt nivå, slik det også er på andre samfunnsområder. Er det mulig å beskrive kunsten og åpne den for publikum uten å bli banal og belærende?

Hvordan kan vi legge til rette for gode kunstmøter, der publikum møter kunsten med egen erfaringsbakgrunn? Hva kreves det i så fall av institusjonene, kunstnerne og de som formidler? Må vi ikke kunne stole på at kunsten bærer seg selv, uten kunstspråket? Og hva med publikum, hva forventes og kreves av oss

Panelet består av deltakere med forskjellig bakgrunn fra kunstfeltet: Gerd Elise Mørland, Silje Sigurdsen, Pia Antonsen Rognes og Anniken Storhaug. Moderator for samtalen er Siri Reinsberg Mørch.

Gerd Elise Mørland (f. 1976) arbeider på Munchmuseet som avdelingsdirektør for formidling. Hun har tidligere vært redaktør for nettidskriftet Periskop.no, arbeidet som høyskolelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus og vært ansatt som kurator ved ulike institusjoner. Hun har i mange år også virket som skribent og kritiker, både nasjonalt og internasjonalt.

Silje Sigurdsen (f. 1989, Bergen) er utdannet kunsthistoriker ved Universitetet i Bergen og København Universitet, og driver i dag videobloggen Kunzt, Skandinavias første videoblogg om kunst og kunstfeltet. Silje har tidligere arbeidet i galleri og rammeverksted, og har laget innhold til en rekke medier i Norge, blant annet tidligere som kunstanmelder for Bergens Tidende og Aftenposten. August 2017 vant Silje Arne Hestenes Journalistpris for Kunzt og kunstanmeldelsene hun i sin tid laget i videoformat for Bergens Tidende og Aftenposten.

Pia Antonsen Rognes (f.1986, Trondheim) jobber med skulpturelle verk i tekstil. Hun har sin utdanning fra Iceland Academy of the Arts i Reykjavik, og Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. Se hennes utstilling «Å begjære vold» på Trøndelag senter for samtidskunst fra 25.10 – 18.11.

Anniken Storhaug (f. 1979) har en mastergrad i kunsthistorie fra NTNU og praktisk-pedagogisk utdanning fra HiAK. Hun har tidligere jobbet på Trondheim kunstmuseum, og har siden august 2017 vært kunstnerisk leder på på Galleri Dropsfabrikken. Storhaug er opptatt av hvordan man kommuniserer kunst ut til publikum og mener at det er for stort gap mellom de som produserer og de som konsumerer kunsten. Hun er også en lidenskapelig kunstsamler på si.

Siri Reinsberg Mørch (f. 1977) er universitetslektor ved NTNU, institutt for lærerutdanning, kunst og håndverksfagene. Hun har tidligere jobbet ved Trondheim kunstmuseum som formidlingsleder og kurator. Hun har bakgrunn i studier i kunst- og håndverksfag fra England, kunsthistorie, pedagogikk og master i Kunstkritikk og Kulturformidling fra NTNU.

———————————————————————————————————————————-

Etter paneldebatten blir det fest!

Åpningsfest kl. 20.00, gratis og åpent for alle!

———————————————————————————————————————————

 

trondheimopen.org

Infosenter K.U.K (Kjøpmannsgata Ung Kunst) Kjøpmannsgata 36/38.

 

TRONDHEIM OPEN ART FESTIVAL 2018

Trøndelag Centre for Contemporary Art are hosting the official opening event for the Trondheim Open Art Festival 2018, which includes a party and a panel discussion. Invited participants with different backgrounds from the art field will be discussing questions like; What kind of language is used by artists and cultural workers when talking or writing about art in their professional work? Is it difficult to talk about art in a more direct and concrete way?

Panel discussion Friday 26th of October starts at 18:00.
The opening party starts at 20:00, free entry and open for all!

 

 

 

 

22. september 2018Åpning av Trøndelagsutstillingen kl. 18.00

Utstillingsåpning lørdag 22. september kl. 18.00!

Trøndelag Bildende Kunstnere i samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst har gleden av å invitere til åpningen av Trøndelagsutstillingen 2018 lørdag 22. september kl. 18.00, med påfølgende fest frem til kl. 24.00.

Utstillingen åpnes av Ragna Vorkinnslien, gruppeleder Rødt og student ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU.

Utdeling av årets kritikerpris skjer ved Gustav Svihus Borgersen, kunsthistoriker og kritiker.

Årets NTNU-kunstner utnevnes, og det blir utdeling av debutantprisen ved styreleder i TBK Kalle Eriksson.

Alle er hjertelig velkommen!

Exhibition opening September 22 at 18:00!

Welcome to the opening of Trøndelagsutstillingen 2018 at Trøndelag Centre for Contemporary Art Saturday September 22 at 18.00!

 

20 artists / 21 art works

Brit Dyrnes / Magnhild Opdøl /Linn Halvorsrød / Thea Meinert / Reidun Synnøve Gravelseter / Pierre Lionel Matte / Per Kristian Nygård og Markus Lantto / Anne – Tove Huse / Mari Oseland / Line Anda Dalmar / Yanir Shani / Ingunn Ystad / Tonje Bartnes Andersson / Niklas Delin / Hege Cathrine Thoresen / Eigil Forberg / Jasmine Christensson / Merete Christensen / Øyvind Novak Jenssen / Marin Håskjold

 

 

 

14. september 2018Kulturnatt Trondheim: Drop-in maskeverksted

Drop-in maskeverksted

Fredag 14. september kl. 17.00 – 21.00

Tradisjonelt har masken mange betydninger og bruksområder. Å bære masker har handlet om kamuflasje, ritualer, teaterkostymer, lek og karneval. I dag utforskes også masken av designere, moteskapere og samtidskunstnere. Papirposen på sin side har stort sett vært kjedelig emballasje. Men som et kreativt materiale har den derimot uendelige muligheter! Kveldens pop-in verksted ledes av kunstneren Veslemøy Lilleengen og passer for alle aldere. Her vil du kunne forvandle en kjedelig brun papirpose til en unik maske. Gjennom å bruke enkle tegneredskaper, eller ved å boltre deg i ulike fargerike materialer som bånd, frynser, dusker, mønstret tekstil, glitrende materialer og lim, nål og tråd. Gratis og åpen for alle.

Drop in workshop – make your own mask

Friday September 14 at 17:00 – 21:00

Masks have been used since antiquity for ceremonial purposes, rituals and festivals, theatre and carnival. As well as protecting a real identity, masks allow people to become someone else. Many of today’s contemporary artists and designers explores the mask. The brown paper bag on the other hand has mainly been regarded as boring packaging. Not anymore! By combining the festive and mundane you can explore the possibility of the paper bag, using basic drawing tools and textile, to make one of a kind mask – together with artist Veslemøy Lilleengen.

Drop in workshop suitable for all ages! Free entry!

16. august 2018Åpning John K. Raustein kl. 19.00

Velkommen til åpning av utstillingen bort fra vinduet og inn i lyset av John K. Raustein

Welcome to the opening of the exhibition bort fra vinduet og inn i lyset by John K. Raustein

Thursday 16 August at 19:00

Les mer / Read more

Photo: John K. Raustein

26. juni 2018Sommerferie 2. juli til 5. august

Trøndelag Senter for Samtidskunst tar ferie 2. juli – 5. august. Kontoret vil være bemannet igjen fra 6. august og høstsesongens første utstilling «bort fra vinduet og inn i lyset» av John K. Raustein åpner torsdag 16. august kl. 19.00.

Vi ønsker alle våre venner god sommer!

Trøndelag Center for Contemporary Art takes vacation July 2nd – August 5th. The office will be staffed again from August 6th and the autumn season’s first exhibition «bort fra vinduet og inn i lyset» by John K. Raustein opens Thursday, August 16th, at. 19:00.

We wish all our friends good summer!

31. mai 2018Hertling & Andreassen: Seanser

SEANSER

Mer info om alle arrangementer i utstillingsperioden finner du på

Facebook

Torsdag 31. mai kl. 20.00
Mønsås på Bryggekanten
Stikk innom og sett deg ned med oss på bryggekanten – før det braker løs!

Mandag 4. juni kl. 19.00
Festaften! – vi feirer Bilhuset
Påmelding innen 28. mai til post@samtidskunst.no

Onsdag 6. juni kl. 12.00 – 15.00
Bekjennelser fra Auto-Maten lounge
Deltagere: Knut Jørgen Vie, filosof, stipendiat HiOA, Svein Harald Holmen, Vardø Restored, Mette Bye, Byantikvar Trondheim, Trond Åm, Litteraturhuset i Trondheim, Carl Martin Faurby, Kunsthall Trondheim, Ottar Michelsen, Trondheim SV, Grete Lyche, arkitekt, Oslo, Line Kaasine, arkitekt, Oslo, Paolo Manfredi, kunstner, Tingvoll, Ingrid Skjøtskift, Trondheim Høyre, Ann-Cathrin Hertling og Elin Andreassen

Torsdag 7. juni kl. 09.45 – 10.45
Dagen derpå
Samtale mellom Knut Jørgen Vie, forsker, stipendiat ved HiOA og Ingrid Skjøtskift, Trondheim Høyre

Søndag 10. juni kl. 13.00
Kunstnersamtale
Samtale mellom kunstnerne og Carl Martin Faurby, Kunsthall Trondheim

Tirsdag 12. juni kl. 18.00 – 20.00
Min Pappas ting
Kveldslesning ved Hein B. Bjerck

14. – 16. juni, Bilhuset Ola Brun
Hertling & Andreassen restaurerer det originale gjerdet over parkeringskjelleren i Kjøpmannsgata

Tirsdag 19. juni kl. 18.00 – 21.00
Bilhuset, tiden og byen – samtidsarkeologiske linjer
Deltagere: Professor i arkeologi Hein B. Bjerck NTNU Vitenskapsmuseet, arkeologistudent Rebekka Stangnes, Inger Johanne G. Røkke – pensjonert bibliotekar ved Universitetsbiblioteket Dora ved NTNU og hennes mann, Arne Dag Røkke, som selv opplevde Trøndelag Industrimesse med 1951. Forsker/arkeolog Øystein Ekroll ved Nidarosdomens restaureringsatelier. Seansen avsluttes med en ekskursjon til Parkeringskjelleren og Nidarosdomen.

Torsdag 21. juni kl. 09.00 – 10.00
Diktet til byen
Morgenlesning med forfatter Marte Huke
Medarrangør: Næringsforeningen i Trondheim

Hjertelig velkommen!

Mer info på Facebook

 

03. mai 2018Litterært kollektiv: Sjarmerende sjikane? kl. 19.00

Hvordan brukes egentlig språk ubevisst og bevisst til å tydeliggjøre eller utydeliggjøre maktrelasjoner mellom individ, samt for å fordekke ubehagelig oppførsel eller til og med seksuell trakassering?

Vi stilte Ellen Andenæs, førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap ved NTNU, Stine H. Bang Svendsen, førsteamanuensis i pedagogikk ved NTNU, og Per Esben Myren-Svelstad, førsteamanuensis i norsk litteraturvitenskap ved Nord universitet, dette spørsmålet.

Gjennom innlegg ved Andenæs og Bang Svendsen vil problematikk tilknytta språkbruk, kjønn, interaksjon og kontekst belyses, før panelet samles til en avsluttende samtale om språk- og maktbruk. Hva har vi lært av #metoo? Hvilke steker må vi tåle, og hvorfor er det som oppfattes som OK for noen problematisk for andre?

Dørene åpner 18.30, med arrangementsstart kl. 19.00. Det vil bli salg av drikkevarer.

Billetter til arrangementet kjøpes her: https://tikkio.com/tickets/5230-sjarmerende-sjikane-om-sprakets-evne-til-a-tilslore-avslore-og-forfore

– – –
Litterært Kollektiv er en frivillig organisasjon som fremmer litteratur og kultur i Trondheim. Arrangementet er en del av Litterært Kollektivs arrangementsrekke «Litteratur +», hvor litteratur utforskes i relasjon til andre tema, disipliner og kunstformer.

Arrangementet støttes av Fritt Ord, Trondheim kommune og Trøndelag senter for samtidskunst

30. april 2018Foredrag prof. Holger Bech Nielsen kl. 18

I forbindelse med Bakketun & Norums utstilling «Baklengs inn i okularet», inviterer vi til et foredrag med den kjente og karismatiske danske fysikeren og professor emeritus Holger Bech Nielsen.

Mandag 30. april kl. 18.00

Holger Bech Nielsen er professor i teoretisk høyenergifysikk, som er forskning i universets grunnleggende naturlover, struktur og oppbygning. Bech Nielsen vil snakke om universet, fysikk, hvordan det hele henger sammen – ja, kort sagt teorien om allting. Samtidig får publikum se Bakketun & Norums (Andrea Bakketun og Christian Tony Norum) utstilling, som består av både maleri med lyd, krystalliserte kjemikalier, video og optiske elementer.

Nielsen er Danmarks mest populære standup-fysiker!

Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Se også facebook-event

 

 

 

 

26. april 2018Åpning Bakketun & Norum kl. 19

Velkommen til åpning av utstillingen Baklengs i okularet av kunstnerduoen Bakketun & Norum Welcome to the opening of the exhibition Baklengs i okularet by the artist duo Bakketun & Norum

Thursday 26 april at 19.00

Her viser Bakketun & Norum en flerdimensjonal installasjon. I installasjonen inngår blant annet maleri med audio, krystalliserte kjemikalier, optiske elementer og video.

Bakketun & Norum (Andrea Bakketun og Christian Tony Norum) har arbeidet som en kunstnerduo ved siden av sine egne praksiser siden 2012. Deres samarbeid danner et tredje uttrykk, der to vidtfavnende kunstnerskap kommer sammen og kolliderer på simultant vis.

Les mer / Read more

 

Bakketun&Norum – Det ser ut som en dame i himmelen

 

19. april 2018Ledig stilling: Utstillingsprodusent i 100 %

Trøndelag senter for samtidskunst søker en dyktig og faglig sterk kollega som utstillingsprodusent i 100% stilling, for ett års engasjement med mulighet for forlengelse. Utstillingsprodusenten vil ha hovedansvar for galleriutstillinger, publikumsarrangementer og den årlige juryerte Trøndelagsutstillingen.

Søknadsfrist 7. mai 2018

Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) er et viktig visningssted for samtidskunst og et regionalt fagsenter for kunst i offentlige rom, etablert i Trondheim 1976. Kunstsenteret er eid av de regionale kunstnerorganisasjonene Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge, og er medlem av Landsforeningen Kunstsentrene i Norge (http://kunstsentrene.no).

TSSK formidler utstillinger av høy kunstnerisk kvalitet og presenterer kunstnerskap og nye produksjoner innen billedkunst og kunsthåndverk. TSSK produserer mellom 8 – 10 utstillinger pr. år, som delvis velges på grunnlag av innsendte søknader/open call, invitasjon eller kuratorsamarbeid. Kunstsenteret programmerer også en rekke faglige publikumsarrangementer som del av formidlingsarbeidet knyttet til hvert utstillingsprosjekt.

Som utstillingsprodusent vil du utgjøre en viktig del av vårt team/stab som pr. i dag består av daglig leder og kunstformidler, som deler faglige og administrative oppgaver. Du skal i samarbeid med oss videreutvikle og gjennomføre vårt kunstfaglige program som en regional kunstnerstyrt formidlingsinstitusjon.

Vi ønsker en fagperson med produksjonserfaring fra kunstfeltet, som evner å planlegge utstillinger og annen programaktivitet med høy kvalitet. Gode formidlingsevner både skriftlig og muntlig er viktig sammen med god oversikt over kunstfeltet nasjonalt og regionalt.

Du bør ha evne til å jobbe med prosjekter i tråd med gjeldende budsjetter. Samt god kunnskap og erfaring med søknadsskriving.

Den som engasjeres får mulighet til å gjøre seg kjent med lokalt og regionalt kunstliv og arbeide med kunstsenterets mange ulike aktiviteter.

 

Stillingstittel: Utstillingsprodusent

Varighet: Ett år, med mulighet for forlengelse.

Lønn: Stillingen lønnes i lønnstrinn 55.

Tiltredelse: Snarest.

Søknadsfrist 7. mai 2018 (Intervju er planlagt gjennomført uke 20)

 

Nærmere opplysninger om stillingen kan fås hos daglig leder Randi Martine Brockmann, mobil 932 29 629.

Søknad med CV og referanser sendes via epost til: randi@samtidskunst.no

 

Trøndelag senter for samtidskunst

Fjordgata 11, 7010 Trondheim

www.samtidskunst.no

11. april 2018Årsmøte i TSSK kl. 18

Medlemmer av Trøndelag Bildende Kunstnere og Norsk Kunsthåndverkere Midt-Norge ønskes velkommen til årsmøte for Trøndelag Senter for Samtidskunst
onsdag 11. april kl. 18.00 i TSSKs lokaler i Fjordgata 11.

Det innkalles herved til årsmøte

Årsmelding 2017, endelig saksliste og saksdokumenter sendes ut til medlemmer 22. mars.

Vi minner om at årsmøtets vedtak gjøres med alminnelig flertall blant de frammøtte. Vi viser til TSSKs vedtekter som du finner på nettsiden under Om/Organisasjon og ansatte

Det blir enkel servering.

Med vennlig hilsen
styret i TSSK

22. mars 2018Vi har åpent i påska!

Trøndelag Senter for Samtidskunst har åpent i påska!

Aktuell utstilling er den kinetiske videoinstallasjonen:

Trøndelag Centre for Contemporary Art is open in Easter!

Welcome to visit the kinetic video installation:

Bull.Miletic – Zoom Blue Dot (1990-2018)
a part of Meta.Morf 2018

Åpningstider / Openings hours:

Saturday – Sunday 24 – 25 March 12 – 16

Monday – Tuesday 25 – 26 March closed

Wednesday – Sunday 29 March – 1 April 12 – 16

Vi ønsker alle god påske! Happy Easter!

 

 

 

 

 

 

22. mars 2018Artist Talk Bull.Miletic and Jeremy Welsh at 18.00

Welcome to a conversation between artist duo Bull.Miletic and professor Jeremy Welsh, Trondheim Academy of Fine Arts! The conversation will be held in English. Exhibition opening at 19:00.

Velkommen til samtale mellom kunstnerduoen Bull.Miletic og professor Jeremy Welsh fra Kunstakademiet i Trondheim/NTNU. Samtalen vil være på engelsk. Utstillingsåpning kl. 19.00.

Link to facebook event

Read more about the exhibition Zoom Blue Dot (1990-2018)

Through their artistic practice, Bull.Miletic have explored how the increased cinematification of everyday life influences the way we experience our surroundings and also how cinematic features are used in the built environemnts as a strategy to achieve attention and attraction.

The artists are particularly interested in what they call «cinéma trouvé» – a cinematic experience produced through a combination of mechanical movement and aerial view. An example of «cinéma trouvé» is the revolving restaurant, which is treated as an optical instrument in Bull.Miletic’s ongoing art project Heaven Can Wait.

In their artistic PhD project «The Aerial View in Motion», Bull.Miletic investigate the proliferation of the aerial moving image in today’s visual culture. They focus specifically on what they call «proxistance» – a visual trope that contains overview and close-up in the same image. As an outcome of this research, Bull.Miletic have produced work that includes historic and contemporary observation wheels, as well as combined images from drones with reconstructions of historical maps. In «Zoom Blue Dot», Bull.Miletic utilize images taken from space with images of the structure of a smart phone’s LCD screen obtained through a number of scanning and electron microscopes.

The conversation will touch upon terms such as the proximity and distance, scale and cinematization – topics that are central to Bull.Miletic’s PhD project and practice in general.

Foto: Frode Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. februar 2018Talk Maren Dagny Juell and curator Shama Khanna 18.00

Artist Talk Tuesday 27 February at 18.00

In connection with the exhibition SQUAT/special features we invite to Artist Talk between Maren Dagny Juell and curator Shama Khanna.

Based on works in the exhibition, they will, among other things, talk about moving images in contemporary art. The talk is in English.

Shama Khanna is an independent curator, writer and educator based in London. Since 2013 she has curated Flatness, a multi-format research and commissioning project engaging in ideas around the screen-based image and culture after the internet. Khanna has presented screening and discussion events relating to Flatness at international venues including Kurzfilmtage Oberhausen, Chisenhale Gallery, The Showroom and Auto Italia in London, Palais de Tokyo in Paris, Moderna Museet, Malmö, Western Front, Vancouver, Microscope, New York, Rupert, Vilnius and warehouse, Berlin.

Khanna has curated numerous artists’ projects and commissions both independently and as part of collaborations with Jerwood Visual Arts, The Showroom, Goldsmiths, LUX/ ICA/ Tramway Biennial of Moving Images and Outpost in the UK, P.S. 1 and PERFORMA in NYC, Documenta14 in Athens and many more. Recently, she has been part of juries for the annual Koestler Trust awards, Berwick Film and Media Arts Festival and the LUX acquisitions panel. She teaches at Kingston and University of the Arts, London. She writes for Art Monthly amongst several other independent art magazines and blogs, and co-edits the collective publication A-or-ist with 7 other writers.

Read more about the exhibition and the artist

Supported by Fritt Ord.

15. februar 2018Åpning Maren Dagny Juell kl. 19.00

MAREN DAGNY JUELL – SQUAT – special features
15. februar – 11. mars 2018

Velkommen til utstillingsåpning torsdag15. februar kl. 19.00

Welcome to the opening Thursday 15 February at 19.00

Les mer om prosjektet

27. januar 2018Samtale Kristin Opem og Marte Huke kl. 14

I anledning Kristin Opem sin separatutstilling «Timeblomster» inviterer vi til kunstnersamtale mellom Opem og forfatter Marte Huke lørdag 27. januar kl. 14 – 16.

Denne formiddagen lanserer vi også en publikasjon om utstillingen med tekst av Marte Huke som går i dialog med Opems krukker og fotografier tatt av billedkunstner Grethe Britt Fredriksen.

Som kunsthåndverker jobber Kristin Opem i leire med en sterk bevissthet om materialet og håndverket. Hun lager individuelle krukker i steingods med flere lag med glasur som oksyderer ved brenning. Vesentlig i arbeidsprosessen er forholdet til tid: Den myke leira krever full tilstedeværelse, og tid som objektivt fenomen opphører å eksistere. Når prosessen er vellykket, står den ferdige gjenstanden til slutt med sin egen form for tilstedeværelse.

Utstillingstittelen Timeblomster har Opem hentet fra barne- og ungdomsromanen Momo og kampen om tiden av den tyske forfatteren Michael Ende. Marte Huke er i likhet med Kristin Opem opptatt av fenomenet tid. I Hukes diktsamling De fire årstidene, dukker også blomsten opp som tema.

Arrangementet er gratis og åpen for alle!

Kristin Opem (f. 1963) bor og arbeider i Klæbu. Hun har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, institutt for keramikk, i Oslo og Icelandic College of Art and Crafts. Sine keramiske arbeider har hun presentert både nasjonalt og internasjonalt. Utstillingen støttes av Statens utstillingsstipend.

www.kristinopem.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Portrett av Kristin Opem, detalj: Brynhild Bye

Marte Huke (f. 1974) er født i Lørenskog, vokste opp på Ler i Melhus kommune og bor i Trondheim og Berlin. Hun debuterte på Tiden med diktsamlingen Delta i 2002. Hun fulgte opp med Se sol i 2004, og Ta i mot i 2008. Huke arbeider også utenfor bokformatet, i samarbeid med kunstnere i andre sjangre, bl.a. med tekst og lyd.

http://www.martehuke.com/

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Benedikte Skarvik

 

 

24. januar 2018Omvisning og kunstnermøte Kristin Opem kl. 13

Den kulturelle spaserstokken i Trondheim og Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til gratis omvisning og kunstnermøte med keramiker og kunsthåndverker Kristin Opem onsdag den 24. januar kl. 13.00.

Som keramiker jobber Kristin Opem i leire med en sterk bevissthet om materialet og håndverket. Hun lager individuelle krukker i steingods med flere lag med glasur som oksyderer ved brenning. I hennes arbeider blir leiren utnyttet til sitt ytterste. Krukken eller bollen er formen hun ofte tar utgangspunkt i. Men det er gjennom hennes videre lekende deformering av den opprinnelige formen at Opems krukker oppnår preg og uttrykk. Gjennom improvisasjon åpner prosessen opp for nye former og teksturer som ikke var tiltenkt i utgangspunktet.

Kristin Opem bor og arbeider i Klæbu, og henter inspirasjon både fra Art Nouveau og skandinavisk design – samt japansk kunst og naturens eget formspråk. Møt kunstneren i hennes separatutstilling på Trøndelag senter for samtidskunst.

Alle er hjertelig velkommen!

Gratis inngang og lett servering. Det er bare å møte opp!

Har du behov for å gjøre en påmelding til Kulturenheten så ta kontakt på tlf. 72 54 57 00 eller 72 54 57 14.

 

 

 

 

 

 

 

Portrett av Kristin Opem, detalj. Foto: Brynhild Bye

11. januar 2018Åpning Kristin Opem – Timeblomster kl. 19

KRISTIN OPEM – TIMEBLOMSTER
11. januar – 4. februar 2018

Velkommen til sesongstart med utstillingsåpning torsdag 11. januar kl. 19.00

Welcome to the opening Thursday 11 January at 19.00

Les mer om utstillingen

04. januar 2018Last ned vårprogrammet!

Velkommen til en nye sesong på Trøndelag senter for samtidskunst!

Vårens programfolder kommer ut 10. januar. Du kan hente programmet på kunstsenteret og den vil også bli lagt ut på byens kafeer, museer, gallerier, bibliotek osv.

Last ned programmet her/Download the program

10. desember 2017Juleverksted med finsk vri kl. 11

Juleverksted med finsk vri (FULLBOOKET)

Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til juleverksted for voksne med finsk vri. Sammen med kunstneren Ann Lundström får du lære deg å lage himmeli. Dette er en tradisjonell finsk julepynt laget av strå med komplekse geometriske former. Lundström vil fortelle om den gamle tradisjonen og lede verkstedet hvor både tradisjonelt og moderne materiale prøves ut for å skape himmeliskulpturer.
Det er gratis å delta! Begrenset antall plasser.
Påmelding sendes til: formidling@samtidskunst.no

Ta med matpakke. Vi serverer gløgg og forfriskninger.

I 2017 markerer Finland sitt 100-års jubileum. I den anledning viser vi utstillingen «Pimeässä en ole neliraajainen» der den finske kuratoren Jussi Koitela presenterer verk av kunstnerne Alma Heikkilä, Mikko Lipiäinen, Arissana Pataxó og nye dikt av Reetta Pekkanen. Gratis inngang!

Himmeli workshop (FULLY BOOKED)

Sunday December 10 at 11:00 – 15:00 we organize a Christmas workshop for adults at Trøndelag Centre for Contemporary Art. The artist Ann Lundström teaches you how to make himmeli, a traditional Finnish Christmas decoration made of reed straw with complex geometric shapes. Lundström will tell more about the old tradition while guiding you in making the sculptures of both traditional and modern material.

It is free to participate! Limited number of seats.
Registration must be sent to: formidling@samtidskunst.no

Bring a packed lunch. We serve hot and cold refreshments.

Finland celebrates 100 years of independence in 2017. In December we present artworks by artists Alma Heikkilä, Mikko Lipiäinen and Arissana Pataxó, and poetry by Reetta Pekkanen in an exhibition titled “Pimeässä en ole neliraajainen”, curated by Jussi Koitela.

Free entry!

30. november 2017Opening In the Dark I Don’t Have Four Limbs at 19.00

PIMEÄSSÄ EN OLE NELIRAAJAINEN – IN THE DARK I DON’T HAVE FOUR LIMBS – I MØRKET HAR JEG IKKE FIRE LEMMER

Opening with Talk in English between curator Jussi Koitela and the artists Thursday 30 November at 19.00

Artists: Alma Heikkilä, Mikko Lipiäinen, Arissana Pataxó and Reetta Pekkanen

Curated by Jussi Koitela

————–

In The Dark I Don’t Have Four Limbs is an exhibition that presents art work by Alma Heikkilä, Mikko Lipiäinen, Arissana Pataxó and poetry by Reetta Pekkanen entangled with the display setting and colonial, anthropogenic and capitalogenic intra-structures.

Read more

Alma Heikkilä & Elina Tuhkanen: fungi, mycelium, fruiting bodies, slime molds and more. Photo: Timo Nieminen

 

 

14. november 2017Skulpturlandskap Nordland 25 år kl. 18

Tirsdag 14. november kl. 18.00 – 21.00

I forbindelse med 25-årsjubileet til Skulpturlandskap Nordland inviterer Nordland Fylkeskommune og Trøndelag senter for samtidskunst til en helaften om dette kunstprosjektet. Hvordan startet det hele? Hvilke kunstnere deltok? Hvordan har det vært mulig gjennomføre prosjektet?

Denne kvelden møter vi én av de involverte kunstnerne, Oddvar I.N. Daren, og presenterer en film der ytterligere seks av kunstnerne forteller om det å ta del i dette kunstprosjektet. I tillegg presenteres den helt nye boken om prosjektet, ved redaktør Kristoffer Dolmen.

Kveldens program:

 • «25 år med skulptursatsning – hvordan startet det hele?» ved Kristoffer Dolmen, prosjektleder Nordland fylkeskommune
 • «Opus for himmel og jord» og andre prosjekter, ved kunstner Oddvar I.N. Daren
 • Spørsmålsrunde
 • Presentasjon av boken «Skulpturlandskap Nordland – Presentasjon av en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992 – 2015», ved redaktør Kristoffer Dolmen
 • Filmvisning: «Betrakterens øye» av Eva Ch. Nilsen og Giampaolo Penco

A4_bilde_skulpturlands

Om Skulpturlandskap Nordland:

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992 – 2015. Nordland fylkeskommune ledet prosjektet i samarbeid med de deltagende kommunene og i noen tilfeller lokale skulpturkomiteer. Kunstverkene er plassert i landskapet i 34 kommuner i Nordland (to i Bodø kommune), i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene står det like mange kunstnere fra 18 forskjellige land.

Kunstnerne i Skulpturlandskap Nordland har utformet sitt verk etter besøk i den kommunen de fikk tildelt. Utgangspunktet for Skulpturlandskap Nordland var tanken om at et kunstverk, gjennom sitt nærvær, skaper sitt eget sted. Skulpturen synliggjør også sine omgivelser, slik at stedet får en ny dimensjon. Ambisjonene til Skulpturlandskap Nordland var at det skulle skapes en samling som representerer bredden innenfor skulpturkunsten fra 60-tallet fram til i dag.

I 2015 mottok Skulpturlandskap Nordland som prosjekt Kulturrådets ærespris.

Jubileumsbok: Skulpturlandskap Nordland – Presentasjon av en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992 – 2015

I anledning 25-årsjubileet er det lansert en ny bok som presenterer de 36 skulpturene som utgjør samlingen Skulpturlandskap Nordland. Boken har nye fotografier og tekster av ledende kunstkritikere og kunsthistorikere.

Redaktør: Kristoffer Dolmen. Tekster av: Maaretta Jaukkuri, Ida Kierulf, Line Ulekleiv, Simon Harvey, Simen J. Helsvig, Arve Rød, Taru Elfving, Johanne Nordby Wernø og Stian Gabrielsen. Foto av: Grethe Elvenes, Ernst Furuhatt, Espen Tversland, Ketil Born, Øystein Lunde Ingvaldsen, Grethe Irene Einarsen, Kjell Ove Storvik, Filip Slapal, Jiri Havran, Vegar Moen. Boken utgis på forlaget Uten tittel.

Filmvisning: Betrakterens øye – Skulpturlandskap Nordland

Denne kvelden viser vi også filmen Betrakterens øye, en dokumentar produsert av Rampelys A/S hvor vi får møte seks av kunstnerne som har gått i dialog med det dramatiske naturlandskapet i Nordland. Luciano Fabro fra Italia, Raffael Rheinsberg fra Tyskland, Dan Graham fra USA, Tony Cragg fra England, Olafur Gislason fra Island og Anish Kapoor fra India/England reiser her tilbake til Nordland for å se hvordan skulpturene har tilpasset seg omgivelsene de var satt til å kommunisere med.

Betrakterens øye – Skulpturlandskap Nordland
Norsk/Italiensk dokumentar produsert av Rampelys A/S
Produsenter: Eva Charlotte Nilsen og Giampaolo Penco
Norsk og engelsk tale, tekstet på engelsk.
Varighet: 56 min.

10. november 2017Åpning Øystein Kjørstad Fjeldbo kl. 18

 • Velkommen til åpning fredag 10. november kl. 18.00

Inter 2 av lydkunstner Øystein Kjørstad Fjeldbo presenteres i Trøndelag senter for samtidskunsts black box fra 10. til 19. november.

I arbeidet med den audiovisuelle lydinstallasjonen Inter 2 har Fjeldbo undersøkt forholdet mellom sitt eget, subjektive selvbilde og sin konstruerte identitet på internett. Han har samlet sine digitale spor gjennom de siste åtte årene – personlig informasjon som er hans egen, men som eies av Google og Facebook.

Les mer

04. november 2017Talking Materials – Tekstilenes tale kl. 13

Omslag NTK - JubileumsbokLørdag 4. november kl. 13 ønsker Trøndelag Senter for Samtidskunst velkommen til samtale mellom tekstilkunstnerne Anne Biringvad, Line Solberg Dolmen og kunstkritiker og skribent Lars Elton.

Arrangementet inngår i Norske Tekstilkunstneres (NTK) 40-årsjubileum og er del av den nasjonale satsning SOFT moments. Billedkunstner og kunstformidler ved SOFT galleri i Oslo, John Raustein, innleder arrangement med en kort introduksjon om NTK og jubileumsboken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017).

Lars Elton modererer samtalen hvor oppmerksomheten rettes mot tekstilfagets posisjon, og hvor tekstil og readymades som material i kunsten belyses gjennom et historisk, nåtidig og politisk perspektiv. Anne Biringvad og Line Solberg Dolmen forteller med utgangspunkt i egen kunstnerpraksis hvor bruken av readymades er et sentralt element. Felles for begge tekstilkunstnerne er at de ofte gjør bruk av readymades som funnede objekter men har en svært ulik tilnærming til hva slags typer av materialer de benytter, fra industriell karakter og av håndgjort og/eller hjemmetilvirket opprinnelse. Hvordan går de frem, hva bygger de ideen på og hvordan bygger prosjektene kunstnerne arbeider med ulike assosiative rom og relasjonelle muligheter er blant spørsmålene som stilles.

1 Bokfront Liturgi 17Biringvad og Dolmen er aktuelle i to nylig utgitte kunstpublikasjoner hvor det tekstile materialet behandles. Anne Biringvad presenterer i sin kunstnerbok «Liturgi» (2017) et tredelt kunstprosjekt hun har arbeidet med de siste årene, og hvorav første del ble presenterte som utstilling på Trøndelag Senter for Samtidskunst i juni 2013.

I boken «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» (2017) presenteres Line Solberg Dolmens kunstnerskap i teksten «Å bo og bli til». Boken er en del av markeringen av NTKs 40-års jubileum og ble lansert på åpningen av jubileumsutstillingen, med samme navn, på Kunstnerforbundet, mars 2017. Line Solberg Dolmen var også en del av denne utstillingen. Begge bøkene er til salgs på kunstsenteret.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trøndelag Senter for Samtidskunst, Norske Tekstilkunstnere og SOFT moments, og finansiert gjennom SOFT moments.


Line Solberg Dolmen
(1982) jobber ofte med funnede materialer, og inkorporerer blant annet presenninger, stillasduk og gummibåter i større tekstile installasjoner. Hun deltar for tiden på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling «Kunsthåndverk 2017» på Kunstindustrimuseet i Trondheim, og åpner 30. november separatutstilling på Soft galleri i Oslo. I 2018 er hun aktuell i gruppeutstillingen Ode til en tiger, hymne til en vaskeklut på Kunsthall Stavanger, som også ble vist på Kunstnerforbundet våren 2017 i anledning NTK’s 40-årsjubileum. Solberg Dolmen er utdannet med Bachelor fra Kunstakademiet i Tromsø (2010) og Master fra Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo (2016). I tillegg har hun svennebrev i kjole- og draktsøm. Mer info: www.linesolbergdolmen.com

Anne Biringvad (1967) lager montasjer og installasjon hvor hun innarbeider og gjenbruker funnede gamle broderier, prydsøm og annet håndarbeid vi forbinder med umoderne norsk husflid. Satt i nye sammenhenger blir disse fargesterke verkene en billedgjøring av hva som går tapt i vårt konsumsamfunn. Samtidig løftes frem tidligere kvinners arbeid, tidsbruk, utholdenhet og kunnskap. Hun var i 2017 aktuell med utstillingene «Myk strategi, hard virkelighet» på RAM galleri, «Det lange mjuke øyeblikket» på Finnskogen og «Suvenir» på Galleri Semmingsen. Hun deltok også på kunstmessen Supermarket i Stockholm i 2017.

I april 2018 er hun aktuell med «Far out Textil», Almgrens Museum, Stockholm invitert av «Fiber Art Sweden». Anne Biringvad er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, med hovedfag på maleri 1992. Mer info: http://biringvad.no/

Lars Elton (1957) er kunst-, design- og arkitekturkritiker i Dagsavisen. Han har mer enn 30 års erfaring som frilansjournalist og kritiker i ulike aviser og tidsskrifter, inkludert 17 år for VG, i tillegg til Aftenposten, Dagbladet, Klassekampen og Morgenbladet pluss en rekke tidsskrifter. Han har også utgitt kunstbøker og han har vært redaktør for årboken til NIL/Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening.

26. oktober 2017Opening Hildur Bjarnadóttir at 18.00

Welcome to artist meeting at 18.00 and opening at 19.00 of

Hildur Bjarnadóttir – Cohabitation

Thursday 26 October

In the exhibition Cohabitation, Icelandic artist Hildur Bjarnadóttir investigates issues of belonging, ecology, place and cohabitation with non-humans on a small piece of land in the south of Iceland where she lives and works. The plants on the piece of land are used by Bjarnadóttir as recording devices to investigate the ecological and social systems they belong to. The plants collect information from the soil and the air, through their roots, petals, flowers and leaves.

Read more

1_woven_painting

 

20. oktober 2017Søk om utstillingsplass for 2019-20 / Open Call

Trøndelag Senter for Samtidskunst tar imot søknader om utstillingsplass for 2019-20.

Søknadsfrist er 4. januar 2018 kl. 24.00. Søknadsportalen har nå stengt. Vi takker alle søkere.

The applications deadline for exhibitions in 2019-20 is 04 January 2018 at 24.00. The application portal is closed now. 

10. oktober 2017Ekfrase – Kreativ skriving om kunst

Tirsdag 10. oktober kl. 11 – 13

Med forfatter Marte Huke og kunstformidler Amalie Marie Selvik

Har du lyst til å fordype deg i kunstverk, for å oppdage sammenhenger, formulere setninger og formidle med egne ord dine opplevelser av aktuell samtidskunst? I høstferien inviterer Trøndelag senter for samtidskunst til et kreativt skriveverksted for voksne i Trøndelagsutstillingen 2017. I løpet av to timer får du reflektere både muntlig og skriftlig rundt kunst ut i fra din egen kunstopplevelse. Forfatter Marte Huke og kunsthistoriker Amalie Marie Selvik leder opplegget.

Påmeldinger til formidling@samtidskunst.no innen 9. oktober

Trøndelagsutstillingen 2017 - DKS

 

 

 

 

 

 

 

10. september 2017Samtale Nina Berre / Ingrid Lønningal kl. 13.00

Til utstillingen «Grooves and Ridges» har Nina Berre, avdelingsdirektør innen arkitektur ved Nasjonalmuseet, skrevet teksten «Stofflig nærhet» om arkitekten Herman Krag. Den trondheimsbaserte arkitekten tegnet bygningen som Trøndelag senter for samtidskunst har holdt til i siden 2002. Han stod også bak Siemens-anlegget på Sluppen, som er det første skikkelige stålplatebygget her til lands. Nina Berre løfter fram Krag og hans holdning til ulike byggeoppdrag, og bruker noen av hans verk for å berøre møtepunkter mellom samtidskunstneren Ingrid Lønningdal (f. 1981­) og etterkrigsarkitekten Herman Krag (1920-1982).

Søndag 10. september kl. 13.00 inviterer vi til en samtale i utstillingen mellom Nina Berre og Ingrid Lønningdal.

Les mer om utstillingen

_DSC1149

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Susann Jamtøy

 

08. september 2017Boklansering: «Norsk Kunstårbok 2017 kl. 19.00

Boklansering: «Norsk Kunstårbok 2017: Plast og Kunst»
Book Launch ”The Norwegian Art Yearbook”

Velkommen til lansering av Norsk Kunstårbok 2017. Norsk kunstårbok er den eneste årlige bokutgivelsen om norsk kunstliv. Gjennom spesialbestilte artikler, intervjuer og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger gir boka et bredt bilde av norsk samtidskunst.

Årets utgivelse tematiserer kunst og plast og store deler av bokens artikler ser på plastens kunst- og kulturhistorie og dens rolle i dagens samfunn.

Møt redaktør Ketil Nergaard i samtale med den Oslobaserte kunstneren og landskapsarkitekten Elin T. Sørensen. I 2014 var Sørensen del av det dokumentariske og prosessorienterte kunstprosjektet Kaurene, som belyste ulike perspektiver rundt marin forsøpling, mikroplast og havet som økosystem.

Norsk kunstårbok utgis på Pax Forlag med støtte fra Norsk kulturråd.

Se også Facebook-event

banner2

 

05. september 2017Karoline Hjorth & Riitta Ikonen kl. 18.00

Tirsdag 05.09 kl. 18.00 
Kunstnermøte og boklansering / Artist Presentation and Book Launch:
Karoline Hjorth og Riitta Ikonen

«Eyes as Big as Plates» inneholder fotografi og skulpturelle kostymer i en serie på over 60 verk som den norsk-finske kunstnerduoen har produsert siden oppstarten i 2011. Serien bygger på et intimt samarbeid med et bredt typegalleri av frivillige fra 12 forskjellige land; fra pensjonerte agronomer, fiskere, rørleggere, zoologer til operasangere, husmødre, kunstnere, akademikere, og en 90-årig fallskjermhopper. Ved å portrettere mennesker i deres egne naturomgivelser, kun iført ulike naturelementer funnet i landskapet, blir grensene mellom natur og kultur utydeliggjort, og andre aspekter ved både naturen og mennesket trer klarere frem.

Vi får også en unik forhåndsvisning av en kommende bok om kunstprosjektet «Tiden er et skip som ikke kaster anker – historier fra Nye Kirkenes Sykehus». Her skildrer Hjorth og Ikonen historien om sykehuset gjennom menneskene som har vært med på å definere og forme Sør-Varanger for fremtiden.

Boksignering etter samtalen. Spesialpris kr. 550 (normalpris kr. 649)

Arrangementet er på engelsk / The event is in English.

Se også Facebook-event

 

Event banner collage 2

01. september 2017Frist Statens utstillingsstipend

Søknadsfrist for Statens utstillingsstipend 2017 er 1. september.

Skal utstillingen arrangeres i Trøndelag, sendes søknadsskjema og vedlegg i e-post til Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Mer informasjon

16. august 2017Åpning Ingrid Lønningdal kl. 19.00

Velkommen til utstillingsåpning / Welcome to the opening of

Ingrid Lønningdal: Grooves and Ridges

onsdag 16. august kl. 19.00 / Wednesday 16 August at 19.00

Arbeidene til Ingrid Lønningdal tar ofte utgangspunkt i fysiske omgivelser, som bymiljøer. Hun er interessert i ideologiene som bygninger kan manifestere, produktifiseringen av det unike fra modernismen, grader av tilgjengelighet og forholdet mellom arkitektur og kunst. På Trøndelag senter for samtidskunst presenterer Lønningdal hovedsakelig verk laget av jutestrie og silikatmaling, og gir et vink til arkitekten Herman Krag som tegnet kontorbygningen som kunstsenteret i dag holder til i.

Les mere om utstillingen

www.ingridlonningdal.net

10. august 2017Høstprogrammet er klart!

Høstens programfolder i ny fresh design kan lastes ned eller hentes på kunstsenteret fra og med 15. august og vil også bli lagt ut på byens kafeer, museer, gallerier, bibliotek osv.

Last ned programmet her/Download the program

booklet halfyear_cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design: SMØR Press

11. juni 2017Samtale Erlend G Wold og Tarald Wassvik kl. 13.00

I anledning Erlend Grytbakk Wolds utstilling Till the Last Light Fades inviterer vi til samtale mellom kunstneren og Tarald Wassvik, hvor de vil diskutere utstillingen og dens underliggende tematikk.
Tarald Wassvik (f. 1986, Oslo) er utdannet ved Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo, Kunst- og Designhøgskolen i Bergen og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han er bosatt i Lillehammer der han blant annet underviser ved linjen for visuell kunst ved Nansenskolen.
Erlend Grytbakk Wold (f. 1986, Trondheim) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet på Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Konsthögskolan i Malmö. Grytbakk Wold har nylig hatt separatutstillinger i galleri LNM i Oslo og BLOKK i Bergen. Han har også deltatt på gruppeutstillinger på blant annet Galleri Arnstedt og Høstutstillingen.
Erlend Grytbakk Wold – Till the Last Light Fades er støttet av Kulturrådet og er tildelt prosjektstøtte fra Kunstmuseet i Nord-Trøndelag. I 2017 ble Grytbakk Wold også tildelt BKHs produksjonsstipend av TSSKs kunstfaglige råd.

Erlend Wold- Till the last light - 2017

 

 

 

 

 

 


Foto: Susann Jamtøy

01. juni 2017Åpning Erlend Grytbakk Wold kl. 20.00

Velkommen til åpningsfest av Erlend Grytbakk Wold sin utstilling Till the Last Light Fades torsdag 1. juni kl. 20.00 – 22.00. Dørene åpner kl. 19.00. Kunstneren er til stede.

Welcome to the opening party of Erlend Grytbakk Wolds show Till the Last Light Fades Thursday 1 June at 20.00 – 22.00. The doors open at 19.00. The artist is present.

Les mer om utstillingen / Read more

TSSK postkort scann

21. mai 2017Kunstnersamtale Solveig Lønseth kl. 15

Velkommen til finissage av Solveig Lønseth – Surrounding Oceans søndag 21. mai kl. 15.00 med samtale mellom kunstneren og kunsthistoriker og skribent Therese Veier!

«Like breathing, light is so innate to human existence that we often take it for granted; but like the air, light is vital, and connects with our intellect, as well as our ability to perceive and reflect.

But how can an artist catch the light that already surrounds us, use it as an artistic material and component in the process of developing art works, or even manage to isolate it, make it visible and frame it for the viewer? How can an artist mediate the presence of space and light artistically, and convey the sense and feeling that a specific space can have?» – Therese Veier, Catching the Light

Veier er kunsthistoriker og skribent, med hovedinteresse for tekst og publikasjoner av billedkunstnere. Hun er også programansvarlig for masterstudiet i billedkunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har fulgt Lønseths kunstnerskap i flere år. Veier har tidligere arbeidet som assisterende direktør for STANDARD (OSLO), KORO og skrevet for Kunst, Nordiske Le Monde Diplomatique, Aftenposten K, D2, ARCA, KORO, samt katalogtekster for kunstnere.

Lønseth bor i Oslo og arbeider i sitt atelier i Sandvika. Hun holder en master fra Kunstakademiet i Oslo, KHiO (2015) hvor hun også avsluttet sin bachelor i 2013. I tillegg til SURROUNDING OCEANS på TSSK er hun for tiden aktuell med utstillingen «Innland» ved Kunstsenteret CCC OD i Tour, Frankrike.

Les mer om utstillingen Surrounding Oceans.

SolveigLonseth_TSSK_Foto-MioOribe_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Mio Oribe

29. april 2017Konsert i utstillingen kl. 13.00

Matilda Rolfsson – Basstromme, perkusjon
Michael Francis Duch – Kontrabass
Tor Haugerud – Perkusjon
Klaus Ellerhusen Holm – Saksofon, klarinett

• • •

Lørdag 29. april kl. 13:00 møtes fire generasjoner fra Trondheims improvisasjonsmiljø for å spille i og med Solveigs Lønsets utstilling SURROUNDING OCEANS på Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Alle har lang fartstid fra norsk og internasjonalt musikkliv med prosjekter som Enenen, Lemur, Trondheim jazzorkester, Phil Minton, Large Unit og Honest John. Musikerne har samarbeidet i mange andre sammenhenger tidligere, men dette er første gang de møtes for å spille i akkurat denne konstellasjonen.

Gratis inngang / Free entrance.

Les mer om utøverne på facebook

konsert-banner

 

 

 

 

 

 

 

27. april 2017Åpning Solveig Lønseth kl. 19

Velkommen til utstillingsåpning / Welcome to the opening Thursday 27 April at 19.00

Solveig Lønseth – Surrounding Oceans

Arkitektur, sted og tid danner grunnlaget for utformingen av Solveig Lønseth sin kunst. Hun arbeider med cyanotypi, som er en gammel fotografisk eksponeringsteknikk.

Kunstneren vil være til stede. / The artist is present.

Les mer om utstillingen / Read more 

SolveigLonseth_TSSK_Foto-MioOribe_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testing av teknikken. Foto: Mio Oribe

20. april 2017Omvisning i den nye kunsten i Akrinn kl. 18

Omvisning i den nye kunsten i Akrinn, Campus Kalvskinnet

Akrinn er NTNU sitt nye bygg på Campus Kalvskinnet hvor byens teknologistudenter holder hus. Navnet er norrønt for åker og er det gamle stedsnavnet for dette området. Bygningen og syv nye kunstverk ble offisielt innviet den 28. mars.

Torsdag 20. april kl. 18.00 inviterer KORO i samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst til en gratis og åpen omvisning for å se de nye kunstverkene. Omvisningen blir ledet av kunsthistoriker Margrete Abelsen og kunstfaglig prosjektleder Reidun Bull-Hansen.

På hver sine måter inviterer kunstverkene til refleksjon rundt miljøspørsmål, biologiske prosesser og teknologisk utvikling. Omvisningen tar sikte på å gi en grundig presentasjon av hvert enkelt kunstverk og sammenhengen mellom dem. Omvisningen vil også gi en kort introduksjon til kunstplanen og hvilke føringer som ligger til grunn for de ulike kunstprosjektene.

Verk av følgende kunstnere inngår i Akrinn:
«Chi Squared» av Ole Lislerud.
«Organisme» av Inge van der Drift.
«Re:forest» av Camille Norment og Øivin Horvei.
«Eyes as Big as Plates» av Karoline Hjorth og Riitta Ikonen
«7 meter» av Lars Skjelbreia
«Holograms of Ecolonia» av Carolina Jonsson
«Cryptogami» av Christine Ödlund

Utfyllende presentasjon om bygget og de enkelte verkene finnes her.

Omvisningen skjer torsdag 20. april kl. 18.00 – 19.30. Oppmøte ved hovedinngang i Sverresgate 12. Den gjennomføres på norsk, er gratis og åpen for alle.

Påmelding til Trøndelag senter for samtidskunst innen 18. april: formidling@samtidskunst.no eller ring 73524910.

Se byggingen av Akrinn på 1 minutt.

Organisme, Inge van der Drift. Foto Janicke Iversen KORO

 

 

 

 

 

 

 

Bilde: Organisme, hengende skulptur av Inge van der Drift. Foto: Janicke Iversen / KORO

19. april 2017Seminar: Art, Participation and Public Spaces 15.30

Trøndelag Senter for Samtidskunst ønsker velkommen til miniseminaret Kunst, deltagelse og offentlighet onsdag 19. april kl. 15.30-18.00.

Sted: TSSK, Fjordgata 11. Seminaret er gratis og åpent for alle. Seminarspråket er engelsk. Enkel matservering.

I dette miniseminaret ønsker vi å se nærmere på deltagerbaserte praksiser, kollektive arbeidsmåter og samarbeidsstrategier i kunstfeltet. Hva kan vi lære av disse praksisene, og hvordan kan de bidra til en nødvendig diskusjon om hva som står på spill i våre felles rom i dag? Etter den mer optimistiske relasjonelle bølgen på 90-tallet, har vi gjennom 2000-tallet sett at økt konkurranse og press på offentlige ordninger og institusjoner har ført til en fornyet diskusjon og økt kritisk oppmerksomhet omkring kunst og offentlighet. Populistiske utspill gjør at spørsmål omkring demokrati og medvirkning får ny aktualitet. Globale endringsprosesser fører, slik utstillingstittelen peker på, til forandringer også i de lokale landskapene. Hva innebærer dette for kunsten? Hvilke valg blir kritiske når publikum involveres? Hva skjer når skillene mellom gallerirom og offentlighet viskes ut eller forflyttes? Hva innebærer det for en institusjon å bevege seg ut og gjennom byrommet og ikke bare møte publikum, men også samarbeide med andre institusjoner på veien?   Hvordan kan vi bruke erfaringer fra disse prosjektene i arbeidet med kunst i offentlig rom?

Seminaret organiseres som en del av utstillingen ”Forandringer i det norske landskapet” av Anna Carin Hedberg og Ebba Moi. Hedberg og Mois kunstnersamarbeid daterer tilbake til 2003, og utstillingen på TSSK er en retrospektiv presentasjon av deres kunstneriske produksjoner fram til i dag. Dette er komplekse verk som unndrar seg en enkel kategorisering, samtidig kan vi si at ulike former for deltagelse, kollektiv læring og samarbeid er en sentral bestanddel av arbeidene. Med utgangspunkt i utstillingen vil Hedberg og Moi gi en tilnærming til temaet for seminaret som er basert på egen praksis. I tillegg til kunstnerne har vi invitert kurator for Munchmuseet i bevegelse, Natalie Hope O´Donnell og kunstteoretiker og forsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus Boel Christensen-Scheel til å presentere sine perspektiver på problemstillingen. Seminaret avsluttes med en paneldebatt mellom deltagerne som modereres av kurator og prosjektleder for LevArt, Anne-Gro Erikstad

Du er hjertelig velkommen, påmelding innen tirsdag 18. april til: formidling@samtidskunst.no

Seminaret Kunst, deltagelse og offentlighet inngår i TSSKs treårige utviklingsarbeid med Kunst i offentlige rom. Kior-piloten (2016-21018) har til hensikt å teste ut nye samarbeidsmodeller innenfor feltet, og gjennom utstillinger og arrangementer å bidra i den faglige diskursen.

Les mer om utstillingen

 

Moi og Hedberg - TSSK - 2017 - 005

 

 

 

 

 

 

 

 

TSSK – Trøndelag Centre for Contemporary Art cordially invites you to a mini-seminar on Wednesday 19th of April 15:30 – 18:00.

The seminar is free and includes light refreshments. The seminar language is English.

In this mini-seminar, we will examine participatory practices, collective work methods and collaborative strategies in the art field. What can be learned from these approaches, and how can they contribute to the much needed discussion about what’s at stake in our common space today? After the optimism of relational art in the 1990’s, the following upsurge of competitiveness and an increased pressure on public funding and institutions have led to renewed discussions and increased critical attention focusing on art and public spaces. Populistic rumblings have once again made questions concerning democracy and participation urgently topical. As the title of our current exhibition relates, global change also leads to changes in our local environment. What does this mean for art? Which choices become essential when the audience gets involved? What happens when we move, or even erase, the boundaries between the gallery and public spaces? What does it mean for an institution to move out and through the city space, not only to meet the audience, but also to collaborate with other institutions on the way? How can we use experiences from such projects in our work with art in public spaces?

The seminar is part of the exhibition “Changes in the Norwegian Landscape” by Anna Carin Hedberg and Ebba Moi. Hedberg and Moi started collaborating in 2003, and the current exhibition is a retrospective presentation of their artistic production up until today. The artworks in this exhibition are complex and thus escape simple categorization, but we can say that different forms of participation, collective learning and collaboration are central aspects of them all. With their exhibition as a starting point, Hedberg and Moi will present an approach to the topic of this seminar, based on their own artistic practice. In addition, we have invited curator and project manager Natalie Hope O’Donnell from “Munchmuseet on the Move” and art theorist and researcher Boel Christensen-Scheel from Oslo and Akershus University College of Applied Sciences to present their views. The seminar will include a panel debate with the participants, moderated by curator and project manager from LevArt, Anne-Gro Erikstad.

Registrations must be sent to formidling@samtidskunst.no by Tuesday 18th of April.

“Art, participation and public spaces” is part of a three-year development project for Art in Public Spaces, conducted by TSSK. The pilot project (KiOR) intends to test new models for collaboration in the art field, and through exhibition and events contribute to this discourse.

————————————

Anna Carin Hedberg and Ebba Moi have collaborated on several art projects since 2003. In their work, they explore cultural changes in society, and examine structures that thematise these processes of change. They both trained at Trondheim Academy of Fine Art (1995-1999). Hedberg and Moi have exhibited their art in number of arenas like The Norwegian Sculpture Biennial at The Vigeland Museum; Kristiansand Kunsthall, the Norwegian Short Film Festival in Grimstad, Cinemateket in Oslo; The Larm Festival at The Stockholm House of Culture & City Theatre; the Autumn Exhibition at Kunstnernes Hus in Oslo and through public sound work at Lørenskog House of Culture.

Boel Christensen-Scheel is Associate professor in Aesthetics and Art Didactics, Oslo and Akershus University College. She is a researcher and leads the project Art in Society, a group of scientists that evaluate and discuss the possibilities for a contemporary and socially oriented art education, emphasizing the particular and critical qualities of art, as well as looking into what applied principles might mean in a context where education meets new global challenges while also having to address immediate local issues.

Munchmuseet on the Move is a four-year, off-site curatorial project of contemporary art startet in 2016. It consists of two parts: a series of contemporary art commissions, shown in the area between the current Munch Museum at Tøyen and the new museum, currently under construction on the waterfront of Bjørvika; and a series of exhibitions connected to the Stenersen Collection of paintings, drawings and prints, curated and organised by Kunsthall Oslo at a new gallery in Dronning Eufemias gate. The program is run by curator Natalie Hope O’Donnell.

LevArt is a non-profit operation and part of the public art programme of the Municipality of Levanger, which initiates and facilitates contemporary art projects. Projects can take many different forms, such as exhibitions, workshops, seminars and art productions in public, private or semi-private spaces. Gulbygget, a former school in the centre of Levanger, houses LevArt’s project room and exhibition spaces. In addition to these premises, LevArt uses different sites and contexts for its productions, both in Levanger and elsewhere. Anne-Gro Erikstad is a curator and initiativ LevArt in 2005.

 

05. april 2017Årsmøte TSSK kl. 18

Velkommen til årsmøte 2017

Tid: Onsdag 5. april kl. 18.00
Sted: Trøndelag Senter for Samtidskunst, Fjordgata 11

Alle medlemmene i Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge har stemmerett ved årsmøtet i TSSK. Vedtak gjøres ved alminnelig flertall blant de fremmøtte.

DAGSORDEN

1.Konstituering

Valg av møteleder
Valg av referent
Valg av 2 representanter til å godkjenne referatet

2. Godkjenning av innkalling og dagsorden

3. Styrets rapport til godkjenning

4. Administrasjonens rapport til godkjenning

5. Regnskap og revisjonsberetning 2016 til godkjenning

6. En ekstern rapport til orientering

7. Vedtakssaker (ingen innkomne saker til årsmøtet 2017)

8. Handlingsplan 2017, til godkjennin

9. Budsjett 2017, til godkjenning

10. Valg 2017

Valgkomiteens arbeid, til orientering
Valg av styremedlem, varamedlem og valgkomitémedlem

Med hilsen
styret ved TSSK

TSSK Rettet Årsmøtedokument 2017

27. mars 2017Seminar: Kunstfeltets sosiologi II kl. 11

Kunstfeltets Sosiologi II
– perspektiver på kunstnerstyrte visningssteder

Trøndelag Senter for Samtidskunst samarbeider med Kunstsentrene i Norge om fagseminaret Kunstfeltets sosiologi II – perspektiver på kunstnerstyrte visningssteder.
Seminaret er gratis og åpent for alle.  Påmelding er nødvendig og sendes i e-post til merete@kunstsentrene.no innen onsdag 22.03.2017.
Vær tidlig ute med påmeldingen!

Dato: mandag 27. mars
Tid: 11 – 17  (inkludert lunsj og mingling kl. 13 – 14)
Sted: Konferansesenteret i Sparebank 1 SMN, Søndregate 4, Trondheim sentrum

Vi er stolte over å kunne formidle foredragsholderne og debattdeltakerne, som i løpet av fagdagen vil gi oss gode innspill og ulike perspektiver på kunstnerstyrte visningssteder i Norge i dag:
Jorunn Veiteberg (Kulturrådet) er spesielt invitert som seminarets key-note speaker.
Andre inviterte er: Marianne Hultman, (Oslo Kunstforening), Rhea Dall (Unge Kunstneres Samfund), Jon Benjamin Tallerås (One Night Only Gallery, Oslo), Henrik Sørlid (Kurant visningsrom, Tromsø), Charlotte Rostad og TrygveOhren (RAKE visningsrom, Trondheim), Helena Holmberg (Kunsthall Trondheim), Randi Thommessen (Gallerieier Galleri Lautom/ Trondheim Kunstmuseum) og Geir Haraldseth (Rogaland Kunstsenter). Seminaret avsluttes med en paneldiskusjon som ledes av kunsthistoriker og universitetslektor ved NTNU Gustav Svihus Borgersen.

Hva er egentlig et kunstnerstyrt visningssted? Hvordan har det kunstnerdrevne og kunstnerstyrte visningsrom (eller felt) endret seg over tid? Kunstnerstyrte utstillingssteder strekker seg i dag fra kunstnernes egne pop-up gallerier og utstillinger, med ulike initiativ i private eller offentlige rom, til etablerte visningsrom som Kunstnernes Hus, kunsthallene, kunstforeningene og de regionale kunstsentrene i Norge.

Med Kunstfeltets sosiologi II søker KiN å tydeliggjøre kunstsentrene i relasjon til andre visningssteder og formidlingsaktører som opererer på den norske kunstscenen i dag.

Målet med seminarrekken er å styrke bevisstheten rundt kunstsentrenes regionale og lokale rolle som nettverksbyggende institusjoner for formidling av samtidskunst og kunstfaglig kompetanse. Videre ønsker vi å initiere og bidra i en større kunstfaglig diskurs med tematikk og problemformuleringer rundt kunstsentrenes rolle, deres oppgaver (mandat) og særegne kvaliteter (les ulik identitet) som kunstnerstyrte visningssted for samtidskunst lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Seminarserien gir et historisk tilbakeblikk på kunstsentrenes etablering gjennom Kunstneraksjonen 1974 og presenterer ulike perspektiver på sentrenes utviklingstrekk, mandat og posisjonering i lys av store endringer i kunstfeltet gjennom fire tiår.

For detaljert og oppdatert program, se kunstsentrene.no og Facebook.

Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til mottakelse i TSSKs lokaler i Fjordgata 11 etter seminaret!

Husk bindende påmelding til merete@kunstsentrene.no innen onsdag 22.03.2017.
Avmelding senest 23.03. grunnet bestilling av lunsj.

Last ned seminarprogrammet

fb-banner

 

 

 

 

 

23. mars 2017Åpning Ebba Moi og Anna Carin Hedberg kl. 19

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 23. mars kl. 19.

Utstillingen Forandringer i det norske landskapet presenterer nye og tidligere verk av Ebba Moi og Anna Carin Hedberg. Arbeidene handler om et Norge i endring – beskrevet gjennom deltageres tolkninger og fortolkninger, i dialog med sine nære omgivelser eller gjennom andres blikk.

Les mer

moi_hedberg_b2000px

12. mars 2017Samtale Randi Nygård og Solveig Bøe kl. 13

Finissage Randi Nygård

Isbreen pustar mens vi leitar etter den arktiske tåka

På siste utstillingsdag søndag 12. mars kl. 13.00 inviterer vi til kunstnersamtale mellom Randi Nygård og Solveig Bøe kl. 13:00. Bøe er professor i filosofi ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU, hvor hun jobber med fagfeltene metafysikk, estetikk, kunstfilosofi og filosofihistorie. Hun har siden 2012 i perioder vært medarbeider i radioprogrammet Studio Sokrates på NRK P2.

«Isbreen pustar mens vi leitar etter den arktiske tåka»
foregår i skjæringspunktet mellom den fysiske verden og bilder, det flate og det romlige, det figurative og det abstrakte, det vitenskapelige og det poetiske, det politiske og det formale, og presenterer et ønske om å se verden på en mer åpen men også sammenhengene måte.

 

Randi Nygård - Isbreen pustar 2017 - 127-1

19. februar 2017Samtale om kunstneraksjonen 1974 kl. 15

KUNSTNERAKSJONEN 1974

Samtale mellom Aina Helgesen og Gustav Svihus Borgersen
søndag 19. februar kl. 15.00

I desember 2016 markerte Trøndelag Senter for Samtidskunst i samarbeid med sine eiere Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge 40 år som kunstnerstyrt institusjon. I forlengelsen av jubileet inviterer vi denne våren til arrangementer som ser på den kunstnerstyrte modellens fremtid, dens rolle i et historisk perspektiv, kunstsenterets institusjonelle særpreg og dets funksjon i dag.

Søndag 19. februar inviterer vi til en samtale med Aina Helgesen og Gustav Svihus Borgersen om bakgrunnen for og de prosesser som ledet opp til Kunstneraksjonen 1974. Mandag 27. mars inviterer TSSK i samarbeid med Kunstsentrene i Norge til seminaret Kunstfeltets Sosiologi II  – perspektiver på kunstnerstyrte visningssteder.

I 1976 ble de tre første regionale kunstnersentere, eller  ”profesjonelle kunstnerstyrte formidlingsinstitusjonene” etablert i Norge, som et resultat av en ny statlig kunstpolitikk med fokus på kunstnerstyrt formidling som et demokratisk prinsipp. Det ble bestemt at kunstnersentrene skulle eies av kunstnernes egne fagorganisasjoner, ha egne tillitsvalgte kunstnere i styrer og juryer, og ivareta et desentralisert tilbud til billedkunstnere og kunsthåndverkere. Videre skulle kunstnersentrene jobbe for økt bruk av kunst og bedring av kunstnernes arbeidsvilkår. Historisk sett har norske kunstnere lang tradisjon for å organisere seg, helt fra oppstarten av Statens Høstutstilling i 1882 med den påfølgende etableringen av Bildende Kunstneres Styre i 1888, arbeidet med å samle inn penger til Kunstnernes Hus, opprettelsen av ulike organisasjoner basert på kjønn (Kvinnelige kunstneres forening), alder (UKS), fag (Tegnerforbundet, Norske grafikere) og bosted (Trøndelag Bildende Kunstnere, etablert i 1949).

I forbindelse med UKS sitt 50 års jubileum i 1971 ble det en ny oppvåkning og ”opprør” fra medlemmenes side som spredte seg til andre kunstnergrupperinger og endte opp i «Kunstneraksjonen 1974».
Det kunstnerpolitiske grunnlaget hadde sitt utgangspunkt i en tverrfaglig koalisjon hvis formål var å samle ulike kunstnergrupper om et avgrenset prosjekt for å bedre deres sosiale og økonomiske situasjon. I tillegg til de regionale kunstnersentra ble også vederlagsordningen, garantiinntekten og Utsmykningsfondet etablert i etterkant av aksjonen – viktige statlige ordninger som i dag forvitrer under påskudd av at de er foreldet og ikke tilpasset dagens kunstfelt og praksis.

En sentral aktør i aksjonen var siviløkonom Aina Helgesen, som i 1970 hadde gjennomført den første  levekårsundersøkelse som kartla norske kunstneres økonomiske og sosiale situasjon ved Norsk institutt for samfunnsforskning. TSSK er glade for å invitere til en samtale mellom Helgesen og kunsthistoriker og universitetslektor ved NTNU Gustav Svihus Borgersen, som vil fortelle om den historiske bakgrunnen for aksjonen, og diskutere dens betydning for kunstnerpolitiske spørsmål i dag.

Er det på tide med en ny kunstneraksjon?

 

kunstneraksjon

 

 

 

 

 

Foto: Billedkunst

16. februar 2017Åpning Randi Nygård kl. 19

Velkommen til åpning torsdag 16. februar kl. 19.00

Welcome to opening Thursday 16 February at 19.00

Randi Nygård – Isbreen pustar mens vi leitar etter den arktiske tåka

Randi Nygård er interessert i usynlige, tilfeldige eller irrasjonelle sammenhenger som krysser språk, material, natur og samfunn.

Les mer / Read more

theglacierisbreathing2

 

 

 

 

 

 

09. februar 2017TRÅANTE 2017: Performance og kunstnersamtale kl. 18

Torsdag 9. februar fra kl. 18.00

 • Performance av Suohpanterror
 • Performance av Sami Girl Gang
 • Kunstnersamtale Sissel Bergh og Anders Sunna, moderert av kurator Jan-Erik Lundström.

Suohpanterror er et kunstner- og aktivistkollektiv etablert tidlig på 2000-tallet med medlemmer fra Finland, Norge og Sverige. Suohpanterror arbeider politisk gjennom performance, gatekunst og ulike medieprosjekter. suohpanterror.com

Sami Girl Gang består av de to kunstnerne Carola Grahn og Silje Figenschou Thoresen.

Carola Grahn (f. 1982) er en sørsamisk kunstner fra Jokkmokk i Sverige, og har utdannelse innen film, foto og design i tillegg til å ha en mastergrad i kunst fra den Kungliga Kunsthögskola. Hun arbeider primært med fotografi, lyd og tekst. Hennes to hovedfokusområder som kunstner er feminisme/mannlighetsnormer og samisk identitet.

Silje Figenschou Thoresen (f. 1978) er kunstner fra Kirkenes og har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm. Thoresen har bakgrunn i den samiske kulturen hvor selvhjulpenhet er det ideelle, og hvor man har lært å sette pris på kreativ tilnærming og en DIY-holdning. Thoresen har de siste årene arbeidet med å bygge installasjoner av ulike typer funnede materiale som tre, papir eller plast – noe fra naturen og noe fra industrielt overskudds-materiale. Både Grahn og Thoresen skal delta i Kunsthall Trondheim sin utstilling med samisk samtidskunst senere i 2017.

Sissel M. Bergh (f. 1974) er kunstner bosatt i Trondheim. Hun har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo (2002), og er i tillegg utdannet ved University of Technology – Fine Art Departement i Durban, Sør-Afrika. Bergh står bak det store utstillingsprosjektet Dalvedh, som tar for seg det sørsamiske perspektivet på majoritetssamfunnenes rådende framstilling av samisk kultur og historie. Nå arbeider hun med å utvikle en serie korte dokumentarfilmer, “knowhowknow”, og et bokprosjekt, “Ajmodh ajtodh” der hun samler inn spor av samisk kultur langs kysten av Møre og Trøndelag (Nordland).

Anders Sunna (f. 1985) er samisk kunstner og aktivist bosatt i Jokkmokk, Sverige. Sunna er utdannet ved Konstfack i Stockholm og Umeå Kunstskola, og arbeider blant annet med maleri og graffitikunst. Hans kunst er politisk og tar ofte utgangspunkt i samisk historie og egen oppvekst i en reindriftsfamilie i Norrbotten.

Jan-Erik Lundström (f. 1958) er kurator, kritiker og historiker, og er for tiden fungerende direktør ved Samisk senter for samtidskunst / Sámi Dáiddaguovddáš.

———————————–

Les mer om vårt performance-program i forbindelse med TRÅANTE 2017 her

All info om TRÅANTE 2017 finner du på www.tråante2017.no

Datne gaajhkh bïevnesh TRÅANTEn 2017:n bïjre gaavnh sæjrosne www.tråante2017.no

Suohpanterror 2017-togheter we rise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08. februar 2017TRÅANTE 2017: Performance Solberg/Holm/Mikalsen kl. 18

Onsdag 8. februar fra kl. 18.00

 • Performance av Marita Isobel Solberg – Sjøsamiske metaforer – Laponis Metaphoris de Marae
 • Performance av Geir Tore Holm og Elina Waage Mikalsen.

Marita Isobel Solberg (f. 1977) er en mangefasettert kunstner basert i Tromsø. Mange kjenner henne i fra bandet Mara & the Inner Strangeness. Solberg arbeider med performancekunst, lyd, musikk, keramikk og installasjon. Hun har sin utdannelse fra Nordland kunst- og filmfagskole, og har en mastergrad i kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Geir Tore Holm (f. 1966) er oppvokst i Manndalen i Kåfjord. Han bor og arbeider på gården Ringstad i Skiptvet i Østfold. Han arbeider med video, fotografi, skulptur, performance og installasjoner. Parallelt med sitt virke som kunstner har han formidlet, skrevet om og undervist i samtidskunst. Han har utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim i 1995, og vært stipendiat ved Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Holms separatutstilling på RAKE visningsrom åpner 7. februar kl. 19.

Elina Waage Mikalsen (f. 1992) kommer fra Tromsø, men bor i Kabelvåg der hun tar en bachelor i samtidskunst ved Nordland kunst- og filmfagskole. Hun arbeider med video, installasjon, tekst, lyd og performance. I tillegg er hun vokalist i bandet Blood Forest Family og soloprosjektet Juicy Máihlái.

————————————-

Les mer om vårt performance-program i forbindelse med TRÅANTE 2017 her

All info om TRÅANTE 2017 finner du på www.tråante2017.no

Datne gaajhkh bïevnesh TRÅANTEn 2017:n bïjre gaavnh sæjrosne www.tråante2017.no

Marita Isobel Solberg 2 - Marita eyes - b600px

 

 

 

 

07. februar 2017TRÅANTE 2017: Anders Sunna og Sofia Jannok kl. 16

Tirsdag 7. februar kl. 16.00 – 17.00  NB. Nytt tidspunkt!

 • «We are still here» – Performance/action av Anders Sunna og Sofia Jannok utenfor kunstsenteret

Sofia Jannok er en av Sápmis største artister, som har vekket stor interesse i Sverige. Det kritikerroste fjerde albumet til Jannok, «Orda – This Is My Land» har fått stor oppmerksomhet i media. Med tekster på engelsk, nordsamisk og svensk har Sofia Jannok et sterkt politisk budskap omoppreisning for det samiske folket.

Anders Sunna er samisk kunstner og aktivist. Sunna er utdannet ved Konstfack i Stockholm og Umeå Kunstskola, og arbeider blant annet med maleri og graffitikunst. Hans kunst er politisk og tar ofte utgangspunkt i samisk historie og egen oppvekst i en reindriftsfamilie i Norrbotten.

Les mer om vårt performance-program i forbindelse med TRÅANTE 2017 her

All info om TRÅANTE 2017 finner du på www.tråante2017.no

Datne gaajhkh bïevnesh TRÅANTEn 2017:n bïjre gaavnh sæjrosne www.tråante2017.no

Sunna We are still here

 

 

 

 

 

 

 

05. februar 2017Finissage Audun Alvestad kl. 13

FINISSAGE MED KUNSTNERSAMTALE

Søndag 5. februar er siste dag av utstillingen til Audun Alvestad som han har kalt «Kalde føtter, varme hender».

I den anledning har vi gleden av å invitere til finissage og kunstnersamtale kl. 13.00 – 14.00 Du får muligheten til å høre Audun Alvestad fortelle om sine malerier og sitt utstillingsprosjekt i samtale med Martin Palmer, utstillingskoordinator på Trøndelag senter for samtidskunst.

Audun Alvestad (36 år) representerer en ny generasjon unge malere på den nasjonale kunstscenen, og dette er hans første store separatutstilling og salgsutstilling. I utstillingen presenterer Alvestad malerier der han har forsøkt å male motiver basert på minner, erindringer og hendelser om egen oppvekst i hjembyen Ålesund.

Audun Alvestad_Kalde føtter 2017

Les mer om utstillingen

12. januar 2017Åpning Audun Alvestad kl. 19

Velkommen til årets første utstillingsåpning torsdag 12. januar kl. 19.00

Welcome to opening Thursday 12 January at 19.00

AUDUN ALVESTAD

Audun Alvestad representerer en ny generasjon unge malere på den nasjonale kunstscenen. Han lager store romlige installasjoner som består av maleri, skulptur og objekter.

Audun Alvestad represents a new generation of young painters in the Norwegian art scene. He creates large spatial installations based on paintings as a material, as well as sculptures and objects.

Les mer / Read more

15. desember 2016Medlemsmøte om kunst i off. rom kl. 15

MØTE OM DET REGIONALE ARBEIDET MED KUNST I OFFENTLIGE ROM

torsdag 15. desember kl. 15.00

Medlemmer av Trøndelag Bildende Kunstnere og Norsk Kunsthåndverkere Midt-Norge inviteres til et medlemsmøte som omhandler det regionale arbeidet med kunst i offentlige rom. Møtet og informasjonen retter seg spesielt mot arbeidende kunstkonsulenter i regionen og de av medlemmene som ønsker å arbeide innen feltet.

TSSK ønsker å informere om ulike deler i det pågående pilotarbeidet som er del av den felles regionale strategien for kunst i offentlige rom som Trondheim kommune, Trøndelagsfylkene og Kunstakademiet NTNU er del av.

Berit Kirksæther, fagstaben i Trondheim kommune, deltar på møtet for å informere om kommunens arbeid med ordningen Kunst i offentlige rom og forhold som angår konsulentene spesielt.

TSSK ønsker konkrete innspill fra kunstkonsulenter om utforming av faglige samlinger, konsulenttreff, som planlegges med oppstart i 2017. Gi oss gjerne tilbakemeldinger om behovene for faglig påfyll, innhold og utforming av treffene enten på mail eller i møtet.

Påmelding innen 13. desember sendes i e-post sammen med evt. spørsmål og innspill til randi@samtidskunst.no

skulpturvandring-kulturnatt-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

10. desember 2016Grafikkverksted med Krausekollektivet – fullbooket

VERKSTEDET ER DESSVERRE FULLBOOKET BEGGE DAGER.

Lyst til å utforske tresnitt? Vi inviterer til lekent grafikkverksted med Marius Johnsen og Eirik Mikkelborg fra Krausekollektivet .Du får prøve deg frem i hele prosessen fra plate, til et ferdig trykk på papir og utforske noen av de mulighetene som ligger i denne grafiske teknikken.

Du behøver ingen forkunnskaper for å delta på workshop.
Ta gjerne med en tegning du liker som kan brukes til utgangspunkt for motivet som skal trykkes.

Workshopene er for voksne og vil foregå i kunstsenterets nyoppussede publikumsarealer oppe i 2. etasje i Fjordgata 11.

Lørdag 10. desember kl. 11.00-15.00 (15 plasser)
Søndag 11. desember kl. 11.00-15.00 (15 plasser)

Arrangementet er gratis. Vi står for materialer og verktøy.

Bindende påmelding innen torsdag 1. desember
E-post: formidling@samtidskunst.no

Krausekollektivet er et ungt og spennende grafikk-kollektiv bestående av Marius Charles Johnsen, Thomas Iversen, Eirik Mikkelborg og Franco Cortez. De fokuserer på trykkprosessens verdier og utfordrer måten trykket blir betraktet i samtiden. Kollektivet ble opprettet i desember 2014.
www.krausekollektivet.com

Arrangementet er en del av 40-års jubileet til Trøndelag senter for samtidskunst.

…………

FULL BOOKED BOTH DAYS

Woodcut workshop 10 – 11 December. The event is free. Register before 1 December by email to formidling@samtidskunst.no

More information in English

 

facebook-02-grafikkverksted

08. desember 2016Samtale Erlend Leirdal / Christer Dynna kl. 20.00

Verden er ny hver dag
– en samtale mellom Erlend Leirdal og Christer Dynna

Kunstens behandling av virkeligheten er hele tiden i dyp forandring. Det skal bare ørsmå vibrasjoner til, før kunst blir noe annet enn den er. Samtidig står den klippefast. – Erlend Leirdal

I anledning Erlend Leirdals utstilling Skiftninger er vi glade for å invitere til samtale mellom Leirdal og tidligere redaktør i Tidsskriftet Kunsthåndverk, kunsthistoriker Christer Dynna.

Utstillingen viser en serie nye arbeider laget av et poppeltre, som Leirdal har hentet fra Olavshaugen på Stiklestad. I tillegg har Leirdal blant annet hatt diktet Fremmed av danske Paul la Cour (1902-1956) som utgangspunkt.

I samtalen vil Leirdal gi en utdypelse av bakgrunnen for disse nye arbeidene og for måtene han arbeider med kunstobjekter på, som ses i lys av hans lange praksis som kunstner og tiden vi lever i.

Erlend Leirdal (f. 1964) er en av Norges fremste kunstnere innen skulptur og bruken av tre som materiale. i mange år vært svært aktiv I den norske kunstscenen med flere separatutstillinger, gruppeutstillinger og mange store utsmykkingsoppdrag. Arbeider av Leirdal er kjøpt inn i flere viktige kunstsamlinger og han er medlem av Norsk billedhoggerforening og Norske kunsthåndverkere. Han er bosatt i Trondheim med verksted i på Nyhavna, og har (…?)

Christer Dynna (f. 1971) er frilansjournalist og har hovedfag i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo (2003). Han har virket som redaktør og kritiker, og har sitt spesiale innen brukskunst og kunsthåndverk, samtidskunst og fotografi samt en vedvarende svakhet for alt som er franskspråkelig, eller er laget av brent leire.

Artist Talk between Erlend Leirdal  and Art Critic and Editor Christer Dynna at 19.30. In Norwegian.

erlend-leirdal-portrett-2 dynna

03. desember 2016Jubileumsfest kl. 12 – 24

Vi ønsker alle venner av huset hjertelig velkommen til markering av 40 år med kunstnerstyrt formidling på kunstsenteret. TSSK har gjennom fire tiår formidlet kunst og kunstnerisk kompetanse i regionen og vært et viktig sosialt og faglig møtested for mange. En vesentlig del av jubileet har vært å utbedre kvaliteten i visningsrommet og etablere et nytt publikumsareal for kommende diskusjoner og faglige arrangementer.

Vi holder åpent hele dagen fra kl. 12 til kl. 24 og viser for tiden Erlend Leirdals utstilling Skiftninger. Kl. 14 vil kunstformidler Amalie M. Selvik ha en omvisning i utstillingen.
Kaffe, brus og bløtkake serveres.

Kl. 18.00 inviterer vi til fest i vårt nye publikumsareal i 2. etasje:

 • Velkommen ved kunstsenterets styreleder Edith Lundebrekke
 • Jubileumstale ved Kjersti Lerseth, Trondheim kommune
 • Bobler, mat, småprat, taler og kunstneriske innslag. Barsalg etter at boblene tar slutt
 • Dansefest med DJ AKA Kitty Hertling

 

mailscimp_banner_2016_600x137

 

 

 

 

 

24. november 2016Åpning Erlend Leirdal kl. 19

Åpning av Erlend Leirdals utstilling Skiftninger torsdag 24. november kl. 19.00.

Opening of Erlend Leirdals exhibition Skiftninger Thursday 24 November at 19.00.

Les mer / Read more

På verkstedet i november: Work in progress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. oktober 2016Vi holder stengt for oppgradering 10/10 – 23/11

Vi holder stengt for oppgradering

I perioden 10. oktober til 23. november holder Trøndelag Senter for Samtidskunst stengt for oppgradering av lokalene.

Vi ønsker deg velkommen til utstillingsåpning

Erlend Leirdal – Skiftninger

torsdag 24. november kl. 19

09. oktober 2016Samtale Elisabeth Haarr og Monika Mørck kl. 13

To kunstnere – to tilnærminger

På siste utstillingsdag
søndag 9. oktober kl. 13
inviterer vi til kunstnersamtale mellom
Elisabeth Haarr og Monika Mørck.
Moderator er Jan-Lauritz Opstad.

Elisabeth Haarr regnes som en av Norges sentrale og mest innflytelsesrike tekstilkunstnere. Haarrs tekstilarbeider springer ut av 1970-tallets feministiske kunst og hennes virke som kunstner og kunstpolitisk aktivist strekker seg over fem tiår, og hun har gjennom hele sin karriere jobbet for å fremme tekstilkunstens rettmessige plass som et likeverdig, billedkunstnerisk uttrykk. I Trondheim huskes kunstneren spesielt fra utstillingen Engasjert kunst i Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i 2008 som viste tekstilverk av Hannah Ryggen og Elisabeth Haarr. Akkurat nå er Haarr også aktuell i Kunsthall Oslo med utstillingen Strid som er hennes første separatutstilling i Oslo på 40 år.

I jubileumsutstillingen Fortid møter samtid deltar Haarr med verket The Final Touch som var vist på Trøndelagsutstillingen i 1994. Monika Mørck ble av juryen invitert til å produsere et nytt verk som kommentar til Haarrs kunst. Resultatet er installasjonen Bound to be free.

”Selv jobber jeg med problemstillinger knyttet til tekstilkunstens og den  dekorative kunstens status i kunstmiljøet, og tabuer knyttet til kropp, seksualitet og skjønnhet i samfunnet. Temaer som jeg opplever er like aktuelle i dag som for 50 år siden, men i en annerledes samfunnsmessig kontekst. Tekstil som materiale og håndverk er ikke uproblematisk på kunstscenen i dag. Det er en motivasjonsfaktor og en kilde til kunstneriske ideer, men det gir også motgang, og da er det oppløftende å se til kunstnere som Elisabeth Haarr.” kommenter Mørck oppdraget.

Moderator er seniorforsker Jan-Lauritz Opstad som også vil gi en kort innføring i tekstilkunstens stilling i dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elisabeth Haarr, The Final Touch, detalj, 1994,
broderi (silke)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monika Mørck, Bound To Be Free, 2016,
Installasjon, div. materialer og teknikker

25. september 2016Søndagsomvisninger Trøndelagsutstillingen

Gratis søndagsomvisning på Trøndelagsutstillingen:

Søndager 18/9, 25/9, 1/10 kl. 13.00
i jubileumsutstillingen Fortid møter samtid
på Trøndelag Senter for Samtidskunst

Søndager 18/9, 25/9, 1/10 og 9/10 kl. 14.00
i den juryerte utstillingen i Galleri KiT
Kunstakademiet i Trondheim
Innherredsveien 7A

Velkommen på omvisning med våre dyktige formidlere!

Les mer om utstillingene her.

_mg_7758

21. september 2016Samtale Kjell Erik Killi Olsen/Marius Amdam kl. 17

Bankhead og Liten skogsdemon, Kjell Erik Killi Olsen og Marius Amdam, to malerier og to kunstnere

Onsdag 21. september kl. 17.00-18.30

Kjell Erik Killi Olsen og Marius Amdam er to av kunstnerne som er med på Trøndelagsutstillingens jubileumsutstilling Fortid møter samtid. Møt kunstnerne i samtale med Cathrine Hovdahl Vik, kunsthistoriker og konservator ved Trondheim Kunstmuseum

Løvetannbarna
Kan du smile gjennom tårer når ditt liv blir knust til støv? Kan du atter skimte våren gjennom høstens gule løv? Kan du glemme sorg og smerte, krig og urett, hat og svik? Uten bitterhet i hjertet er du meget, meget rik.
(Løvetannbarn – de klarte seg, mot alle odds, Ringheim og Throndsen, Cappelen, 1997)

«To kunstnere fra Trondheim, to kunstnere som jobber med ulike medier, to kunstnere med en forkjærlighet til maleriet, to kunstnere som representerer hver sin generasjon, den ene vel etablert gjennom flere tiår, den andre i sitt første. To kunstnere som begge er relatert til det ekspressive, fortellende maleriet. Både Amdams og Killi-Olsens kunstnerskap synliggjør en kunsthistorisk kompetanse og ydmykhet, men samtidig som de ser seg tilbake, går de nye veier, bygger videre. De har et kompromissløst forhold til kunsten og dets vesen.»*

*Utdrag fra Cathrine Hovdahls Viks tekst til verkene.

fb_banner_killi-olsen_amdam

18. august 2016Åpning Vegar Moen kl. 12

 • Åpning torsdag 18. august kl. 12.00 med kunstneren til stede til kl. 16. Vi holder åpent til kl. 19.00.

I serien «Langs elven» har Vegar Moen fotografert søppel samlet opp og sortert av mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Bildene er store og detaljrike. Ved hjelp av lange lukkertider er alle bevegelser visket ut. Ansiktene er borte. Individene er borte. Bare det som ligger stille er igjen. Det er ikke ofte man kan studere restprodukter så nøye, verken husholdningsavfall eller andre materialer som spyles ut av det sosiale rom. Her er det nennsomt presentert i et rent og pent galleri. Søppel har en sentral posisjon i kunsthistorien og Moen ønsker å utforske det samtidige fotografiets muligheter.

Les mer
 • Opening Thursday 18 August at 12.00. The doors will be open until 19.00.

Vegar Moen has for many years travelled regularly around the world photographing landscapes and architecture with his large format camera. In his series «Along the river», Moen has photographed garbage and rags collected by people living in extreme poverty. By using very long exposure time, all movement and faces disappear from the photos. Only the trash and the motionless remain. Here is a chance to study garbage, leftovers and household waste in high resolution, carefully composed and presented in a clean and beautiful gallery.

01. juli 2016Vindusutstilling i juli

Trøndelag Senter for Samtidskunst holder stengt i juli for ferieavvikling.

Utstillingen Don Quixote, Sancho Panza & Co. – av og med & Co. = kunstnerduoen Patrik Entian og Aleksi Wildhagen, fortsetter som vindusutstilling og kan betraktes fra utsiden av galleriet.

Høstens første utstilling er Vegar Moen – Langs elven
som åpner torsdag 18. august.

Vi ønsker alle våre venner riktig god sommer!

kesä

 

 

 

 

 

09. juni 2016Presentasjon Patrik Entian/Aleksi Wildhagen kl. 19.30

Kunstnerne snakker om prosjektet og presenterer boka «Hvittingfoss – & Co.» som i tekst og bilder beskriver alle de arbeidsøkter & Co. har vært gjennom rundt om i Hvittingfoss under perioden oktober 2014 til juli 2015.

Entian og Wildhagen4-Detalj

Les mer om utstillingen

26. mai 2016Åpning Patrik Entian/Aleksi Wildhagen kl. 19

& Co. er et samarbeid bestående av billedkunstnerne Patrik Entian og Aleksi Wildhagen. De er svært gamle og veldig unge. De reiser i kunst, i tid, sted og sosiale møter. Samarbeidet & Costartet sommeren 2014 og de debuterte som duo ved Høstutstillingen samme år.

Utstillingen gjenspeiler en altoppslukende, navlebeskuende og famlende tro på bildet, individet og stedet.

Les mer om utstillingen

23. april 2016Samtale Franz Schmidt and Jessica Hemmings at 15.00

Lørdag 23. april kl. 15.00 Franz Petter Schmidt i samtale med Jessica Hemmings, professor i visuell kultur og rektor ved School of Visual Culture, National College of Art & Design, Dublin. Samtalen vil foregå på engelsk.

Les mer om utstillingen

Saturday 23 april at 15.00 Franz Petter Schmidt and Jessica Hemmings, Professor of Visual Culture and Head of the School of Visual Culture at the National College of Art & Design, Dublin, will be speaking about the exhibition. In English.

Read more about the exhibition

21. april 2016Åpning Franz Petter Schmidt kl. 19

Velkommen til åpning av utstillingen Weaving Fabrics for Suits av Franz Petter Schmidt torsdag 21. april kl. 19.00

Franz Petter Schmidt er herreskredder og tekstilkunstner, engasjert i forskning på historien om norsk tekstil- og ullvareindustri.

Les mer

Welcome to the opening of the exhibition Weaving Fabrics for Suits by Franz Petter Schmidt Thursday 21 April at 19.00.

Franz Petter Schmidt is a men’s tailor and a textile artist. He is deeply engaged in research on the history of the Norwegian textile industry.

Read more

 

07. april 2016Kveldsåpen utstilling og videovisning til kl. 20

Torsdag 7. april har vi utvidet åpningstid fra kl. 12.00 – 20.00.
Kveldsvisning av videoprogrammet «Lost In Space» (00:50 min) starter hver time, og siste visning begynner kl. 19.00 og er ferdig kl. 19.50.
 
Dette er også en fin anledning til å få se utstillingen «Cover with the Moon» av Marius Engh og Daniel Jensen.
 
On Thursday, April 7, we have extended our opening hours, the video program «Lost In Space», and the exhibition «Cover with the Moon», will remain open to the public for four additional hours, closing at 20:00.
 

«Lost In Space» (00:50 min), video program starts at the hour, last screening begins at 19:00 and ends at 19:50.

MetaMorf2016

30. mars 2016Seminar Lost in Space @12:00

LOST IN SPACE – SEMINAR
Wednesday 30 March @ 12:00 – 16:00
@ Kunstarken, Kunstakademiet i Trondheim, NTNU

Free entry.

A look at the discourse regarding space travels within art practice and popular culture.

LECTURE // JEREMY WELSH
“Spaceman”, an illustrated lecture on the image of the astronaut in art, literature and popular culture.

ARTIST TALK // INGER LISE HANSEN
Film maker Inger Lise Hansen will talk about her works and the ways in which her images destabilise our spatial sense.

PRESENTATION // BULL.MILETIC
Artist duo Bull.Miletic (Synne Tollerud Bull, PhD Research Fellow at Department of Media and Communication, University of Oslo) and Dragan Miletic (Artistic Research Fellow at Norwegian University of Science and Technology) will talk about the progressive geography of the aerial view in motion.

VIDEO SCREENING // JOHANNA EDGREN – UNDEFINED FRAGMENTED OBSERVATIONS
“For this project I have investigated and documented a place in the middle of Sweden where UFO observations took place during the sixties. The project developed to become a kind of search for something, in and through nature here on earth, seen both from a micro and a macro perspective. The end result is a video collage where fragmentary elements of observations in nature are combined with sounds from outer space.” Johanna Edgren, 3rd year BFA student

The seminar is a collaboration between Trøndelag Centre for Contemporary Art and Trondheim Academy of Fine Art.

Read more

In collaboration with

MetaMorf2016

 

 

 

 

 

 

 

30. mars 2016Vernissage Lost in Space @19:00

LOST IN SPACE – VIDEO SCREENING 30 March – 10 April
Inger Lise Hansen / Joan Jonas / George Snow / Anders Solberg
Vernissage Thursday 30 March @19:00

Trøndelag Centre for Contemporary Art presents a video program consisting of four films, from the 1980’s and the 2000’s, all of which engage with notions of «space» literally and metaphorically.

The program is curated in collaboration with Jeremy Welsh, artist and professor at the Trondheim Academy of Fine Art, NTNU.

Special afternoon screenings on Thursday 7 April @ 12 – 20. The video program starts every whole hour. Last screening starts @ 19.00.

Read more

In collaboration with

MetaMorf2016

 

 

 

 

 

 

 

17. mars 2016Åpning Marius Engh & Daniel Jensen kl. 19

Åpning av utstillingen Cover with the Moon av Marius Engh og Daniel Jensen torsdag 17. mars kl. 19.00

Opening of the exhibition Cover with the Moon by Marius Engh and Daniel Jensen Thursday 17 March at 19.00

Les mer / Read more

06. mars 2016Foredrag Dr. Bruno Laeng kl. 14

Søndag 6. mars kl. 14.00 – foredrag på engelsk «Beauty is in the eye pupil of the gazer» ved professor Bruno Laeng

Sunday 6 March at 14.00 – lecture in English «Beauty is in the eye pupil of the gazer» by Dr. Bruno Laeng, professor in cognitive neuropsychology, University of Oslo.

På utstillingens siste dag har Kristine Dragland invitert professor Bruno Laeng, professor i kognitiv nevropsykologi ved UiO, til å holde et foredrag om estetikk og effekt på pupiller. Forskning på pupillen kan brukes for å måle aktivitet i hjernen spesielt i forhold til ubevisste prosesser.

I forbindelse med utstillingen Firehead av Kristine Dragland. Kunstneren vil være tilstede.

brunol

 

 

 

 

 

 

 

 

24. februar 2016Stilling ledig som utstillingskoordinator 50%

Vi søker en dyktig og ryddig person til vår nyopprettet stilling som utstillingskoordinator i 50% engasjement. Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) er et visningssted for samtidskunst og kompetansesenter for kunst i offentlige rom, etablert i Trondheim i 1976. Kunstsenteret formidler utstillinger av høy kunstnerisk kvalitet og presenterer kunstnerskap og nye produksjoner innen billedkunst og kunsthåndverk. Utstillingskoordinatoren skal i samarbeid med staben og kunstfaglig råd ivareta vårt faglige program og virksomheten som kunstnerstyrt formidlingsinstitusjon. Søker må ha faglig relevant utdannelse, eller praksis, innenfor kunst og ha produksjonserfaring fra kunstfeltet, og evner å planlegge og koordinere utstillinger og annen programaktivitet med høy kvalitet.

For mer informasjon se stillingsannonse på NAV eller ta kontakt på epost med daglig leder Randi M. Brockmann

Stillingen er ettårig, med mulighet for ytterligere to år. Tiltredelse snarest.

Søknadsfrist 15. mars

Søknad med CV og referanser sendes via epost til randi@samtidskunst.no

11. februar 2016Åpning Kristine Dragland kl. 19

Velkommen til åpning av Krstine Draglands utstilling Firehead torsdag 11. februar kl. 19.00.

Tanker og handlinger er både bevisste og ubevisste. De ubevisste oppstår når man har gjort noe så mange ganger at man ikke lengre trenger å tenke på hvordan de skal utføres.

Til utstillingen har Kristine Dragland skapt flere skulpturer med tilhørende malerier, videoer og objekter sentrert rundt denne tilstanden. Musiker Kittenparty har lagd et lydverk for utstillingen.

Et viktig aspekt i utstillingsrommet har vært å skape et sted med lignende ro og konsentrasjon som i skapelsen av verkene.

Les mer om utstillingen

Welcome to the opening of Kristine Dragland’s exhibition Firehead Thursday 11 February at 19.00.

Our thoughts and actions are both conscious and unconscious. The unconscious processes occur by doing something so many times, that you no longer need to think how it should be performed.

In her exhibition, Kristine Dragland has created several sculptures, paintings, videos and objects centred on this state. An important aspect for the artist is to create the exhibition space as a place with similar tranquillity and concentration as in her creation of the works.

Read more

 

07. januar 2016Åpning Lars Skjelbreia kl. 19

Velkommen til årets første åpning torsdag 7. januar kl. 19.00
Welcome to the opening Thursday 7 January at 19.00
The opening starts with Artist Talk between philosopher and writer Kjartan Ingvarsson and artist Lars Skjelbreia (in English)

Now I do not know whether I was then a man dreaming I was a butterfly, or whether I am now a butterfly, dreaming I am a man. – Chuang Tzu

I sin separatutstilling tar Lars Skjelbreia for seg den mikroskopiske dimensjonen som utgangspunkt for utfoldelsen av det indre landskapet av psyken. Gjennom mønster, strukturer, tekstur og farger fra en dimensjon vi ellers ikke erfarer, prøver Skjelbreia å re-lokalisere og utvide det menneskelige feltet, og skape identitet og gjenkjennelse med naturen. Hans objekter, skulpturer og installasjoner tar således for seg små perspektiver som leder til de store i naturens mangfoldige dimensjoner. For Lars Skjelbreia er det å skape og å oppdage én og samme handling.

Lars Skjelbreia (f. 1983) bor og arbeider i Oslo og Trondheim. Han har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Reykjavik (BA 2003-06) og Kunstakademiet i Trondheim, NTNU (MFA 2007-09).

Kjartan Ingvarsson is a philosopher, publisher, writer and connoisseur beer-drinker. Ingvarsson is constituted through an academic background of philosophy, literature and art. His philosophical approach is constantly informed by his obsessive engagement with perception, reflection, media and overindulgence in popular culture. Ingvarsson is convinced that a pure philosophical method entails an active exploration of realms present and unseen, abstract and tangible, particularly, the spaces in which those plateaus overlap, meld and birth new horizons.

Les mer

PSYCHEfargeutsnitt b785px

 

 

 

 

 

 

16. desember 2015Kariannes Bierstube kl. 20

Er du lei sju sorter, sylting og shopping?
Kjønnet er en våt muskel inviterer til Bierstube på TSSK onsdag 16. desember kl. 20 – 23.

Release KLIV FANZINE

Konsert Karianne og Klimakteriet
Guest artists: Veslemøy Lilleengen | Mona Undisdatter | Edvine Larssen.

Øl (ta med sedler og mynt)

NB! Et julefritt arrangement.

flyer_event

 

 

 

 

 

 

 

10. desember 2015Kunstnersamtale Pia Antonsen Rognes kl. 19

Kunstnerpresentasjon Pia Antonsen Rognes 10. desember kl. 19
«Den ufullstendige kroppen som uttrykk for indre konflikt»

Velkommen til kunstnerpresentasjon med Pia Antonsen Rognes og samtale mellom kunstneren og designer/kurator Ingun Myrstad torsdag 10. desember kl. 19.

pia0001_nk4dwo

 

 

 

 

 

 

 

Hva skjer i vår kropp når vi møter kunstverk som representerer forvridde, smertelidende kroppsdeler? Kunstneren snakker om det som har innflytelse på hennes arbeider, og viser gjennom sin egen prosess og eksempler fra andre kunstnere hvordan representasjoner av kroppslige former og svært sanselige materialer kan leses som utrykk for indre konflikt.

Pia Antonsen Rognes er født i Trondheim i 1986, og fullførte i fjor en mastergrad i billedkunst på Iceland Academy of the Arts. Sin bachelorgrad tok hun på Kunst- og Designhøgskolen i Bergen, der hun fordypet sin sterke interesse for tekstil som medium.

Gjennom sine arbeider utforsker hun det fysiske møtet med materialer, og sammenhengen mellom kvaliteter som oppleves som tiltrekkende og frastøtende. Motstridende assosiasjoner og antropomorfe kvaliteter er gjennomgående uttrykk, som knyttes opp i mot hennes tematiske utforskning av konfliktbaserte tilstander i menneskers indre liv.

I år ble hun tildelt Trøndelagsutstillingens debutantpris for verket «As they believe my lying body», og i 2013 vant hun Kunsthåndverkprisen fra BKH for tekstilskulpturen «river i meg venter lokker vekker den som lengter»

TILSLUTT BLIR DET FEST! Arrangementet markerer samtidig avslutningen av Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum i Midt-Norge  «Vi bryter oss inn», og etter presentasjonen blir det fest med servering av grøt og spekemat med drikke til. ALLE ER HJERTELIG VELKOMMEN!

Arrangementet er støttet av Fritt ord.

Pia_Esjan_0005_kiaqvv

 

 

 

 

 

 

26. november 2015Åpning Karianne Stensland kl. 19

Velkommen til åpning torsdag 26. november kl. 19
Welcome to the opening Thursday October 26 at 19

I N T R O : T I L F E L L E  blir en framvisning av kunstneriske ferdigheter på flere nivåer. Fra det profesjonelle til det amatørmessige. Fra det middelmådige til det høyverdige. Utover, innover og sidelengs. Jeg skal prøve og feile. I N T R O : T I L F E L L E blir et forsøk på kunst. Et forsøk på å være ærlig eller uærlig alt etter som. Naturlig eller unaturlig. Fantasifull eller fantasiløs. Nyskapende eller som forventet. Mitt materialvalg vil mest sannsynlig være vilkårlig og gjenkjennelig. Jeg skal bygge opp og rive ned, bygge opp og rive ned. Det abstrakte i det konkrete i bevegelsen i drømmen og erfaringen med noen løse ideer. Noen løse ideer som jeg ikke helt klarer å riste av meg, og som jeg ikke vet om jeg kan stole på. – Karianne Stensland

Les mer

Foto: Jenny Stensland Elvestad

Foto: Jenny Stensland Elvestad

 

 

 

 

 

 

 

 

04. november 2015Franz Schmidt: Weaving Fabrics for Suits kl. 19.30

I forbindelse med vår markering av 40-årsjubileet til Norske Kunsthåndverkere inviterer vi til kunstnerpresentasjon av Frans Petter Schmidt onsdag 4. november kl. 19.30.

Når et veveri legger ned driften, blir maskiner og utstyr stående igjen. Enten blir de kastet, eller så havner de på museum, hva slags verdi har disse gjenstandene i seg selv? Hva med kunnskapen som går tapt ved nedlegging av bedrifter, hvilken verdi har den?

Kunsthåndverker Franz Petter Schmidt (f. 1969) er stipendiat i Det nasjonale stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Avdeling for kunst og håndverk på Kunsthøgskolen i Oslo. Schmidt er en av vinnerne av Scheiblers legat 2015. Stiftelsen Scheibler deler ut Norges største kunsthåndverks- og designpriser.

Vi har invitert Schimdt til å presentere sitt treårige forskningsprosjekt «Textile Traces». Han vil også introdusere sin kommende separatutstilling hos Trøndelag senter for samtidskunst våren 2016, hvor han skal samarbeide med skredder Liv Guri Østrem og Selgren Veveri (Møre).

Franz Petter Schmidt (f. 1969) har svennebrev i herreskredderfaget, og hovedfag fra tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han har hatt flere separatutstillinger, og han har en variert arbeidserfaring fra norsk tekstilindustri, og fra samarbeidsprosjekter med kolleger i norsk motebransje. Schmidt har også arbeidet som konsulent for håndverksbedrifter i Sør Afrika og Swaziland.

Arrangementet skjer i samarbeid med Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge og er støttet av Norske Kunsthåndverkere go Fritt ord.

Fra veveriet ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk i 2014. Foto: Fin Serck-Hanssen

Fra veveriet ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk i 2014. Foto: Fin Serck-Hanssen

40_logo_sort_800px - grå

22. oktober 2015Åpning Svein Flygari Johansen: Waterworks kl. 19.00

Norsk

 • Åpning torsdag 22. oktober kl. 19
 • Kunstneren har en omvisning i utstillingen fredag 23. oktober kl. 18

Flygari Johansen arbeider med ulike medier som installasjoner, film og skulpturer hvor han benytter biologiske materialer, elektronikk, eller digitale komponenter. I utstillingen presenteres tre nye arbeider med fokus på dynamiske prosesser som tilbyr oss forskjellige perspektiver på rom og tid.

Flygari Johansen samarbeider med Jonny Bradley i utviklingen av teknologiske løsninger og programmering av kunstverkene. Begge vil være til stede på åpningen.

Les mer om utstillingen

Se samtale med Svein Flygari Johansen i forbindelse med utstilling i Tromsø kunstforening i 2012

English

 • Opening Thursday 22 October at 19
 • Artist Presentation Friday 23 October at 18

Svein Flygari Johansen (b. 1959) is a prominent and socially engaged Norwegian artist concerned about modernization surrounding nature, culture and identity. Johansen uses different media and materials, making installations, film or sculpture. Dealing with biological materials, electronics and digital components.

Flygari Johansen collaborates with Jonny Bradley in the technical programming and solution of the art pieces. Both will be present at the opening.

Read more

 

11. oktober 2015Omvisning Trøndelagsutstillingen kl. 13

Gratis søndagsomvisning kl. 13

Bli bedre kjent med de 19 deltagende kunstnere og deres kunst!

Hver søndag kl. 13 i perioden 20. september – 11. oktober er det gratis omvisning på Trøndelagsutstillingen.

Velkommen!

——————

Free guided tour at 1pm every Sunday

Every Sunday between 20 September and 11 Oktober there is a guided tour in the exhibition Trøndelagsutstillingen.

Welcome!

 

01. oktober 2015Hildur Bjarnadóttir og Jeremy Welsh kl. 19

Norsk

Hildur Bjarnadóttir:
This has never been considerer a special piece of land

I samarbeid med Norske Tekstilkunstnere og SOFT Moments inviterer vi til kunstnerpresentasjon og samtale mellom Hildur Bjarnadóttir og Jeremy Welsh. Hildur Bjarnadóttir (f. 1969) er for tiden stipendiat i Det nasjonale stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Avdeling for kunst på Kunsthøgskolen i Bergen. I sitt forskningsprosjekt, «Textiles in the Extended Field of Painting», utforsker hun et stykke land i den sørlige delen av Island. Hildur samler inn og benytter plantene som vokser på stedet som «opptaksutstyr» til å undersøke det økologiske og sosiale systemet de tilhører, og således aktualisere kompliserte spørsmål rundt tilhørighet og sted. Hennes praksis er tverrfaglig, basert på tekstil og maleri, og tar form som objekter og installasjoner med plantefarger, vev, silkestoffer og akvareller. I sitt foredrag gir hun et innblikk i sitt kunstnerskap og forskningsprosjekt. Jeremy Welsh er kunstner og professor ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU.

SOFT moments er et prosjekt initiert av Norske tekstilkunstnere (NTK). Prosjektet belyser, tematiserer, eller problematiserer tekstilkunst på ulike måter og på ulike steder.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Arangementet er støttet av Fritt ord.

http://hildur.net
http://www.tekstilkunst.org

 

Hildur Bjarnadóttir Hverfisgallerí

Hildur Bjarnadóttir Hverfisgallerí

 

 

 

 

 

 

 

 

English

Hildur Bjarnadóttir:
This has never been considerer a special piece of land

Hildur Bjarnadóttir is currently a research fellow in the Norwegian Artistic Research Programme at Bergen Academy of Art & Design’s fine art department. In her research project, Textiles in the extended field of painting, she explores a piece of land she recently acquired in the south of Iceland through the plants on the land. Hildur sees the plants as recording devices to the ecological and social system they belong to and she explores through them complicated issues of belonging to a place today. Her practice is interdisciplinary, drawing on craft (textiles) and fine art (painting). Her presentation will give an insight into her projects both before and during her time as a research fellow. Jeremy Welsh is an artist and professor at Trondheim Academy of Fine Art, NTNU.

The presentation and conversation will be given in English.

http://hildur.net
http://www.tekstilkunst.org

 

 

 

 

 

soft_moments

 

 

 

 

 

 

 

 

19. september 2015Åpning Trøndelagsutstillingen kl. 17

Trøndelag Bildende Kunstnere i samarbeid med Trøndelag Senter for Samtidskunst har gleden av å invitere til åpningen av den 39. Trøndelagsutstillingen lørdag 19. september kl. 17

 • Utstillingen åpnes av Sissel M. Bergh, styreleder TBK
 • Utdeling av kritikerprisen ved Arne Skaug Olsen, kurator og kritiker
 • Utnevnelse av NTNU-kunstner
 • Utdeling av debutantprisen
 • Forfriskninger

Etter åpningen er alle hjertelig velkommen til fest i lokalene til TSSK.

Les mer på www.trondelagsutstillingen.no

Logo-TU39-2015-03-03

 

 

 

 

 

 

 

 

Welcome to the opening of the 39th Trøndelagsutstillingen
Saturday 19 September at 5pm
at TSSK, Fjordgata 11

 • Exhibition will be opened by Sissel M Bergh, Trøndelag Bildende Kunstnere
 • Critics prize is awarded by Arne Skaug Olsen, curator and art critic
 • Awarding of NTNU Artist 2015
 • Awarding Debutant Prize
 • Refreshments

After the opening you are welcome to the opening party at TSSK.

www.trondelagsutstillingen.no

11. september 2015Kulturnatt: Tegn i tiden 18 – 21

Det å fargelegge mønster og detaljrike tegninger er for mange blitt en kilde til å finne ro og konsentrasjon i vår digitale hverdag. Aktiviteten kalles gjerne for mindfullness-tegning og er inspirert av den buddistiske mandalatradisjonen.

TSSK inviterer under Kulturnatt til et møte hvor kunstnere og publikum i felleskap former et verk. Kveldens hendelse kommenterer og belyser trenden med å fargelegge sorthvite konturtegninger for å oppnå ro eller mindfullness. Publikum får anledning til å fargelegge konturtegninger utført på stedet.

Gjennom tre timer kan alle som vil delta i sitt eget tempo og i felleskap med andre fargelegge store sorthvite tegninger laget av kunstnerne Anne Helga Henning, Håvard Stamnes og Ingunn Ystad. Sorthvite mønster og figurer vil i løpet av kvelden få farge gjennom publikums deltakelse.

Gratis inngang. Alle er velkommen!

Klikk på animasjonen og den setter seg i gang.

Videoanimasjon Ingunn Ystad

03. september 2015Høstprogrammet er ute!

Utstillingsprogrammet for høsten 2015 har nå kommet fra trykkeriet og kan hentes på kunstsenteret og vil også bli lagt ut på byens kafeer, museer, gallerier, bibliotek osv.

Du er hjertelig velkommen til våre arrangementer!

Last ned høstprogrammet / Download our program

01. september 2015Søk statens utstillingsstipend

Statens utstillingsstipend 2015

Yrkesaktive billedkunstnere, kunsthåndverkere og kunstfotografer som bor og/eller virker i Norge, og som kan vise til tilstrekkelig faglig virksomhet, kan søke. Maksimalt stipendbeløp er kr 50 000.

Søknadsfrist 1. september. Søknaden sendes til kunstnersenteret i den region utstillingen skal avholdes. (For utstillinger i Oslo sendes søknaden Akershus kunstsenter.)

Søknadsskjema og retningslinjer

Det gis ikke støtte til utstillinger som er avholdt eller åpnet før søknadsfristen, kollektivutstillinger eller til utstillinger i utlandet.

02. august 2015Performance Karin Aurora Lindell kl. 13 – 16

Karin Aurora Lindell: Balansekunst

 • Finissage med performance ved kunstneren på siste utstillingsdag søndag 2. august kl. 13 – 16.

Installasjonen kan betraktes fra utsiden av galleriet i hele juli mens vi holder sommerstengt fra 25. juni til 14. august.

Les mer om prosjektet
Karin Aurora Lidell s verk på X Border konstbiennal i Luleå

Karin Aurora Lidell s verk på X Border konstbiennal i Luleå

30. juni 2015Åpning Karin Aurora Lindell kl. 19

Karin Aurora Lindell: Balansekunst

30. juni – 2. august 2015

 • Åpning med performance tirsdag 30. juni kl. 19.

Installasjonen «Balansekunst» er Karin Aurora Lindells nyeste verk som inngår i hennes pågående prosjekt «Syersken – Lindells mobile tekstilfrabrikk»

Installasjonen kan betraktes fra utsiden av galleriet i hele juli mens vi holder sommerstengt fra 25. juni til 14. august.

Les mer
Karin Aurora Lidell s verk på X Border konstbiennal i Luleå

Karin Aurora Lindells verk på X Border konstbiennal i Luleå

04. juni 2015Åpning Munan Øvrelid kl. 19

Munan Øvrelid: Fugl far tall. Øyne hånd. Stein vann vind.

Åpning torsdag 4. juni kl. 19

Munan Øvrelid presenterer to komplekse installasjoner som begge handler om forenkling og abstrahering av natur, økonomi og politikk. Utstillingen handler om å sanse gjennom å registrere i et spenn av teknikker fra matematikk til tegning, fotografi, lyd og grafiske trykk. Øvrelids kunstverk strekker seg fra grafer og utregninger til bilder utenfor menneskelig kontroll og perspektiv, fra objektiv matematikk til unike relasjoner. Øvrelids abstraksjoner bidrar til å gjøre komplekse sammenhenger synlige og dermed nye forståelser mulig, men der er alltid noe som unndrar seg i distansen mellom matematikken og objektet, subjektet og matematikken, subjektet og objektet og objektet og objektet.

Les mer om utstillingen
http://www.munanovrelid.com/

Munan Øvrelid Seydisfjor.indd

 

15. mai 2015Artist Talk Lina Berglund / Simon Harvey kl. 18

Friday 15 May at 18.00

Artist Talk with Lina Berglund and Simon Harvey,
Associate Professor at KiT – Trondheim Academy of Fine Art.

On the occasion of the exhibition of paintings by
Lina Berglund : Dissolving the Image – Preparing for Love.

Free entry. Welcome!

With support from Fritt ord.

Read more about the exhibition

_MG_4225

09. mai 2015Konsert John Butcher/Michael Duch kl. 15

I samarbeid med Trondheim Jazzfestival har vi gleden av å kunne invitere til konsert lørdag 9. mai kl. 15

In collaboration with Trondheim Jazz Festival it is our pleasure to invite to concert Saturday 9 May at 15.00

JOHN BUTCHER / MICHAEL DUCK

John Butcher er en engelsk saxofonist som er regnet for å være en av de fremste utøverne i den eksperimentelle musikken i dag. Han er utdannet som fysiker, og tross at han har en doktorgrad innen feltet, valgte han å bli musiker.
Butcher har bakgrunn som jazzmusiker, men er mest kjent for sitt eksperimentelle utrykk og samarbeid med en ulike utøvere innen friimprovisasjon og eksperimentell samtidsmusikk. Gjennom tekniske ferdigheter og utforskende spillestil har han sørget for å utvide saxofonens klangmuligheter.

Michael Francis Duch har også en doktorgrad, men innen eksperimentell musikk. Han har også bakgrunn som jazzmusiker og er i dag kjent for eksperimentell samtidsmusikk og som en grensesprengende improvisatør.

Både Butcher og Duch har spilt med flere av de samme musikerne, blant annet med det legendariske ensemblet AMM.

Under Jazzfest møtes de for aller første gang.

…………………………………………………………….

John Butcher is an english saxophone player who´s considered to be one of the finest performers in the experimental field of music today. Butcher’s work ranges through improvisation, his own compositions, multitracked pieces and explorations with feedback and extreme acoustics.

Michael Francis Duch (Trondheim, 1978) is a Norwegian bass player and Associate Professor at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU). He has been involved in more than 50 recordings released in various formats, including two solo albums, and has played concerts in Europe, Asia and North America.
This will be their first musical meeting.

Billetter kr. 200/100 selges også ved inngangen. / Tickets kr. 200/100 will also be sold at the entrance.

Billetter / Tickets
Michael Duck. Foto: May Irene Aasen

Michael Duck. Foto: May Irene Aasen

06. mai 2015Åpning Amund Ulvestad kl. 20.00

Amund Ulvestad: Schizophonium

 • Åpning med konsert og performance onsdag 6. mai kl. 20

Amund Ulvestad presenterer en minimalistisk audiovisuell installasjon som tematiserer schizophonia – lydens løsrivelse fra sin kilde.

Her kan du FÅ en forsmak av verket

Åpningskonserten til Schizophonium vil inneholde fremføringer av flere av prosjektene som inngår i masteroppgaven til Ulvestad ved Institutt for Musikk, NTNU, avdeling musikkteknologi.

Gjennom syv separate kunstverk/komposisjoner, der lyd utgjør et viktig eller det viktigste elementet i alle, har Ulvestad forsøkt å utforske kontrasten mellom automatiske mimetiske produkter og den faktiske verden fra forskjellige innfallsvinkler. Åpningskonserten inneholder fire av disse, og installasjonene Kutt/Morf og Schizophonium utgjør det femte og sjette. Det syvende, videoen Kontinuum, kan sees og høres på nettsiden.

Les mer om åpningskonserten

http://www.amundulvestad.no/

Schizophonium-pic03-web

30. april 2015Åpning Lina Berglund kl. 19.00

Lina Berglund: Dissolving the Image – Preparing for Love

 • Åpning torsdag 30. april kl. 19

I utstillingen «Dissolving The Image – Preparing for Love» presenterer Lina Berglund en stor serie ny oljemalerier på lin-lerret. Plassert stående på gulvet i gallerirommet med enkle trekonstruksjoner oppfordrer Berglunds malerier til fysisk innlevelse og sanselig intimitet. Kunstneren har lenge vært opptatt av utforske en interaktiv følsomhet og gjensidig tilblivelse mellom bildeobjekt, betrakter og rom.

http://www.linaberglund.com/

22. april 2015Årsmøte TSSK kl. 18.00

Tid: Onsdag 22. april kl. 18.00

Sted: Trøndelag Senter for Samtidskunst, Fjordgata 11

Alle medlemmene i Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge har stemmerett ved årsmøtet i TSSK. Vedtak gjøres med simpelt flertall blant de fremmøtte. Vedtektsendring krever 2/3 flertall blant de frammøtte.

Sakspapirer blir sent ut til medlemmer tre uker før møtet.

 

19. april 2015Finissage med kunstnersamtale kl. 14

Søndag 19. april kl. 14.00

På siste utstillingsdag for Ingri Haraldsen & Petter Buhagens utstilling TURBIDITY ønsker vi velkommen til samtale mellom skribent og medredaktør i Kunstforum Monica Holmen og kunstnerne.

«Ingri Haraldsen og Petter Buhagens arbeider kan forstås som konsekvenser av forsøk på å hanskes med samtidens evige informasjonstrengsel, som kommentarer til det som kanskje best karakteriseres som et ambivalent, tidvis anstrengt og desillusjonert forhold til dagens informasjonstunge hverdag. Samtidig hinter de til verdien av å forville seg. Abstraksjonene forsterker den tvilen som oppstår, men det er nettopp mangelen på entydige svar som gir pusterom og åpner for andre innfallsvinkler.»

(Utdrag fra utstillingstekst av Monica Holmen)
Arrangementet er støttet av Fritt ord.
Ingri Haraldsen & Petter Buhagen: TURBIDITY

Ingri Haraldsen & Petter Buhagen: TURBIDITY

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om utstillingen

28. mars 2015Vi har åpent i påsken

Trøndelag Senter for Samtidskunst holder åpent for byfolket i påska og har følgende åpningstider:

Palmehelga 28.-29. mars kl. 12 – 16

Mandag – tirsdag stengt.

Skjærtorsdag – 1. påskedag kl. 12 – 16

2. påskedag stengt

Aktuell utstilling:

Ingri Haraldsen & Petter Buhagen: TURBIDITY

Vi ønsker alle våre venner en god påske!

26. mars 2015Åpning Ingri Haraldsen & Petter Buhagen kl. 19

Ingri Haraldsen & Petter Buhagen
TURBIDITY

 • Åpning torsdag 26. mars kl. 19
 • Kunstnersamtale søndag 19. april kl. 13

Ingri Haraldsen og Petter Buhagens arbeider er resultater av abstraksjoner der det som en gang var kilden nå befinner seg så langt fra sin opprinnelige kontekst at enhver forutsetning for å kunne forstå hva det er man ser på, er borte. Arbeidene kan fortone seg som vage, fremmede, på grensen til ugjennomtrengelige. Som abstraksjoner er de ugjenkjennelige, i sin fremmedgjorthet er de besnærende og forlokkende, der man under overflaten – hvis man bare vil – kan finne irrgangene, la seg lede av tilfeldigheter og oppdage skjulte mellomrom for nye meninger og andre fortellinger.

Utdrag fra utstillingsteksten av Monica Holmen

Les mer om utstillingen

15. mars 2015Artist Talk Regina Möller/Anne-Gro Erikstad kl. 13

Sunday March 15 at 13.00

Finissage and Artist Talk between curator Anne Gro Erikstad and artist Regina (Maria) Möller.

On the occasion of the last day of the exhibition THE SILENT SPEAKER – Part II: The Costume

Free entry.

regina_28

24. februar 2015Kunstens autonomi og kunstens økonomi kl. 18

Kunstens autonomi og kunstens økonomi
Vigdis Moe Skarstein presenterer utredningen

Tirsdag 24. februar kl. 18 – 19.30 på Kunstakademiet i Trondheim

Du kan laste ned presentasjonen til Vigdis Moe Skarstein her som pdf.

Trøndelag Senter for Samtidskunst inviterer i samarbeid med Kunstsentrene i Norge til en presentasjon av Kulturdepartementets rapport Kunstens autonomi og kunstens økonomi.
Leder av utredningsarbeidet, Vigdis Moe Skarstein, vil selv presentere rapportens innhold, og fokuserer i denne gjennomgangen på status og tiltak for det visuelle feltet.

NB!! Arrangementet er grunnet utstilling på TSSK lagt til
Seminarrommet i 3 etg. Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Innherredsveien 7, Inngang A.
Enkel bevertning.

Påmelding kreves og sendes til
randi@samtidskunst.no

Rapporten Kunstens autonomi og kunstens økonomi ble publisert 28.01. 2015 og finnes som nedlastbar pdf på KuDs nettside https://www.regjeringen.no/nb/dokumenter/rapport-kunstens-autonomi-og-kunstens-okonomi/id2364099 Rapporten er på åpen høring frem til 08.05 2015.

avis_Portrett_VMS b400px

Vigdis Moe Skarstein

 

19. februar 2015Opening Regina (Maria) Möller at 19.00

Regina (Maria) Möller

THE SILENT SPEAKER
Part II – The Costume

 • Opening Thursday 19 February at 19.00
 • Finissage with Artist Presentation Sunday 15 March at 13.00

The Silent Speaker – a trilogy – is a project in-progress developing over time from part one, to two and three. The three chapters of this story are built upon each other, and have been created for three different cultural venues.

Part II: The Costume is a solo-show in the Exhibition Space of Trøndelag Centre for Contemporary Art / TSSK , February 19 – March 15 2015.

The Silent Speaker embodies “silence”, “delay” and “the invisible”. Although quite controversial discussed subjects, they imply listening, concentration and focus. These are invaluable features to be anew addressed in a time that is full of “noise”, “velocity” and virtual “visibilities”, which cause in the din of digital life a constant reconstruction of identity.

Read more

 

08. februar 2015Artist Talk Vemund Thoe og Jason Havneraas at 13.00

Vemund Thoe: Ship of Fools

Sunday 8 February at 13.00

 • Finissage with Artist Talk between Jason Havneraas and Vemund Thoe  / Finissage med samtale mellom Jason Havneraas, medlem av kunstfaglig råd ved TSSK, og Vemund Thoe.
 • The talk will mostly be in English. / Samtalen vil hovedsakelig foregå på engelsk.
 • Read more on our website.
«A Ship of Fools and a Prairie of Idiots» by Jason Havneraas
Les om utstillingen

16. januar 2015Vårprogrammet er ute!

Velkommen til en ny sesong hos Trøndelag Senter for Samtidskunst. I fjor mottok vi 220 søknader fra kunstnere som ønsket å samarbeide med senteret i 2015 og 2016. Det er gledelig at så mange søker, og at kunstprosjektene er av gjennomgående høy kvalitet. Det at kunstnere kan søke utstillingsplass hos autonome og profesjonelle visningssteder er svært viktig for et levedyktig kunstfelt, og for et voksende kunstinteressert publikum. For oss som kunstnerdrevet institusjon er formidling av kunstnerisk mangfold en kvalitet i seg selv, og et viktig demokratisk prinsipp vi har opprettholdt gjennom snart 40 års virksomhet i Trondheim.

Kunstfaglig råd, bestående av kunstnerne Jason Havneraas og Anne Helga Henning samt undertegnede, presenterer denne vårsesongen et utstillingsprogram bestående av separatutstillinger. De syv utvalgte kunstnerne jobber innenfor vidt forskjellige uttrykksformer og medier. Alle opererer på et høyt faglig nivå og med flere produksjoner bak seg, nasjonalt og internasjonalt. Flere er relativt unge, men er solid forankret i sine kunstfaglige praksiser. Utstillingene presenterer nye verk, hvor relasjonen mellom stedet, kunstverkene og betrakteren er en del av det undersøkende prosjektet.

I løpet av visningsperiodene inviterer vi til kunstnerpresentasjoner i form av samtaler, eller omvisninger ledet av kunstnerne selv. For noen av oss er slike møter døråpnere og kan gi oss en grundigere forståelse av hva kunstnerne arbeider med. Vi planlegger også relevante foredrag, verksteder og andre publikumsaktiviteter knyttet til utstillingene som vi håper vil favne flest mulig av dere. Disse annonseres underveis på vår nettside, gjennom sosiale medier og nyhetsbrev.

Randi Martine Brockmann
Daglig leder

Utstillingsprogrammet for våren 2015 kan hentes på kunstsenteret og vil også bli lagt ut på byens kafeer, museer, gallerier, bibliotek osv.

Last ned vårprogrammet som PDF

forside

 

 

 

 

 

 

 

15. januar 2015Åpning Vemund Thoe kl. 19

Vemund Thoe: Ship of Fools

15. januar – 8. februar 2015

 • Åpning torsdag 15. januar kl. 19
 • Kunstnersamtale vil bli annonsert.

Vemund Thoe arbeider i hovedsak med maleri og har i lengre tid vært opptatt av abstraksjon som tegn på menneskelig eksistens. I utstillingen «Ship of Fools» – Narrenes skip – viser Vemund Thoe nyproduserte figurative og abstrakte malerier av ulike fartøyer (skip og fly). Narrenes skip er en gammel allegori – et symbolsk motiv – basert på middelalderens historier om skip som seilte fra havn til havn og tok med seg de gale og de utstøtte i samfunnet for å frakte dem på reise mot en ukjent skjebne.

www.vemundthoe.com

22. desember 2014God jul og godt nytt år!

Vi ønsker publikum, kunstnere og samarbeidspartnere en riktig fin juletid og sender gode ønsker for det nye året 2015.

Første utstilling i 2015 er Vemund Thoe: Ship of Fools som åpner torsdag 15. januar kl. 19.

Vårens utstillingsprogram vil bli publisert rundt årsskiftet.

Galleriet holder stengt 22. desember – 14. januar, men personalet er på plass igjen mandag 5. januar.

 

14. desember 2014Squishy Circuits – Lek med elektrisk deig kl. 13

Trøndelag Senter for Samtidskunst ønsker alle barn og lekne voksne velkommen til verkstedet «Squishy Circuits».

SØNDAG 14. DESEMBER kl. 13.00 – 16.00

Her vil alle få muligheten til å bygger figurer i deig med ulike elektriske egenskaper, og kopler på lys og lyd. Noe passer for de helt små, noe passer for de litt større.

Verkstedet ledes av Sigurd Saue fra NTNU Musikkteknologi.

Arrangementet er gratis og krever ikke påmelding!

Passer for hele familien. Gratis inngang. Velkommen!

bilde

22. november 2014Artist Talk [self.] kl. 18

Øyvind Brandtsegg & Aleks Tidemann, Eirik Havdal, Agata Sander & Trond Nicholas Perry in conversation with curator Anne-Gro Erikstad.

Refreshments will be served.

Admission is free and open to the public. Welcome!

Les mer om deltagende kunstnere

20. november 2014Åpning [self.] kl. 18

[self.]

Øyvind Brandtsegg, Eirik Havnes, Ane Hjort Guttu, Carolina Jonsson, Trond Nicholas Perry & Agata Sander

Kurator: Anne-Gro Erikstad

20. november – 21. desember 2014

 • Åpning torsdag 20. november kl. 18
 • Artist Talk lørdag 22.11. kl. 18.00
 • Teknologisk verksted High & Low søndager 30.11 og 14.12 kl. 13.00
 • Gratis og åpent for alle

I det vi våkner opp fra drømmen om høyteknologien som et frigjørende prosjekt og digitale utopier om nettverksdemokratier bare er et svakt flimmer under øyelokket, kan det hende at vi glir inn i en mørkere fantasi. I denne visjonen har teknologien blitt et monster, en fetisj, som er aktiv i stedet for oss og slik dekker over vår impotens. Denne utstillingen presenterer verk som på ulike måter undersøker muligheter for språklige fellesskap og hva som konstituerer et «selv» i en tid der teknologien har endret verden fundamentalt – også for dem som ikke besitter den. Gjennom arbeidene til seks kunstnere og kunstnersamarbeid presenterer utstillingen en refleksjon over estetikkens rolle og muligheter i en tid dominert av kommunikativ kapitalisme.

Les mer om DELTAGENDE KUNSTNERE

18. oktober 2014Åpning Trøndelagsutstillingen kl. 16

Trøndelag Bildende Kunstnere i samarbeid med Trøndelag Senter for Samtidskunst og Trondhjems Kunstforening
har gleden av å invitere til åpningen av 38 Trøndelagsutstillingen

lørdag 18. oktober 
kl. 16 på TSSK, Fjordgata 11
kl. 18 på TKF, Bispegata 9A

• Utstillingen på TSSK åpnes av Edith Lundebrekke, styreleder TSSK
• Utstillingen på TKF åpnes av Daniel Johansen, kunsthistoriker
• Utdeling av kritikerprisen ved Ingvild Krogvig, redaktør Kunstkritikk
• Utnevnelse av NTNU-kunstner
• Utdeling av debutantprisen

Etter åpningene inviterer vi til åpningsfest på Café Ni Muser. Alle er hjertelig velkommen!

Utstillingen varer til søndag 9. november

www.trondelagsutstillingen.no

 

18. september 2014Foredrag Marthe Næstby/Charlotte Bik Bandlien kl. 19

Er klær så viktig da…? Ja!

Torsdag 18. september kl. 19 FOREDRAG ved Marthe Næstby (Fintfolk) og Charlotte Bik Bandlien, antropolog tilknyttet Avdeling Design ved Kunsthøgskolen i Oslo og moteteoretisk redaktør i motetidsskriftet Personae.

Klær og mote er den beste indikatoren for strømninger i samtiden. På lik linje med andre kulturelle utrykk i samtiden sier klær noe om hvem vi er og hvem vi vil være. Klær reflekterer våre verdier!

Gratis. Velkommen!

http://studiofintfolk.com/
Personae

12. september 2014Kulturnatt: Meet the designer kl. 20

SKREDDERSYDD – Norske Kunsthåndverkeres temautstilling 2014

I forbindelse med Kulturnatt er SKREDDERSYDD Popup-store åpent til midnatt. Det blir også mulig å hilse på designere bak Livid Jeans.

Klær av spennende norske designere!
SØLV / HAiK / ELISABETH S. PEDERSEN / FINTFOLK / LIVID JEANS

Kl 20.00: Meet the designer: Jens Olav Dankertsen / Livid Jeans

Livid-Jeansupdate

 

 

 

 

 

SKREDDERSYDD POP-UP STORE er en temporær butikk i en utstilling med klær designet av norske klesdesignere. De interesserer seg for skreddersøm, slow fashion, godt håndverk og skaper unike hverdagsklær med individuell tilpasning og økologisk betydning.

Har du lyst til å prøve SØLV sine berømte klassiske damekåper utført i vevd ullstoff av norsk spælsau, eller noen av de fargerike klærne fra de siste tre kolleksjonene til designkollektivet HAiK; aurlandsko, capser, skjerf, flattops, tights, skjorter, strikka-kjoler eller Røros tweed sjal/skjerf? Kanskje har du hørt om de håndsydde denimbuksene til Livid Jeans? Ellers kan vi friste med unike plagg fra Fintfolk og Elisabeth Stray Pedersen.

SKREDDERSYDD er utstyrt med både prøverom og speil – alt ligger til rette for din nysgjerrighet!

Får du lyst til å kjøpe noe? Så tar vi både kontanter og kort!

Kveldsåpen pop-up store og utstilling fra kl. 16 – 24

www.skreddersydd.net

#kulturnattrondheim

 

06. september 2014I studio med HAIK

Helga 6.-7.september kl 13-16 I STUDIO MED HAIK

Gratis. Velkommen!

http://www.haikwithus.com/

 

04. september 2014Seminar Skreddersydd kl. 10

I tilknytning til utstillingen Skreddersydd arrangeres det SEMINAR  på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum torsdag 4. september kl. 10.00 – 17.00.

Programmet blir publisert og påmelding starter i uke 34.

 

 

30. august 2014I studio med Elisabeth S. Pedersen

Helga 30.-31.august kl 13-16 I STUDIO MED Elisabet S. Pedersen og skredder Liv Guri Østrem.

Gratis. Velkommen!

http://www.elisabethstraypedersen.com/

21. august 2014Åpning Skreddersydd kl. 19

SKREDDERSYDD – NORSKE KUNSTHÅNDVERKERES TEMAUTSTILLING 2014

SØLV / HAIK / LIVID JEANS / FINTFOLK / ELISABETH S. PEDERSEN

21. august – 28. september

Åpning torsdag 21. august kl. 19. Etter åpningen blir det fest.

Skreddersydd er en temautstilling med klesdesignere som bevisst bruker skreddersøm i sine designprosesser og verdimessige valg. Utstillerne representerer en ny bølge av designere som gjennom godt håndverk og samproduksjon med kunden skaper hverdagsklær med individuell og økologisk betydning. I utstillingen inviteres publikum inn i dialogen mellom kunde og designer. Her vil man se ferdige plagg, men like viktig prosessen og historiene bak.

Kurator er Ingun Myrstad i samarbeid med Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge og Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Seminar på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 4. september kl. 10.00 – 17.00.

http://skreddersydd.net/

18. august 2014Høstprogram 2014

TSSKs høstprogram kommer ut rundt 20. august og vil snart bli å finne på museer, gallerier, kafeer, bibliotek osv. rundt i Trondheim. Du kan også hente programmet på TSSK i våre åpningstider.

hostprogram_forsiden

 

 

 

 

 

 

 

Her kan du laste ned høstprogrammet / You can download our program for the autumn here:

Program høsten 2014

13. juni 2014Åpning Maja Nilsen kl. 19

Velkommen til utstillingsåpning fredag 13. juni kl. 19:00.

Welcome to exhibition opening Friday June 13th at 19:00.

Maja Nielsen: Close Your Eyes To What You Can’t Imagine

En stedsspesifikk installasjon laget for Trøndelag Senter for Samtidskunst 2014.

Kunstverket kan kun betraktes fra utsiden av galleriet.

A site-specific installation made for Trøndelag Centre for Contemporary Art 2014.

The installation can only be seen from outside of the gallery.

Les mer/Read more

maja 3 1000px

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06. mai 2014Omvisninger for skoleklasser på Meta.Morf i mai

Trøndelag Senter for Samtidskunst tilbyr omvisning i utstillingen The Emergent City av den brittiske kunstneren Stanza under Meta.Morf – biennale for kunst og teknologi i hele mai måned. Ta kontakt på tlf. 73 52 49 10 eller e-post formidling@samtidskunst.no

Åpen søndagsomvisning kl. 13. Alle er velkommen!

OmvisningstilbudSamtidskunst april og mai 2014-2

01. mai 2014Åpning Stanza (UK): The Emergent City

Stanza (UK): The Emergent City. A Life From Complexity to The City of Bits.

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 1. mai kl. 17.00
Welcome to exhibition opening Thursday 1st of May at 17.00

Meta.Morf er Norges største biennale for kunst og teknologi, organisert av TEKS – Trondheim Elektroniske Kunstsenter. Årets biennale presenterer internasjonal samtidskunst med et fokus på endringsprosesser som estetisk fenomen. Som én av visningsarenaene presenterer TSSK en installasjon av den britiske kunstneren Stanza: The Emergent City (2012) – en elektronisk bymodell med hundrevis av elektroniske komponenter. Disse mottar og behandler informasjon fra et nettverk av trådløse sensorer kunstneren har plassert ute i Trondheim sentrum.

This year’s biennial presents contemporary art with the ambition of illuminating transformative processes as aesthetic phenomena. As one of the biennial venues, we are hosting installations of the British artist Stanza. Among them isThe Emergent City (2012) – an electronic city model with hundreds of electronic components. Who receives and processes information from a network of wireless sensors, that the artist has placed around Trondheim city center.

Les mer/Read more

a_stanza_art4_5_

 

 

 

 

 

 

14. april 2014TSSK tar påskeferie

Trøndelag Senter for Samtidskunst holder stengt i påska.

Neste utstilling åpner torsdag 1. mai kl. 17.00.

Stanza (UK): The Emergent City
– en del av Meta.Morf – Biennale for kunst og teknologi

 

13. april 2014Kunstnerpresentasjon Ann Iren Buan kl. 13

Velkommen til finissage med kunstnerpresentasjon ved Ann Iren Buan søndag 13. april kl. 13.

buan-runeson0004

 

 

 

 

 

 

Les mer om utstillingen

10. april 2014Årsmøte TSSK kl. 19

Tid: Torsdag 10. april kl. 19.00

Sted: Trøndelag Senter for Samtidskunst, Fjordgata 11

Alle medlemmene i Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge har stemmerett ved årsmøtet i TSSK. Vedtak gjøres med simpelt flertall blant de fremmøtte. Vedtektsendring krever 2/3 flertall blant de frammøtte.

Skulle du ikke ha mottatt sakspapirene ber vi deg ta kontakt med oss per e-post post@samtidskunst.no

06. april 2014Kreativt søndagsverksted kl. 13

Vi ønsker alle voksne og barn velkommen til kreativt søndagsverksted kl. 13 – 16 sammen med senterets kunstformidler.

Denne søndagen får alle mulighet til å lage og dekorere egne påskeegg i pappmaché/decoupage – papir, lim og vann.

Gratis inngang! Velkommen!

1964916_644076898998688_1510624423_n

 

 

 

 

 

 

23. mars 2014Kunstnersamtale kl. 13

Velkommen til kunstnersamtale og omvisning med kunstner Elida Runeson og kunstformidler Amalie Marie Selvik søndag 23. mars kl. 13.

buan-runeson0016

 

 

 

 

 

LES MER OM UTSTILLINGEN

13. mars 2014Åpning Iain McCurdy: Trace Diamorph kl. 19

Den britiske kunstneren og komponisten Iain McCurdy presenterer en interaktiv lydinstallasjon i vårt prosjektrom med tittelen, Trace Diamorph (2014). Kunstverket består av en tradisjonell tibetansk syngebolle i messing hvor publikums berøring av metallet – gjennom å stryke eller å slå på bollen – setter i gang en selvgenererende lydprosess.

Velkommen til åpning torsdag 13. mars kl. 19 med kunstneren til stede.

Les mer

Bilde_FB2

 

 

 

 

 

 

 

06. mars 2014Åpning Ann Iren Buan / Elida Runeson kl. 18

Velkommen til åpning av to separate utstillinger torsdag 6. mars kl. 18.00
på Trøndelag Senter for Samtidskunst:

Ann Iren Buan: Deep Sky Crashing Waves

AnnIrenBuan Detalj 1200px

 

 

 

 

 

 

 

Elida Runeson: Öppningar Mot Det Frånvarande

ocean

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begge kunstnere har laget nye arbeider til utstillingen.

Les mer

23. februar 2014Konsert Polymono/Antistereo kl. 14

Polymono/Antistereo (Arnfinn Killingtveit, Eirik Havnes, Bernt Isak Wærstad & Martin Palmer). Prosessert improvisasjon.

Polymono/Antistereo ble etablert i anledning en serie improviserte rasteplasskonserter mellom Stryn og Ålesund i fjor sommer. Kvartetten gjenoppstår under årets Meta.Morf-biennale, og denne konserten blir den første i en serie fremføringer.

Bilde_KULraste

 

 

 

 

 

 

Vil ryste bobilturister med bråkemusikk
Fekk applaus for rasteplassopptreden

Concert Polymono/Antistereo (Arnfinn Killingtveit, Eirik Havnes, Bernt Isak Wærstad & Martin Palmer). Processed improvisation.

13. februar 2014Chandigarh – Le Corbusier kl. 19

Drøm og opprør i indisk modernisme
– Le Corbusier and Chandigarh

Foredrag ved Hans Christie Bjønness, professor emeritus, Institutt for byforming og planlegging, NTNU og Rohit Jigvasu, professor ved Ritsumeikan University, Kyoto, Japan

Fotograf Vegar Moen (f.1967, Røros) deltar i kunstutstillingen «PARADIS» med fotografi fra sin fotoserie Chandigarh Le Corbusier (2006) tatt av byen Chandigarh i Punjab-regionen i India.

Det var i 1952 arkitekten og byplanleggeren Le Corbusier fikk oppdraget med å gjøre tettstedet Chandigarh til den nye hovedstaden i Punjab – og en by for et moderne India. Men byen som i utgangspunktet skulle bli en sosial modell for et inkluderende moderne India, er i økende grad blitt en by for eliten og en voksende middelklasse – et uferdig utopia med noble intensjoner. Moens fotografier av Le Corbuisers monumentalbygg fungerer som en påminnelse om det misforhold, som oppstod mellom lokalsamfunnets behov, levesett og den vestlige visjonen om modernistisk arkitektur.

I den forbindelse er Hans Christie Bjønness og Rohit Jigyasu invitert til å fortelle mer om dette byplanprosjektet til Le Corbusier. Bjønness har i en årrekke tatt sine internasjonale og norske byøkologistudenter til Nepal og India. Hans siste forskningsoppgaver er med Bhopal gass tragedien og om indisk modernisme i samfunnsutvikling og kunst. Jigyasu er utdannet fra India som bygningsbevaringsarkitekt. Han lever i, og arbeider internasjonalt, ut fra Chandigarh og han underviser i Japan. Han er i dag en velkjent, internasjonal ekspert på verdens kultur arv og trusselen fra katastrofer.

I kunstutstillingen «PARADIS» presenterer Tore Reisch, Pernille Elida Fjoran og Vegar Moen kunstverk som på hver sin måte peker på behovet og bevisstgjøringen for å gjenopprette en balanse mellom samfunn, natur og menneske. Interessen for økologi, bærekraftighet og menneskets plass i dette kretsløpet har blitt mer og mer sentral i kunsten som i samfunnet for øvrig.

Gratis inngang. Velkommen!

Vegar Moen: Le Corbusier, rådhuset i Chandigarh, India

Vegar Moen: Le Corbusier, rådhuset i Chandigarh, India

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om utstillingen Paradis med Pernille Fjoran, Tore Reisch og Vegar Moen.

Dream and revolt in Indian modernism
– Le Corbusier and Chandigarh

Lecture by Hans Christie Bjønness, Professor Emeritus, Institutt for byforming og planlegging, NTNU and Rohit Jigvasu, Professor at Ritsumeikan University, Kyoto, Japan

Dream and reality. There is a significant gap between the high ideals of a contextual Indian modernism and its influence on the improvement of the urban reality in India today. The social, cultural, natural and political ideals which were the basis for the Indian modernism movement were at best implemented in a fragmentary way. The difference between the poor and rich increases and the physical structure of cities cement inequality. The uncontrolled slums grow faster than the overall city. This is also the reality in Chandigarh, the state capital of Punjab. Chandigarh’s strength was its conscious departure from existing patterns of traditional and colonial settlements and its spaciousness and wealth of area resources. But the new city which had the ambition to become a social model for an inclusive modern India is increasingly becoming a city for the elite and a fast growing middleclass.

Le Corbusier and Chandigarh. The contribution of Le Corbusier, and his assistants, is often exaggerated. But Le Corbusier, with solid roots in an international modernistic monumental, and also vernacular, tradition, contributed iconic architectural master pieces. This is an architecture which signals the centralised power, with the state parliament assembly, the high court and the state bureaucracy. The ambition of overall civic design was broken by their monumental inaccessibility and secluded location. A sad reality which is further reinforced with the security measures of today. The strong sculptural qualities of the buildings remain, but the reinforced cement concrete crumbles.

Bjønness has worked   extensively in Nepal and India with his international and Norwegian students in Urban Ecological Planning. His latest research is on the Bhopal Gas Tragedy, and on Indian modernism in societal development and fine art.

Jigyasu is a conservation architect who lives and works out of Chandigarh and he teachers in Japan. He is an acknowledged international expert on world cultural heritage sites and the threat of disasters. He defended his Dr.ing. at NTNU in 2002.  

Free entry. Welcome!

06. februar 2014Naturen, paradiset og håndverket kl. 19

Naturen, paradiset og håndverket
– byggeskikk i middelalderen

Foredrag og kunstnersamtale v/Tore Reisch og Terje Thun, førsteamanuensis ved NTNU Vitenkapsmuseet.

De to skulpturene som Tore Reisch viser i utstillingen «Paradis» tar opp tematikk rundt norske håndverkskunnskaper, og vår kunnskap om naturressurser som er ferd med å gå i glemmeboken.

I den forbindelse har vi invitert Terje Thun til å holde et foredrag om eldre norsk byggekunst, håndverk og historisk utnyttelse av lokale naturressurser gjennom tidene. Hans fagfelt er dendrokronologi (dendro = tre, kronos=tid), der studier av gamle bygg helt tilbake til middelalderen utgjør et fascinerende historiske arkiv og kilde til kunnskap.

Tore Reisch vil selv holde en presentasjon om sitt kunstnerskap og arbeid med treskulpturene til denne utstillingen.

Det blir anledning til diskusjon og spørsmål i etterkant.

Gratis inngang.

I tilknytning til utstillingen Paradis med Pernille Fjoran, Tore Reisch og Vegar Moen.

 

 

22. januar 2014Vårprogram 2014

TSSKs vårprogram kommer ut fredag 24. januar og vil snart bli å finne på museer, gallerier, kafeer osv. Du kan også hente programmet på TSSK i våre åpningstider.

Her kan du laste ned vårprogrammet 2014 som pdf

You can download our program for winter-spring 2014 as pdf

vaarprogram_forside 600px

 

 

 

 

 

 

19. januar 2014Søk utstillingsplass for 2015-16

TSSK inviterer kunstnere til å søke om utstillingsplass for årene 2015 og 2016.

Søknader som inneholder en kort prosjektbeskrivelse, cv og bildedokumentasjon sendes i e-post til post@samtidskunst.no

Skriv «Søknad utstillingsplass 2015″ i emnefeltet.

Søknadsfrist 15. mars 2014

Les mer

TSSK invites artists to submit proposals for exhibitions in 2015-16.

The proposal should include: a short statement, a recent resume and/or bio and 5-10 images.

Email your exhibition proposal to post@samtidskunst.no

Write «Exhibition proposal 2015» in the subject field.

Proposals must be sent in not later than March 15, 2014.

18. januar 2014Kunstnersamtale Pernille Fjoran/Ann-Cathrin Hertling kl. 15

Til hvem kan man adressere sine lengsler?

Trøndelag Senter for Samtidskunst inviterer til kaffesamtale i anledning utstillingen Paradis.

«Jeg sendte et brev med alle mine bekymringer, mye for fremtiden. All

min angst og fortvilelse. Det mørkeste , de største frustrasjonene

over å være et menneske som skulle leve sitt eget liv.


Jeg ble redd for at jeg hadde sagt for mye, mer enn en venn kan takle.

Men jeg fikk et brev tilbake hvor det bare stod:


Deilig ! Mer! «

– Pernille Fjoran 2012

Fjoran bruker personlige og private erfaringer som kunstnerisk materiale, slik forsøker hun å gjenoppta nærværet til seg selv, naturen, samfunnet, byen og menneskene i sine omgivelser. Hennes kunstproduksjon blir et arkiv, og slik insisterer hun på en annen fortelling.

Lørdag 18. januar kl 15.00  inviterer vi til en samtale mellom kunstnerne Pernille Fjoran og Ann-Cathrin Hertling om det å bruke det private og personlige arkiv som utgangspunkt for kunstproduksjon.

Mer om utstillingen Paradis

16. januar 2014Utstillingsåpning PARADIS kl. 18

PARADIS: Pernille Fjoran, Tore Reisch, Vegard Moen

Torsdag 16. januar kl. 18: Utstillingsåpning

Er naturen det egentlige paradiset? Interessen for økologi, bærekraftighet og menneskets plass i dette har blitt mer og mer sentral i kunsten og i samfunnet for øvrig. Behovet for, og bevisstgjøringen om,  å gjenopprette en balanse mellom samfunn, natur og menneske kan du spore på ulike måter i arbeidene som presenteres som årets første utstilling på TSSK i 2014.

Utstillingen ”Paradis” presenterer skulptur, fotografi, tekst og installasjoner av de tre kunstnerne Tore Reisch, Pernille Elida Fjoran og Vegar Moen. Alle kunstnerne jobber på hver sin måte med det «ufullendte» i forholdet mellom samfunn, natur og mennesket. Reisch og Fjoran leverer begge nye arbeider til utstillingen som er utviklet i samarbeid med kuraterende kunstner Ann-Cathrin Hertling.

Velkommen!

Les mer

PARADIS: Pernille Fjoran, Tore Reisch, Vegard Moen

Thursday January 16 at 18.00: Exhibition openingWelcome!

The interest in contemporary complex eco-political issues, sustainability and the human place in nature have become more and more central in the arts. PARADISE is our first show this year presenting works of three artists who want us to reflect on how the vulnerability of nature is set against the ever-growing need we humans have for natural resources.

The exhibition is developed in collaboration with the curator and artist Ann-Cathrin Hertling, featuring works of Tore Reisch, Pernille Elida Fjoran and Vegar Moen.

You are welcome!

Read more

09. januar 2014Faglig forum: Samtale om Constant. Decay. kl. 19

Trøndelag senter for samtidskunst ønsker velkommen til årets første faglige forum. Førstkommende torsdag har vi invitert Charlotte Rostad, Trygve Ohren og Helena Holmberg for å diskutere utstillingsprosjektet Constant. Decay.

IMG_2576 800

 

 

 

 

 

 

 

I oktober 2013 var en gammel rivningsklar bygård i Elgesetergate arena for en større gruppeutstilling i regi av RAKE visningsrom. I samtalen med kurator og prosjektleder ved Kunsthall Trondheim Helena Holmberg skal initiativtakerne bak utstillingen, Charlotte Rostad og Trygve Ohren fortelle om prosjektet, tankene bak og det som skjedde under Constant. Decay.

Trøndelag senter for samtidskunst ønsker og sette søkelys på feltet Kunst i offentlige rom gjennom å bidra til at fagområdet kontinuerlig diskuteres, utfordres og undersøkes. Gjennom ulike typer presentasjoner, foredrag og møter tar vi utgangspunkt i ulike kunstneriske ståsteder og organisatoriske strategier for hvordan arbeide med utvikling av innhold, praksis og teori innenfor feltet.
NB! For de som ikke skaffet seg katalogen til Constant.Decay er den tilgjengelig denne kvelden til spotpris!

20. desember 2013Om jula på TSSK

Trøndelag Senter for Samtidskunst ønsker alle en god jul og et godt nytt kunstår!

Vi takker for et begivenhetsrikt år, som nå avsluttes med utstillingen Behind The Scenes From Behind In Your Dreams av Anja Carr.

Anja Carr har de siste årene markert seg med fargerike installasjoner, hvor det foregår non-verbale performance, live eller på video, i samspill med skulpturelle elementer og scenografi.

Utstillingen går til søndag 5. januar, men vi holder stengt i juledagene 23. desember til 1. januar.

 

12. desember 2013Presentasjon med Tommy Olsson kl. 19

Anja Carr 
- Behind The Scenes From Behind in Your Dreams

Torsdag 12. desember kl. 19.00: Presentasjon/performance med Tommy Olsson

LES MER OM UTSTILLINGEN TIL ANJA CARR

Anja Carr 
- Behind The Scenes From Behind in Your Dreams

Thursday Desember 6th at 19.00: Presentation/performance by Tommy Olsson

READ MORE ABOUT THE EXHIBITION

06. desember 2013Utstillingsåpning Anja Carr kl. 19

Anja Carr
 – Behind The Scenes From Behind in Your Dreams

Fredag 6. desember kl. 19.00: Åpning med performance av Jóhanna Ellen

Anja Carr har de siste årene markert seg med fargerike installasjoner, hvor det foregår non-verbale performance, live eller på video, i samspill med skulpturelle elementer og scenografi. Aktiviteten i disse intime, sceniske rommene presenteres også som fotoserie. I utstillingen på Trøndelag Senter for Samtidskunst vises serien sammen med flere romlige installasjoner med performance som Carr beskriver som scenebilder fra en fysisk drømmeverden.


Les mer

Anja Carr
 – Behind The Scenes From Behind in Your Dreams

Friday December 6th at 19.00: Opening with performance by Jóhanna Ellen

Anja Carr is a young artist recognized for her colorful installations, sculptures, photography, and performances. In the exhibition she deals with the phenomenon of «furry» – from English fur – describes people who worship their animal personality through self-produced fur-suits, or who are fans of fictional animals with human qualities.

Read more

21. november 2013Konsert Eldbjørg Raknes AVLYST

VI BEKLAGER Å MÅTTE AVLYSE KVELDENS KONSERT MED FANTASTISKE ELDBJØRG RAKNES PGA. SYKDOM.

Konsert med improvisasjonsmusiker Eldbjørg Raknes

Konserten finner sted og form i møte med Edvine Larssens stedsspesifikke installasjon. Vi har begrenset med plass denne kvelden og har et først til mølla prinsipp: innslipp mellom 1945 – 2000. Dørene blir stengt kl 20.00.

Improvisasjonsmusiker Eldbjørg Raknes jobber med stemmen, live sampling og elektroniske effekter. I likhet med kunstner Edvine Larssen arbeider hun åpent og undersøkende med sitt materiale, og lar rommet og omgivelsene være avgjørende i skapelsen av det særegne og lydlige uttrykket vi hører.
Denne kvelden blir et unikt kunstnerisk møte mellom ulike uttrykksformer og hvor fellesnevner er den totale fysiske iscenesettelsen. Musikken, rommet, omgivelsene og publikum smeltet sammen blir det vi hører og ser– at alt henger sammen med alt og påvirker hverandre.

Eldbjørg har denne høsten gitt ut nytt album med tittel OPEN. Det er møtt med begeistring fra et samlet kritikerlag.

«Eldbjørg Raknes blir meir og meir seg sjøl. Hun har vært med oss i rundt to tiår og har aldri stått stille. Fra å være en relativt tradisjonell jazzvokalist, har hun nærma seg et stadig friere og åpnere landskap og mer korrekt tittel enn «Open» er vanskelig å finne(…)dette ikke kan sammenliknes med noe annet eller noen andre. Jovisst, slekter hun på Sidsel Endresen når det gjelder modighet og retningssans, men som i Endresens ånd, så gjør Raknes alt på sitt eget vis. Denne musikken dreier seg om rom, omgivelser, møter og mennesker. Det er få om noen tradisjonelle referansepunkter her – og du verden så godt det gjør med frisk luft.» side2, Tor Hammerø

EldbjørgRaknes 600

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om Eldbjørg Raknes

WE ARE SORRY TO ANNOUNCE THAT THE CONSERT TONIGHT IS CANCELLED BECAUSE OF ILLNESS.

Concert with improvisation musician Eldbjørg Raknes.

The doors open at 19.45 and will be closed when the concert starts at 20.00.

 

Read more about Eldbjørg Raknes

09. november 2013Kunstnersamtale Edvine Larssen/Maaretta Jaukkuri kl. 14

Edvine Larssen i samtale med kurator og teoretiker Maaretta Jaukkuri om det å arbeide med kunst, sted og installasjon.

Les mer om prosjektet Unforgettable Vision of Darkness

Artist Talk with Edvine Larssen and curator and art theorist Maaretta Jaukkuri about working with art, site and installation.

Read more about Unforgettable Vision of Darkness

07. november 2013Infomøte om VISP (Bergen) kl. 17

Trøndelag Senter for Samtidskunst og Lademoen Kunstnerverksteder ønsker velkommen til et åpent møte om organisasjonen VISP i Bergen.

Møtet finner sted torsdag 7. november kl. 17 på LKV, Mellomveien 5.

Aslak Høyersten, daglig leder for VISP, kommer til Trondheim for å informere om den virksomheten de driver.

VISP er et kompetansesenter og en nettverksorganisasjon for det visuelle kunstfeltet i Hordaland. VISP er støttet av Kulturrådet, Bergen Kommune og Hordaland Fylkeskommune.

Intensjonen med møtet er å få informasjon om det Visp gjør og hvordan det fungerer i Bergen, og å diskutere mulighetene for å etablere noe lignende her i Trondheim.

Program:

17.00 – 17.45 presentasjon av VISP ved Aslak Høyersten

kort kaffe- og kakepause

18.00 – 19.00 diskusjon

19.00 åpen bar med gratis suppe og salg av øl og vin

Ved spørsmål om arrangementet ta kontakt med Astrid Findreng mobil 90 92 45 21 / astrid_findreng@yahoo.no

—–

Visp er et kompetansesenter og en nettverksorganisasjon for det visuelle kunstfeltet på Vestlandet, og arbeider for å bedre og tilrettelegge vilkårene for produksjon og formidling av visuell kunst i Bergen og Hordaland.

Les mer om VISP

01. november 2013Åpning Edvine Larssen kl. 19

Velkommen til åpning av

Unforgettable Vision of Darkness av Edvine Larssen

fredag 1. november kl. 19.00

Publikum vil entre Larssens kunstverk straks innenfor inngangsdøren – hvor rommet og kunsten smeltes sammen til ett. Kunstnerens bruk av sterke teatralske effekter som lys, skygge og farge, vil på dramatisk vis påvirke publikums erfaring av et iscenesatt rom.

Les mer

Welcome to the opening of

Unforgettable Vision of Darkness by Edvine Larssen

Friday November 1st at 19.00

Edvine Larssen will create a unique architectural site-specific installation dedicated to our showroom. The audience will enter Larssen’s artwork immediately inside the front door – where the artist’s use of strong theatrical effects such as light and shadow will dramatically affect the audience’s experience of a staged room.

Read more

20. oktober 2013Omvisning i Trøndelagsutstillingen kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i Trøndelagsutstillingen

søndager 29.09. – 06.10. – 13.10. – 20.10.

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Få med deg hele utstillingen på samme dagen:
Omvisning i Trondhjems kunstforening søndager kl. 14.30 i utstillingsperioden.

16. oktober 2013Faglig Forum: Kunst på Veitvet kl. 19

Trøndelag Senter for Samtidskunst skal i tiden som kommer sette søkelys på feltet Kunst i offentlige rom og ønsker å bidra til at fagområdet kontinuerlig diskuteres, utfordres og undersøkes. Gjennom presentasjoner, foredrag og møter tar vi utgangspunkt i ulike kunstneriske ståsteder og organisatoriske strategier for hvordan arbeide med utvikling av innhold, praksis og teori innenfor feltet.

Vi har invitert kunstkonsulent Ebba Moi og prosjektlederne Tuva Langfeldt og Martin Bergsmark Vodde til å presentere prosjektet Kunst på Veitvet.

Gjennom kveldens arrangement ønsker vi å fokusere på hvilke muligheter og berøringspunkter som finnes for kunstnere, konsulenter, samarbeidspartnere og publikum i arbeidet med temporære strategier, stedsutvikling og prosjekter med lokal forankring.

Hva er utfordringene og spenningene ved det temporære prosjektet Kunst på Veitvet? Hvilke arbeidsmetoder finnes det for å opprette en lokal forankring i et slikt prosjekt? Hva betyr lokal forankring i praksis? Hvordan jobbet konsulenten og komiteen i forhold til permanente offentlige kunstprosjekter? Hvordan enes en komité bestående i dette tilfellet av private og offentlige representanter med ulike interesser i området?

Tuva Langfeldt og Martin Bergsmark Vodde jobber som prosjektledere i Områdeløftet på Veitvet og Sletteløkka, med hovedansvar for Kunst på Veitvet og strategier tilknyttet utviklingen av Veitvetveien.

Ebba Moi er billedkunstner med bakgrunn fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun er kunstkonsulent for Kunst på Veitvet.

Trøndelag Senter for Samtidskunst er et kunstnerinitiert og drevet visningsrom for samtidskunst i Trondheim. Senteret har offentlig godkjent rådgivningsstatus i lokale, regionale og statlige utsmykkingsoppgaver og kan bistå med kunstfaglig kompetanse i slike prosesser. Vi har på dette området nært samarbeid med KORO-Kunst i offentlige rom, Trondheim kommune, Sør- og Nord Trøndelag fylkeskommune og kommuner i Trøndelag.

Neste arrangement i regi av TSSK om Kunst i offentlige rom blir i nov-des. Informasjon om tidspunkt og tema vil komme i løpet av oktober.

kunstpåveitvet

 

 

 

 

 

 

 Lagombra, Anders Jakobsen

13. oktober 2013Omvisning i Trøndelagsutstillingen kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i Trøndelagsutstillingen

søndager 29.09. – 06.10. – 13.10. – 20.10.

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Få med deg hele utstillingen på samme dagen:
Omvisning i Trondhjems kunstforening søndager kl. 14.30 i utstillingsperioden.

06. oktober 2013Omvisning i Trøndelagsutstillingen kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i Trøndelagsutstillingen

søndager 29.09. – 06.10. – 13.10. – 20.10.

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Få med deg hele utstillingen på samme dagen:
Omvisning i Trondhjems kunstforening søndager kl. 14.30 i utstillingsperioden.

29. september 2013Omvisning i Trøndelagsutstillingen kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i Trøndelagsutstillingen

søndager 29.09. – 06.10. – 13.10. – 20.10.

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Få med deg hele utstillingen på samme dagen:
Omvisning i Trondhjems kunstforening søndager kl. 14.30 i utstillingsperioden.

28. september 2013Åpning av Trøndelagsutstillingen kl. 16

Trøndelag Bildende Kunstnere i samarbeid med Trøndelag Senter for Samtidskunst og Trondhjems Kunstforening har gleden av å invitere til

åpningen av den 37. Trøndelagsutstillingen lørdag 28. september

– kl. 16.00 på TSSK, Fjordgata 11


– kl. 18.00 på TKF, Bispegata 9A

– Utstillingen på TSSK åpnes av Helena Holmberg, prosjektleder Kunsthall Trondheim

– Utstillingen på TKF åpnes av Stian Wallum, kulturredaktør Adresseavisen

– Utdeling av kritikerprisen ved Maria Kjær Themsen, kunstkritiker og kurator

– Utnevnelse av årets NTNU-kunstner

– Utdeling av debutantprisen

VELKOMMEN!

www.trondelagsutstillingen.no

Trøndelagsutstillingen is the yearly regional exhibition of contemporary art in Trøndelag.

Welcome to the opening of the 37th Trøndelagsutstillingen

Saturday 28 September


– at 16.00 at Trøndelag Centre for Contemporary Art, Fjordgata 11


- at 18.00 at Trondhjems Kunstforening, Bispegata 9A

– the Exhibition at TSSK will be opened by Helena Holmberg, Project Manager Kunsthall Trondheim

– the exhibition at TKF will be opened by Stian Wallum, Editor at Adresseavisen

– the winners of Critics’ Prize, Debutante Prize and NTNU Artist will be made public

www.trondelagsutstillingen.no

13. september 2013Kulturnatt: Kveldsåpen utstilling

Kulturnatt Trondheim fredag 13. september

Kveldsåpen kunstutstilling kl. 16 – 22.

Morten Traavik presenterer et nytt kontroversielt samarbeidsprosjekt med nordkoreanske trekkspillelever ved Kum Song Music School i Pyongyang. Lytt til albumet Take on US! Pyongyang Gold Stars Play Great Popular Hits Vol. 1, se nylaget musikkvideo, fotografier og dokumentarfilm.

Les mer

kulturnatttrondheim

 

 

 

 

 

Culture Night Trondheim Friday September 13

Open exhibition from 4pm to 10pm

Morten Traavik is known for his controversial collaboration with North Korean artists and cultural authorities.

Read more

11. september 2013Seminar kl. 15-17: Sosial scenekunst

Sammen med BASTARD Trondheim internasjonale scenekunstfestival inviterer vi til seminar om sosial scenekunst med utgangspunkt i tre av festivalforestillingene.

Kurator og teaterviter Gry Ulfeng holder den scenekunstfaglige innledingen og leder seminaret.

Temaet for seminaret er de kunstneriske strategiene samtidsscenekunsten bruker for å sette i gang slike sosiale prosesser. Det blir også stilt spørsmål om de etiske aspektene ved at tilskueren ansvarliggjøres i den kunstneriske prosessen.

Innledere og paneldeltakere:

Gry Ulfeng, kurator, Norge
Morten Traavik, regissør, Norge
Hooman Sharifi, koreograf, Norge/Iran
Evren Uzer, PhD, Tyrkia
Otto von Bush, PhD, Sverige
Per Ananiassen, kunstnerisk leder, Norge

Seminaret foregår på norsk og svensk.
Seminaret er gratis. Det blir servert brødmat.

Les mer

In collaboration with BASTARD Trondheim International Festival for Performing Arts we would like to welcome you to a seminar on «social performing arts».

Performing Arts Curator Gry Ulfeng is keynote speaker and gives the academic introduction to the seminar.

The subject of the seminar is the artistic strategies used within the performing arts to initiate such social processes. Ethical aspects of holding spectators co-accountable for the artistic process will also be called into question.

Speakers and panelists:

Gry Ulfeng, Curator, Norway
Morten Traavik, Director, Norway
Hooman Sharifi, Coreographer, Norway/Iran
Evren Uzer, PhD, Turkey
Otto von Bush, PhD, Sweden
Per Ananiassen, Artistic Director, Norway

The seminar will be held in Norwegian/Swedish.
Free entry.

Read more

10. september 2013Forestilling kl. 18: WORK IN PROGRESS!

Ila møter Nord-Korea: WORK IN PROGRESS! er et unikt og risikabelt forestillingsprosjekt der ungdom fra ulike sider av virkeligheten står på scenen sammen – i sosial, politisk og kulturell sanntid.

Fra Nord-Korea, et land i permanent krigstilstand som ofte omtales som «verdens mest lukkede», kommer en gruppe elever ved den prestisjefylte musikkskolen Kum Song School of Music til Trondheim. Sammen med jevnaldrende skoleelever fra byens Steinerskole skal ungdommene skape grenseoverskridende scenekunst. WORK IN PROGRESS! vil styre freidig inn i dype farvann som nasjonalfølelse, propaganda, valgflesk, fordommer og gruppepress på jakt etter et mulig felles verdigrunnlag eller om man vil, partiprogram.

WORK IN PROGRESS! presenteres i samarbeid med med BASTARD Trondheim Internasjonale Scenekunstfestival og Den kulturelle skolesekken Sør-Trøndelag.

Forestillinger

mandag 9. september kl. 18 (premiere)
tirsdag 10. september kl.18

Forestillingen varer ca en time.

BASTARD TRONDHEIM INTERNASJONALE SCENEKUNSTFESTIVAL
KJØP BILLETTER

Trondheim meets North Korea: WORK IN PROGRESS! is a unique and risky artistic project where youth from different sides of reality collaborate on stage in social, political and cultural real-time.

WORK IN PROGRESS! is an international stage production custom made for Trondheim International Festival for Performing Arts. From North Korea, often referred to as the world’s most secretive and closed-off state, a group of young students from the prestigious Kum Song Music School travels to Trondheim. Here they work with peers from the local Steinerskole (Waldorf School) to create boundary breaking art. During an intense week together in Trondheim, the students share knowledge about education and other societal institutions to create a performance inspired by, and showing, the best of both their own and each other’s societies.

WORK IN PROGRESS! is presented in collaboration with BASTARD Trondheim International Festival for Performing Arts and Den kulturelle skolesekken Sør-Trøndelag.

Dates

Monday September 09 at 18.00 (premiere)
Tuesday September 10 at 18.00

BASTARD TRONDHEIM INTERNATIONAL FESTIVAL FOR PERFORMING ARTS
BUY TICKETS

09. september 2013Premiere kl. 18: WORK IN PROGRESS! 

Ila møter Nord-Korea: WORK IN PROGRESS! er et unikt og risikabelt forestillingsprosjekt der ungdom fra ulike sider av virkeligheten står på scenen sammen – i sosial, politisk og kulturell sanntid.

Fra Nord-Korea, et land i permanent krigstilstand som ofte omtales som «verdens mest lukkede», kommer en gruppe elever ved den prestisjefylte musikkskolen Kum Song School of Music til Trondheim. Sammen med jevnaldrende skoleelever fra byens Steinerskole skal ungdommene skape grenseoverskridende scenekunst. WORK IN PROGRESS! vil styre freidig inn i dype farvann som nasjonalfølelse, propaganda, valgflesk, fordommer og gruppepress på jakt etter et mulig felles verdigrunnlag eller om man vil, partiprogram.

WORK IN PROGRESS! presenteres i samarbeid med med BASTARD Trondheim Internasjonale Scenekunstfestival og Den kulturelle skolesekken Sør-Trøndelag.

Forestillinger

mandag 9. september kl. 18 (premiere)
tirsdag 10. september kl.18

Forestillingen varer ca en time.

BASTARD Trondheim Internasjonale Scenekunstfestival
Kjøp billetter

Trondheim meets North Korea: WORK IN PROGRESS! is a unique and risky artistic project where youth from different sides of reality collaborate on stage in social, political and cultural real-time.

WORK IN PROGRESS! is an international stage production custom made for Trondheim International Festival for Performing Arts. From North Korea, often referred to as the world’s most secretive and closed-off state, a group of young students from the prestigious Kum Song Music School travels to Trondheim. Here they work with peers from the local Steinerskole (Waldorf School) to create boundary breaking art. During an intense week together in Trondheim, the students share knowledge about education and other societal institutions to create a performance inspired by, and showing, the best of both their own and each other’s societies.

WORK IN PROGRESS! is presented in collaboration with BASTARD Trondheim International Festival for Performing Arts and Den kulturelle skolesekken Sør-Trøndelag.

Dates

Monday September 09 at 18.00 (premiere)
Tuesday September 10 at 18.00

BASTARD Trondheim International Festival for Performing Arts
Buy tickets

07. september 2013Artist Talk kl. 15: Traavik/Ananiassen

Vi inviterer til Artist Talk mellom Morten Traavik, kunstner og regissør, og Per Ananiassen, kunstnerisk leder på teaterhuset Avant Garden i forbindelse med prosjektet WORK IN PROGRESS! som vises på Trøndelag Senter for Samtidskunst som en del av BASTARD Trondheim internasjonale scenekunstfestival.

Gratis.

Les mer

Artist Talk between Morten Traavik, artist and director, and Per Ananiassen, artistic director at Teaterhuset Avant Garden about the project WORK IN PROGRESS! which is presented at  Trøndelag Centre for Contemporary Art at BASTARD Trondheim International Festival for Performing Arts.

Free entry.

Read more

04. september 2013Åpning kl. 19: Morten Traavik: Take On US!

Morten Traavik: Take on US!

Traavik åpner sin utstilling med verdenslanseringen av albumet Take on US! Pyongyang Gold Stars Play Great Popular Hits Vol. 1. Under Traaviks ledelse har en gruppe musikkelever ved den prestisjefylte Kum Song (Gullstjernen) Music School i Pyongyang spilt inn hele A-ha sitt debutalbum, Hunting High and Low, i trekkspillversjoner.

Les mer

CD-cover 800

 

 

 

 

 

 

 

 

Morten Traavik: Take on US!

Morten Traavik is known for his controversial collaboration with North Korean artists and cultural authorities. In Trondheim he will continue working across international borders with an unclear distinction between art, activism and social issues. In his exhibition Traavik will do a world launch of the albumTake on U.S.! Pyongyang Gold Stars Play Great Popular Hits Vol 1. Under Traavik’s management a group of accordion students at the prestigious Kum Song Music School in Pyongyang, has recorded A-ha’s debut album,Hunting High and Low.

Read more

24. august 2013Kunstnersamtale: Helen Petts & Michael Duch kl. 14.00

Helen Petts: Throw Them Up and Let Them Sing

Vi inviterer vi til samtale mellom musiker Michael Duch og kunstner Helen Petts om deres felles interesse i improvisert musikk, lyd og filmmediet, og Petts’ årlange samarbeid med improviserende musikere.

I samarbeid med nyMusikk Trondheim

Les mer om prosjektet.

Helen Petts: Throw Them Up and Let Them Sing

Artist Talk between musician Michael Duch and artist Helen Petts about their common interest in improvised music.

In co-operation with nyMusikk Trondheim (New Music Trondheim)

Read more

 

 

 

22. august 2013Åpning: Helen Petts kl. 18.00

”Throw Them Up and Let Them Sing” er tittel på en video- og lydinstallasjon av den britiske kunstneren Helen Petts. Med kamera følger hun den tyske kunstneren Kurt Schwitters fluktrute fra hjemlandet Tyskland til Norge og Hjertøya, i 1937, og videre til Lake District i England hvor han bosatte seg. Kunstneren Schwitters arbeider som ble klassifisert som degenerert av nazistene 1930-årene er i dag blitt berømt for sin særegne kunst som han selv omtalte som MERZ.  Helen Petts utforsker gjennom lyd og bilder denne flukten og Schwitters kunst  skildret gjennom lokale landskap, lyd, improvisasjon og fjellvandring.

Talking to Helen Petts
Les mer om prosjektet.
 • The artist will be present
 • In co-operation with nyMusikk Trondheim (New Music Trondheim)

Originally commissioned by the Hatton Gallery Newcastle and the Cultural Olympiad, for installation alongside Kurt Schwitters’ Merzbarn Wall, this moving image work by artist film-maker Helen Petts comes to Trøndelag Senter for Samtidskunst .  The digital film and sound installation, follows Schwitters’ journey to Ambleside in the Lake District via his favourite landscapes in Norway, escaping Nazi persecution because of his ‘degenerate’ art and his epilepsy.

Read more

 

28. juli 2013Gyrid Gunnes: Rituelle fotvaskelser 28.-31.07.

 • Søndag 28.07. kl. 14 – 16 Rituell fotvaskelse
 • Mandag 29.07. kl. 14 – 16 Rituell fotvaskelse
 • Tirsdag 30.07. kl. 14 – 16 Rituell fotvaskelse
 • Onsdag 31.07. kl. 14 – 16 Rituell fotvaskelse

Under utstillingen vil Gunnes invitere publikum til rituell fotvaskelse. Denne riten har sitt opphav i Jesu vasking av disiplenes føtter kvelden før ham ble henrettet. Dette var en kontroversiell  handling, og Peter motsetter seg at Jesus skal vaske føttene hans. Radikalitet i handling består i at han som så på seg selv som Gud gjorde slavens oppgave, og slik sett utfordrer hierarkier og etablerte strukturer. At fotvaskelsen er en del av Jesus-fortellingen viser at maktkritikk og dekonstrusjon alltid har vært en del av kristendommen, og er ikke noe som påføres kristendommens utenifra av dens kritikere.

«Å gre Guds flokete hår» er et prosjekt som utforsker ulike måte å tenke feministisk og maktkritisk om Gud og kirke innenfor rammen av kristen teologi. Utstillingen har tre deler. En tar for seg forvaltningen av historien om Olav Haraldssons bruk av kristendommen i sitt militære prosjekt for å øke sin egen politiske makt. Dette har gitt ham status som Olav den hellige, og gitt opphav til «Olavsarven». Gjenstander og dikt utforsker andre måter å tenke om denne arven på, som særlig stiller seg kritisk til kombinasjonen religion og vold. Den andre utforsker om og på hvilken måte Kristus-skikkelsen kan tenkes om som kvinne, som Krista. Hva skjer når vi skifter kjønn på Gud? Prosjektets tredje del eksperimenterer med alternative måter å snakke om Gud på. Kan blasfemi være et hellig språk? Finnes det en Gud på den andre siden av det språket gestalter som «gud»?

27. juli 2013Gyrid Gunnes: «Å gre Guds flokete hår»

Under Olavsfestdagene gjester forfatter og prest Gyrid Gunnes utstillingen til Anne Biringvad og Francis Enebeli med prosjektet ”Å gre Guds flokete hår”. Prosjektet utforsker alternative måter å fortolke Olavsarven, særlig med utgangspunkt i uroen over koblingen mellom religion og vold.

Lørdag 27.07. kl. 14-15 skal Gunnes samtale med kunstner Ann-Cathrin Hertling om prosjektet. I de påfølgende dagene vil hun foreta rituelle fotvaskelser i samhandling med de fremmøtte besøkende.

Gurid Gunnes sine gjenstander og tekster blir i utstillingen til 11. august.

«Å gre Guds flokete hår» er et prosjekt som utforsker ulike måte å tenke feministisk og maktkritisk om Gud og kirke innenfor rammen av kristen teologi. Utstillingen har tre deler. En tar for seg forvaltningen av historien om Olav Haraldssons bruk av kristendommen i sitt militære prosjekt for å øke sin egen politiske makt. Dette har gitt ham status som Olav den hellige, og gitt opphav til «Olavsarven». Gjenstander og dikt utforsker andre måter å tenke om denne arven på, som særlig stiller seg kritisk til kombinasjonen religion og vold. Den andre utforsker om og på hvilken måte Kristus-skikkelsen kan tenkes om som kvinne, som Krista. Hva skjer når vi skifter kjønn på Gud? Prosjektets tredje del eksperimenterer med alternative måter å snakke om Gud på. Kan blasfemi være et hellig språk? Finnes det en Gud på den andre siden av det språket gestalter som «gud»?

Gyrid Gunnes

———-

Gyrid Gunnes (1978) er omtalt som en av de mest interessante og sprelske stemmene i Den norske kirke, på grunn av sine personlige iakttakelser og provoserende og kritisk utspørrende stemme. Hun er opptatt av feministiske perspektiver på tro, teologi og kirke, og bruker konsekvent pronomenet «hun» om Gud. Gunnes utga i 2012 boken «Hellig, sårbar» (Portal forlag) hvor arbeider eksperimenterende med forholdet mellom dogmatikk og erfaring. Hun har arbeidet som menighetsprest og er tidligere studentprest hos NTNU. I anledning stemmerettsjubileet gav hun ut pamfletten «Å forkynne Guds ord klart og urent – utkast til en feministisk prekenpraksis» på Aschehoug forlag. Gunnes er i dag doktorgradsstipendiat ved Diakonhjemmets høyskole i Oslo.

08. juli 2013Sommerstengt 08.-26.07.

Trøndelag Senter for Samtidskunst har stengt i fellesferien  8.-26. juli.

Vi åpner igjen under Olavsfestdagene med forfatter og prest Gyrid Gunnes som gjest i utstillingen 27.-31. juli.

Les mer om prosjektet «Å gre guds flokete hår».

God sommer!

20. juni 2013Åpning Anne Biringvad / Francis Enebeli kl. 19

ANNE BIRINGVAD / FRANCIS ENEBELI
20.06.-11.08.2013 (stengt 08.-26.07)

Kunstnerne vil være tilstede under åpningen og inviterer publikum med på en runde for å fortelle om de utstilte verkene og sine kunstnerskap.

Velkommen!

Om utstillingen

09. juni 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

SYMPOSIA Masterutstillingen 2013 Kunstakademiet i Trondheim, NTNU

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

02. juni 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

SYMPOSIA Masterutstillingen 2013 Kunstakademiet i Trondheim, NTNU

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

01. juni 2013Symposia-konsert #3 kl. 13

Velkommen til vår tredje del av musikkprogrammet ved Symposia, Masterutstillingen for Kunstakademiet i Trondheim. Denne gangen er det Erlend Albertsen, avgangselev ved Jazzkonservatoriet i Trondheim med solo kontrabass, Fredrik Rasten solo gitar, og Kristine Marie Aasvang, avgangselev (bfa) ved Kunstakademiet i Trondheim med gitar og sang.

Det blir en odd vinkel inn i en tradisjon av folk og visesang. De som fikk gleden av å bivåne Erlends eksamenskonsert nylig på Dokkhuset forstår hva de kan risikere å få servert. Rasten gir sine tolkninger og dekonstruksjoner av kassegitar med et oppriktig hjerte for Bert Jansch og andre trubadurer. Det blir også en gylden og sjelden anledning til å høre Kristine Maries egne låter for kassegitar og hennes særegne røst. For mange er hun nok kjent for sitt ’the secret sound’ lydkunstprosjekt. Nå har vi gleden av å presentere det akustiske sidestykket.

mvh ØS kollektiv

Erlend Albertsen – solo kontrabass
Fredrik Rasten – gitar
Kristine Marie Aasvang – gitar, sang
Sjekk også

Soundcloud

29. mai 2013Årsmøte TSSK kl. 18

Til medlemmene i TBK og NKM

VELKOMMEN TIL ÅRSMØTE 2013

Det innkalles herved til årsmøte for Trøndelag Senter for Samtidskunst

onsdag 29. mai kl. 18.00 i TSSKs lokaler Fjordgata 11.

DAGSORDEN

Årsmøtet skal behandle:

 • Konstituering:

– Godkjenning av innkalling

– Valg av møteleder

– Valg av referent

– Valg av 2 representanter til å godkjenne referatet

 • Valg:

– styreleder, styremedlemmer med varamedlemmer

– årsmøtet velger TSSKs valgkomité

 • Styrets årsmelding 2012
 • Regnskap og revisjonsberetning 2012
 • Handlingsplan og budsjett 2013
 • Saker som styret legger fram for årsmøtet
 • Innkomne saker

Saker som ønskes behandlet på årsmøtet sendes  senest 8. mai i  e-post til Randi Martine Brockmann

Årsmelding 2012, endelig sakliste og saksdokumenter sendes ut senest to uker før årsmøtet (15. mai).

Vi minner om at årsmøtets vedtak gjøres med simpelt flertall blant de frammøtte. Vi viser til TSSKs nye vedtekter.

Det blir enkel servering.

Med vennlig hilsen
styret ved TSSK

26. mai 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

SYMPOSIA Masterutstillingen 2013 Kunstakademiet i Trondheim, NTNU

Omviser er Amalie Marie Selvik, formidler og skribent

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

25. mai 2013Symposia-konsert #2 kl. 14

ØS presenterer i samarbeid med Trøndelag Senter for Samtidskunst konsert med Ole Mofjell, solo slagverk og Kaja Fjellberg Pettersen, cello. Begge er tilknyttet Institutt for Musikk, NTNU.

Rammen for konserter er Symposia, Masterutstillingen Kunstakademiet i Trondheim. Kunstnere Simen Engen Larsen, Katarina Marthinsen, Heidi-Anett & Lena Katrine.

Gratis adgang.

ØS er Simen Engen Larsen og Fredrik Rasten

PS. Det blir Symposia-konserter også lørdager 1. og 8. juni kl. 14

16. mai 2013Åpning Masterutstillingen KiT NTNU kl. 18

SYMPOSIA
Masterutstillingen 2013
16.05.-09.06.2013
Kunstakademiet i Trondheim NTNU
Trondheim Academy of Fine Art NTNU

Simen Engen Larsen, Katarina Marthinsen,
Heidi-Anett & Lena Katrine.
Kurator: Maaretta Jaukkuri

På åpningsdagen torsdag 16. mai kl. 18 ønsker vi deg hjertelig
velkommen til kunstnersamtale mellom kunstnerne og kurator Maaretta Jaukkuri.

Om utstillingen

05. mai 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

CONVERSATIONS: Anne Helen Mydland, Richard Launder, Neil Brownsword & Øyvind Suul.

Omviser er Ingun Myrstad, kunsthåndverker og kurator

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

28. april 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

CONVERSATIONS: Anne Helen Mydland, Richard Launder, Neil Brownsword & Øyvind Suul.

Omviser er Ingun Myrstad, kunsthåndverker og kurator

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

28. april 2013Kreativt søndagsverksted kl. 14

Vi ønsker alle barn fra 5 år og oppover i følge med voksne velkommen til søndagsverksted. Sammen med vår formidler Ingun Myrstad, kunsthåndverker og designer, kan barn og unge få jobbe med leire og få utløp for sin fantasi, kreative evner og skaperglede.

Verkstedet arrangeres i tilknytning til kutstillingen Conversations av fire kunstnere med keramikk og leire som felles plattform.

NB. Ha på klær som tåler å bli tilgriset

Arrangementet er gratis og krever ikke påmelding.

PICT0052small

 

 

 

 

 

 

21. april 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

CONVERSATIONS: Anne Helen Mydland, Richard Launder, Neil Brownsword & Øyvind Suul.

Omviser er Ingun Myrstad, kunsthåndverker og kurator

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

14. april 2013Søndagsomvisning kl. 13

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til omvisning i utstillingen

CONVERSATIONS: Anne Helen Mydland, Richard Launder, Neil Brownsword & Øyvind Suul.

Omviser er Ingun Myrstad, kunsthåndverker og kurator

Omvisningen er gratis.

Om utstillingen

12. april 2013Performance kl. 13

The Age of Enlightenment

– performance

Performancen er en del av det pågående kuratoriske prosjektet «Routemaster» av kunstneren Richard Launder.

Vi serverer en kopp kaffe/te.

Velkommen!

Om utstillingen

11. april 2013Åpning Conversations kl. 18

CONVERSATIONS
11.04.-05.05.2013

Anne Helen Mydland, Richard Launder,
Neil Brownsword & Øyvind Suul

På åpningsdagen torsdag 11. april kl. 18 ønsker vi deg hjertelig
velkommen til å høre kunstnerne snakke om utstillingen og
sitt kunstneriske virke. I etterkant av samtalen viser Richard Launder
en kort performance.

Fredag 12. april kl. 13 vises performancen «The Age of Enlightenment»
i sin helhet og vi serverer en kopp kaffe/te.

LEDIG STILLING: UTSTILLINGSKOORDINATOR 50%

Vi søker en dyktig og ryddig person til vår nyopprettet stilling som utstillingskoordinator i 50% engasjement. Vedkommende skal i samarbeid med staben og kunstfaglig råd ivareta vårt faglige program og virksomheten som kunstnerstyrt formidlingsinstitusjon. Søkefrist 15. mars 2016. For mer informasjon se annonsen på NAV

Stillingstittel: Utstillingskoordinator
Varighet: Et år, med mulighet for ytterligere to år.
Tiltredelse: Snarest.
Søknad med CV og referanser sendes via epost til: randi@samtidskunst.no

Nærmere opplysninger om stillingen kan fås hos: Daglig leder Randi M. Brockmann

 

 

Tendenser i samtidskunsten – gratis omvisning kl. 13.00

Tendenser i samtidskunsten
Onsdag 26. juni kl. 13.00 – 14.00

Siste uka i juni inviterer vi til gratis omvisning på onsdag formiddag i Trøndelagsutstillingen 2019.
Attraksjonen med den årlige Trøndelagsutstillingen er muligheten til å se et bredt utvalg av det som skjer i norsk samtidskunst. Her får du sjansen til å få et innblikk i hva de yngre og de mer etablerte kunstnerne i regionen vår arbeider med. I omvisningen vil kunsthistoriker Amalie Marie Selvik fortelle om kunstverkene, utviklinger og tendenser i samtidskunsten.

Gratis og fri entre!